• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele ono to s tou naplněostí psychiatrů v PRaze není ta strašné. Naznala jsem na jaře že potřebuju přehodnotit jestli už nepotřebuju léky, zavolala na kliniku co je poblíž mého domu kde jsou lidi z Bohnic, co zároveň mají soukromou ordinaci a dostla jsem termín cca z měsíc - konec květn, s tím že jsem říkala že to nespěchá. Pravda, týden než jsem tam měla jít mi došlo, že jsem jaksi tou dobou na pracovním výjezdu, takže jsem dostala termín teď na půlku července.

S tím že mi je úplně jedno kdo mě vezme, větší debil než Novotý v Jeseníku, co mi to ADD diagnostikoval nebude.

Psychicus -Psychiatrická ambulance
    https://psychicus.cz/
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    PULNOC: Ja treba mela stesti, z ppp z detstvi ani carka, zato plno papiru z neurologie (bio otec epileptik, mama se bala). Tam nejaky nalezy byly.
    Nejsem z Phy, ale z jinyho velkyho mesta a je to, zel, jako se zubari. Bud si cvaknes soukromyho, nebo si najdes psych/zubare nekde na malym meste. Chvili jsem mela i online, to mi ovsem nevyhovovalo (psychologa, ne zubare).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SUK: ne.

Nic takového fakt není potřeba.
    SUK
    SUK --- ---
    VON_GILOTINE: lol, takze kdybych se finalne rozhodl, ze nekam jdu, tak si budu muset pozvat rodice (dekuju, fakt nechci) a shanet nejaky lejstra o tom, ze moje prusery dorostly do te miry, ze me parkrat dotahli ke skolnimu psychologovi? Coz na zakladce snad ani nebylo (proc by taky bylo, stejne jsem byl jen linej a nevychovanej - koneckoncu, sikana u nas taky nebyla, ze ano - tak stacilo napsat parkrat do tydne zaznam do zakovsky a na konci roku to spocitat na ruznych dutkach) a na stredni to byl takovej vyhul, ze beztak psat ani neumel...
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ano umi to psychiatr.

ramcove jde po trech vecech, doklady o neklidu behem skolnich let, ze te poslali k psycholozce atp..
    pripadne dokumentace ze neco takoveho zachytila detska doktorka
    a finalne svedectvi rodicu o letech detskych a teenage.

problem je ze estli ses jako ja, tak skolni zaznamy tyhle veci neobsahujou, detska psycholozka nebo skolni je po xx letech skartuje, u detskych se to nehledalo pac si byl "živé" dítě .. atd

ale jako furt lepsi nez cekat pet let v poradniku vis jak
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    ZUZKAOU: To je pravda, nedoslo mi, že už vlastně psychiatru máš, ta by ti měla pomoci. Když to odmítá, nemá smysl u ní být
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PULNOC: změň psychiatriču, primárně diagnsotikuje psychiatr. Odpoveď "to já nedianostikuju" znamená - velký špatný, vůbec nevím co dělám.

Tak jako tak příčetnější psychatr bude schopný najít vhodnou kombinaci léků.

Psycholog ti pochopitelně může udělat diagnstiku - v dospělosti se to řeší primárně anamnestickým pohovorem. Take nejspíš když přineseš papír od psychologa, možná ti něco napíše. No akosi. Zároveň tak jako tak potřebuješ dobrou diferenciální diagnostiku a v tom jsou lepší psychiatři, než psychologové.

Tak jako tak, pokud jsi dlouhodobě v péči psychiatra, tak chceš i psychoterapii.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    PULNOC: Je to přesně tak. Jsou na to testy, psychous tě otestuje a dá ti papír, s tím jdeš k psychiatrovi
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Pro odlehčení. :)

PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Jinak profesne se zameruju na ty, co propadaj sitem. Jednickari, dvoji vyjimecnost, add, ruzne dys, co nejsou uplne patrne nebo jsou ty deti dobre kompenzovane. Je to teda boj, ale ja se nevzdam!
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    LWEEK: Jj, ja vim. Je to takovej obecnej vycuc. Zaklad k odpichnuti. Ja osobne mam motorickej neklid velkej, ale po tride jsem nechodila nikdy. Mentalne jsem ovsem pritomna taky nebyla skoro nikdy. 😃
    VITEX
    VITEX --- ---
    VITEX: Pardon, asi jsem moc hyperaktivni :D
    LUKK
    LUKK --- ---
    VITEX: 🤣🤣🤣o pár řádků níže... To samé....
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Někde jsem zahlédl teorii, že ADHD může být vrozené nebo vyrobené nevhodnou výchovou. Například to když se mimino příliš stimuluje a používá se systém odměn. Možná že to nebude jen důsledek většího povědomí a lepšího screeningu, ale také moderního parentingu. Někteří rodiče chtějí mít doma nového Mozarta apod., a už jako miminu vnucují hromadu vjemů a snaží se je trénovat k nějaké činnosti. Zcela nevhodně to poté prokládají ignorováním dítěte mezitím co jsou na mobilu nebo u počítače. Případně už dvouletému dítěti vrazí mobil nebo pouští různé hyperaktivní pohádky. Přece jenom vývoj mozku je řízený jak genetikou, tak výchovou.
    VITEX
    VITEX --- ---
    Z dat, která získal web iROZHLAS.cz, vyplývá, že mezi lety 2010 a 2022 došlo ke zhruba padesátinásobnému nárůstu počtu dospělých s diagnózou ADHD ...:

Dospělých s ADHD rapidně přibývá. Léčbu může podpořit minimalismus v hlavě i chytré hodinky | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/adhd-porucha-pozornosti-hyperaktivita-diagnostika-psychoterapie-lecba_2307040600_ank
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    ZUZKAOU: Už jsem narazil na pár úspěšných lidí, kteří o své neurodiverzitě mluví jako o daru a výhodě. Naposledy teď nedávno se Casey Neistat na YouTube doznal ke svému ADHD (nevím jestli to má diagnostiované). Elon Musk zase k aspergru.

Taky se mi líbí označení orchideové versus pampeliškové děti. Vystihuje to podstatu problému. Orchidej je krásnější a zajímavější kytka (ovšem ne nutně užitečnější), ovšem ohromně náchylná na podmínky prostředí kde má růst. Oproti tomu je Pampeliška nezmar, který vyroste kdekoliv. Je škoda, že každý kraj nemá alespoň jednu školu svou výukou uzpůsobenou pro neurodivergentní lidi. Myslím si, že by z toho společnost čerpala. A jestli je neurodivergentní řekněme pětina populace a trend stoupá, tak si myslím, že je na místě začít hledat řešení.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a patologie plynoucí z neompenzovaných poruch kde tedy rodiče to moc nedali a škola klasicky drtila, jaksi vedou k reálným problémům bio-psycho-sociálním a je potřeba je řešit na všech třech úrovních.

Vhledy/porozuměí jsou zde užitečné, zejména pro nalezení odvahy na první kroky, ale fakt nestačí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Poruchy pozornosti, jak jak jsou v současnosti definovatná v DSM-V samy o sobě nejsou nemoc a nedají se vyléčit. Je to neurodiverzita, která je součást evoluce lidsého druhu. Stejně jako třeba PAS.

Jen jaksi fugujeme ve společnosti, která pro lidi s takovýmhle nastavením je natolik problematická, že bez hledání kompenzačních mechanismů se patologizují.

Ostatně pravidla pro nějaké fungování výuky či výchovy, která je fajn pro neuronetypické lidi ve skutečnosti je fajn i pro všechny ostatní. Jen je to náročnější pro vychovatele a prostě to nejde dělat a nezměnit přístup.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Psychiatr: Diagnostika ADHD u dospělých je detektivní práce. Někteří lékaři s tím nechtějí mít nic společného | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/adhd-diagnoza-adhd-dospelych-psychiatricka-ambulanci-psychiatricke-sluzby_2307060600_ank
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A to že zrovna přibývá nějakých diagnstikovaných kódů souvisí s osvětou jak běžné, tak odborné populace. Vyvozovat pouze z taového údaje z toho něco dalšího znamená špatně pracovat s daty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam