• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Chcani je nogo sideeffect o tom zadna. Jinak vez, ze me zachranil az ritalin a neni to nic strasnyho, plus dyz vezmeme jakej pokrok se udal stran ad a adhd medikaci za last 15 let tak sem stastnej za nas i budouci.

Asi bych byval vyrpstl v malinko dustpjnejsi bytost rychleji nebyt vecneho vyhrozovani polepsovnou a vsudypritomnou jistotou tech radobyautorita svini co mely vzdy tak jadno ze to vse cokoliv delam jen proto abych jim narusoval vyklad.

Mozna bych nebyl tak zasyflenej neduverou k neprirozenym a nepatricnym (ne)autoritam, jinymi slovy by me v minulem rezimu cekal kriminal
    LUKK
    LUKK --- ---
    ALESH
    ALESH --- ---
    ALESH: update: vetsina vedlejsich ucinku zmizela, potize s curanim bohuzel horsi a horsi - takze Strattera bohuzel neni nic pro me. Ted zkousime Concentru, tak jsem zvedavej :)
    ALESH
    ALESH --- ---
    Jako lehce ten osvobozujici pocit kdyz je clovek diagnostikovan a celej jeho zivot najednou zacne davat smysl, vystrida brzy depka z toho "Kde ja mohl byt, kdybych to nemel/byl diagnostikovan a lecen vcas." :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VON_GILOTINE: to je fakt strašně smutný :-(
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    TRISSIE: pribehy mnoha z nas. "Polepsovna!", "myslis ze na vejsce nebo v praci sou na takove zpusoby zvedavi?!"

Hh
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VON_GILOTINE: "blbej s ADHD" bude od malička zaškatulkovanej jako "blbej, zlobivej, k ničemu", a přijme to jako fakt.
    u chytrýho (se/on/a) to spíš bude řešit s tím, že "jaktože nosí čtyřky/není úspěšný v práci, když mu to očividně pálí?", taky bude o sobě víc přemýšlet, takže si ty věci spojí a k diagnoze se dopracuje.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Stran ty genetiky verim ze je tezky oddelit zda dedis adhd nebo jen dobry gen podminky umoznujici jeho rozvoj
    ALESH
    ALESH --- ---
    VON_GILOTINE: podle vsech studii ne. Mozna jsou chytrejsi lide cesteji diagnostikovani, ale jinak je ADHD v populaci rozlozeno rovnomerne. Ale jako bylo by to hezky, alespon by si clovek mohl rict "neco za neco". :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Spis to povazuju za random defekt vyssiho intelektu.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VON_GILOTINE: Ono to take nemusi byt primo z rodice na potomka a samozrejme u tech starsich generaci uz se to vicemene jen odhaduje z toho jaky vime, ze zili zivot takze to neni uplne tak jednoduche posoudit. Ja treba vlastne ani nedokazu posoudit z ktere strany rodiny jsem chytil co, adhd mam diagnostikovane a ted to vypada, ze si pridam i funkcni autismus a na oboji se v obou rodinach rodicu najde jeden az dva pomerne typicke vyskyty. Ale zdroje jsou omezene a dignostika zadna tak uz je to jen takove teoreticke dohadovani. Jestli ve tve rodine nebyl za posledni 4 generace nikdo divny a spolecensky nefunkcni tak to bych rekl, ze uz je vlastne take divne samo o sobe :D

LUKK: K Renkovi chodim a je skvely, i mi to stoji za to dojizdet do Prahy.
    TILIO
    TILIO --- ---
    LWEEK: U nas je dlouha diskuse o vselijakejch traumatech soucasti diagnostiky, se rika. Prej prave proto, ze nektery zavazny veci, co se lidem muzou stat, muzou triggerovat velmi podobny symptomy, ze je clovek roztekanej apod.
    Podle vseho to ani nemusi bejt ptsd, uplne staci "obycejny" umrti v rodine v momente, kdy jsi treba moc malej na to, spravne to zpracovat.
    Tohle je teda hearsay, psal o tom nejakej novinar co tu diagnostiku delal v ramci vysetrovani takovyho toho, ze soukromy kliniky za penize ADHD tezce naddiagnostikujou. (Bastard jeden, normalni clovek na ten assessment ceka nekolik let, ale novinar mohl hned...)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LUSINDA: status post in utero hypoxie
    hypoxie je zbytková diagnoza (když vyloučíme všechno ostatní, co ověřit jde, a furt jsou tam potíže, řekneme, že to byla in utero hypoxie). Nás JIP doktor byl sdílnější :-)
    porodníci obecně moc neví, oni to dítě dlouhodobě nesledujou, jen popisujou "akutní obraz". o ADHD a poruchách učení ale mluví rádi, protože ty jsou takové klasické.

jako rizikovej faktor tam asi je, ale fakt to ve finále nemusí nic znamenat, a projevy u kojenců jsou natolik nespecifické, že spíš až zpětně člověk kouká a říká si "aha, tak jasně, to si pamatuju, špatně spal, a byl furt podrážděnej"). Spíš se soustřeďte na to, aby hrubá motorika byla OK - preventivní fyzioterapie dělá zázraky (aneb usměrňovat je daleko jednodušší než napravovat blbě zafixované). Hlavně se nenechat uklidnit tím, že "to se ještě spraví" a "to dožene" - u ohrožených dětí je velké riziko, že ne, a zbytečně ztratí spoustu času.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUSINDA: apgar měla 4-7-8 a dostala i transfuzi kvůli ztrátě krve.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    TRISSIE: já vůbec nevím :-( mám zprávu až z druhé jipky na které byla......nejdřív jí převezli na jipku na Karlov kvůli nepříznivým neurologickým projevům v první hodině života.
    Dělají tam celotělní chlazení (především hlavičky) aby se předešlo ztrátám......na Karlově se nakonec rozhodli, že to není tak hrozný takže jí hlavičku nechladili. Byla tam 4,5 dne takže to taky žádná hitparáda nebyla.
    Ve zprávě z jipky č. 2 má důvod překladu na jip "st. p. i. u. hypoxii" ale nevím co ta zkratka znamená. Samozřejmě že mi to ani nikdo v porodnici nevysvětlil jaký je stav...........jen jedna sdílná doktorka (co tam zrovna zastupovala) mi řekla že z toho co prodělala může mít v budoucnu adhd.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Dnes jsem narazil na takovou věc. Prý existuje i chronický PTSD (post traumatický syndrom), který se projevuje jako ADHD a často bývá špatně diagnostikovaný právě jako ADHD.

Adult ADHD and PTSD: What’s the Link?
    https://www.webmd.com/add-adhd/adult-adhd-ptsd
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Mam vsechny predky bez adhd
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MART1NKA: Pravda. Já se teda taky poznám skoro ve všech bodech, máma (a můj muž) je neurotyp, ale otec spíš počítám že ne.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    QUANTI: Tiež sa tvrdí, že to je dedičné.
    U nás matka javí symptomy adhd a oba sme narodení plánovaným cisárskym, takže k ničomu takému dojsť nemohlo. A obaja sme… no… brácho sa vo štvrtok zjavil v Prahe, dozvedela som sa to deň predtým od matky. Kamošovi povedal, že bude spať u neho, mne, že u mňa. Do toho som sa dozvedela, že to plánovali mesiac, on zabudol, že mi to neodoslal.
    OK, ja som zvyklá v chatoch nachádzať rozpísané správy bežne, takže ma to podľa vzoru nesere ma to čo sama robím nesere, ale hovorím si, že naša rodina je fakt dáreček občas.
    LUKK
    LUKK --- ---
    LUKK: bylo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam