• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    DA_NIELA: To zas manželka jako dítě by bez bludičky neusla. On má potom strach. Ale je to taková dětská lampička která svítí jen trochu. Ono takhle, on dřív nebo později usne ... většinou později. Kdybychom s ním chodili spát, tak nebudeme mít vůbec žádný prostor pro sebe. To je ten náš zásadní problém. Jak mít čas pro sebe. Po třech letech intenzivního starání je náš vztah už poměrně nakřáplý. Pokud budeme 100% času trávit staráním se o syna a prací, tak se do pár let rozvedeme.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    LWEEK: Choďte spát zároveň s ním a když se přestěhuje za váma, nevyhánějte ho. Takový nejzákladnější řád a bezpečí.
    A ještě, jsem nepřítel bludiček v pokoji. Někde na schodech nebo chodbě, dejme tomu. Ale ne u postele.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    PAKOBYLKA_: No, hlavní problém je, že je skoro neřiditelný. On nevydrží být chvíli v klidu. S vyjímkou když se kouká na televizi, ale to jen po omezenou dobu. Takže třeba masáž nohou není vůbec proveditelné. Když jsem s ním jsme v posteli tak se pořád vrtí, vstává a lehá si. Prostě hyperaktivní dítě ad absurdum. Sem tam i opustí postel protože chce zkontrolovat jestli hřejou trubky topení apod. Když po něm chceme aby byl v pokoji sám tak v horším případě nás pořád volá nebo chodí za námi. V lepším případě si hraje s legem. Světlo tam má jenom takovou malou bludičku u postele. Co se taky začalo teď poslední dny objevovat, že chodí za námi si lehnout k nám do postele. Většinou nad ránem. Dnes nás překvapil v jednu ráno. Asi to je nějaká etapa. Ale vlastně ani moc nevím jak na něj reagovat. Protože když já jsem byl dítě, tak rodiče uplatňovali přísnost a sílu. Tak to bylo dřív běžné. Dnes už se právě mluví o různých praktikách, ale většina z nich nejsou na našeho syna použitelné.

Jinak on nemá kontakt úplně rád. Zlepšuje se to, ale třeba chytnout ho a pevněji sevřít = okamžitý povyk který během 10s přejde do hysterického pláče. Měli jsme u něj podezření na autismus, ale zatím jsme diagnozu nedostali. Respektive zatím se pracuje s tézí že má jen disfázii. Zřejmě rozumí, ale mluví málo max tří slovné věty a hodně kombinuje jeho slovní zásobu čítající tak nežší desítky slov které ještě navíc komolí. Jinak řečeno mluví asi jako 1.5 leté dítě.

Co se týče spaní po obědě. Tak jediný způsob jak ho donutit spát je ho vozit v autě. Doma neusne ani náhodou, leda po "řezungu", ale to mi nepřijde jako správná cesta i když věřím že po nějakém čase se dá dítě zlomit. Jenže my ho lámat nechceme. Co je zajímavé, tak ve školce usnout umí. Jenže ve školce ho na odpoledne zatím nechtějí a navíc máme školku jen tři dny v týdnu. Víc dní ho tam zatím nechtějí.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    LWEEK: Ritualy? Vecerni rutina, denne stejna, idealne fakt na minuty. Tlumene svetlo vecer. Netolerovat vylety z postele, ale nevim, do jake miry je to mozne. Byt u neho, ale nereagovat. Odpoledne si zdrimne? Ja kdyz si odpoledne usnu na 20-30 minut, vecer usinam a v noci spim mnohem lepe. Vzdycky. Syn, kdyz usina se mnou, usne klidne a rychle. Odmalinka. Ja to mela odmala taky tak. Necim ho zatizit nejde? Tezsim plysakem, polstarem? Udelat mu z polstaru hnizdo? Co dela, kdyz nespi? Smi si hrat? Smi mi svetlo? Mate zavesy/zaluzie? Vydrzi u pohadky/podcastu? (Zachumlano treba?) Techniky pres telo - zvedat brisko pri dychani, zmeknout jako modelina/zrvrdnout jako kamen. Overball (mekky balon) a tlakova masaz koncetin? (Primerene veku.) Schoulit se vecer do klubicka, zavrtat se do pelisku jako zizalka a rano se rozbalit, protahnout, procvicit. Minimum rozptylovacich veci kolem. Podle mista dat hracky za hlavu, at na ne nevidi. Jestli odpoledne neusne, necha se zklidnit? V naruci v sede pohoupat, takova tako jakoze kojici poloha? Ruka mezi lopatky, pevneji obejmout (mirne, nemackat)?
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    ZUZKAOU: Začal. Zatím chodí jen tři dny na půlden. Na dýl nám ho nechtějí vzít, že je náročný. Dvakrát na zkoušku byl celý den a div se ve školce spí celkem dobře. Jak je možné že ve školce spí a doma ne nevíme. Uměla bys navést na nějaké relaxační techniky pro takto malé děti?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: upravit režim čerpání a ventilace energie, tedy nastavit to tak, aby byl večer unavenej, ale ne přetaženej. Nezačal chodit v září do školky?

A případně začít trénovat nějaké večerní relaxační techniky.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Nějaký tip jak pomoct usínat 3 letému ADHD děcku? Nebýval to problém, ale najednou to problém je. Usíná tak kolem 23 hodiny. Přes den usne jen v autě když s ním jezdíme. Začíná to být neúnosné.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    How to Treat ADHD [Without Medication]
    https://www.youtube.com/watch?v=cvxULrV5qT4
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Já jsem momentálně na 80mg Strattery, 1-0-0 Ritalinu a 18mg Concertě 1-0-0, ale asi ji zkusím posunout na později. Kombinace Ritalin+Concerta je naprosto super, zejména jako prevence soustředění na špatnou činnost:)
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    TILIO: Uprimne, neumim to obsahnout do jednoho postu. Ale trosku s humorem obcas rikam, ze sraci si vzit ritalin a clovek hned vi, jestli ma ADHD nebo ne 😁. Pamatuju si ten sok, kdyz mi doslo, ze ostatni TAKHLE premysli a jednaji porad a nemaji ten vnitrni neklid...

Dle meho se to da poznat jen opravdu detailni anamnezou a popisem vnitrniho sveta. Je to extremne narocny. Myslim, ze malokdo to umi poznat, ze zakladni potiz je ADHD a na to se nabaluji ostatni veci. Ale za me-ja proste ADHD casto poznam, protoze ho mam, ale zase- je to moje vnimani. Muzu se mylit. Treba ho videt nekde, kde neni... Zatim jsem se nespletla, ale to muze byt jen nahoda.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    ALESH: Prosel jsem tim podobne, Atomox teda nemel vedlejsi ucinky ani jakekoli jine ucinky. Concerta mi fungovala, ale mel jsem to podobne jak ty, ten dlouhy pozvolny ucinek se ukazal byt vic problem nez vyhoda, alespon v mem pripade protoze to casto probehlo tak, ze si ji rano vezmu, zkusim delat neco do prace, ale nez najede tak uz davno resim neco jineho a na tom se nasledne na nekolik hodin zaseknu :D Posloucham jeden podcast kde dva ze tri hostu maji ADHD takze celkem casto resi produktivitu, medikaci a tak podobne a velmi pekne tam rozebirali jak schopnost udrzet pozornost a pomoc medikamentu je jedna vec, ale schopnost tu pozornost nekam efektivne nasmerovat je zas uplne jiny skillset a jak to ovlivnuje ruzna medikace. Na zaklade toho jsem presel na ritalin, ktery ma rychlejsi nastup a funguje kratsi dobu a da se proto lepe brat narazove vyslovene kdyz potrebujes. Beru ho vyslovene na praci dva rano a dva po obede a definitivne mi to vyhovuje vic, nabehne do pul hodky a mam s nim vetsi uspesnost toho kdy fakt zustanu a prace a makam, ani tak to neni 100%, ale tam se k tomu poji dalsi duvody hlavne velmi slusne pracovni vyhoreni, ktere teprve ted resim a diky kteremu jsem dostal do mixu i mensi davku antidepresiv, ale jeste je brzo hodnotit. K tomu jsem dostal jeste doporuceni zacit brat jako doplnek zinek, ktery pry castecne efektu concerty a ritalinu pomaha. Jinak treba o vikendech ritalin neberu pokud zrovna neridim, na rizeni je ritalin naprosto perfektni a ten efekt ktery ma tam definitivne vnimam nejvic a citim, ze jsem vsimavejsi, ostrazitejsi a mam rychlejsi reakce (jezdim na motorce kde to bude nejspis znat vic nez v aute).
    ALESH
    ALESH --- ---
    Tak malej update. Atomoxetine jsem musel vysadit kvuli vedlejsim ucinkum - bylo kazdy den horsi.
    Dostal jsem Concertu. A neco to dela, ale neni to (neprekvapive) samospasitelne.
    Vcera se me ptala zena, jak to hodnotim po 8 dnech. Rikam ze dobry - ze se lepe soustredim a jsem produktivenjsi.
    Rekla fajn, vem zitra dva (beru jeden 18mg) a uklid v pracovne.
    Poslechl jsem, ale zatim jsem 3h na youtubu. Ale jeste jedno video a jdu na to.
    Ehm.
    TILIO
    TILIO --- ---
    TILIO: *ADD, myslela jsem ADD.

Chapu ze problematika je velmi slozita a neda se shrnout do par vet na internetu, ale aspon nejakej nastrel? Prosim? :)
    TILIO
    TILIO --- ---
    LEELA88: Hele muzu mit k tomuto par otazek?
    Je mozny / dokazes / muzes prosim nejak shrnout jak se teda od sebe pozna ADHD a trauma? A jak silny to trauma musi bejt, aby melo stejny projevy jako ADHD? A plati to i pro HDD?
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    LEELA88: * vypadlo mi slovicko dohromady (adhd, trauma a zavislost dohromady)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LEELA88: inu nic tak nezničí pěknou teorii, jak důkladní diferenciální diagnoza :-D
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LEELA88: Ja napriklad trauma moc nemam, normalna kompletna rodina, vysnene decko povodne neplodnych chytrych rodicov. Terapia ukazala nejake veci, ale rozhodne nie dost na to, aby som mala tie problemy co mam.

Za to sklon k zavislostiam, deprese a uzkosti od puberty. Ta dopaminova porucha je fakt peklo. V 20s som si hovorila, ze som proste bohem, ze to je tiez nejaky sposob zivota, ale casom som zistila, ze ked si to rozhodim, tak pride velmi tvrdy depresivny naraz, ktory ma uplne vypne. Ked drzim rutinu a dusevnu hygienu a snazim sa nemat ilegalnymi latkami indukovane vykyvy, tak zijem normalne. Nastastie tam niekde je zaklopka pudu sebazachovy.
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    ZUZKAOU: Presne. Ja jako adiktolog a terapeut, co se zabejva adhd a autismem (hlavne u zen) musim vysvetlovat lidem, ze adhd a trauma maj holt stejny projevy. Uz nadlidsky vykon je vysvetlil ze nekdo ma adhd, trauma a nedejboze i zavislost. Kdybych to vysvetlovala jen laikum, ale i odbornici vse hazej na trauma. pritom vidim, jak se lidi lepsi, kdyz maji methylfenidat. Jak rychle delaj pokroky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak u Gabora jak ohledně adiktologie, tam poruch pozornost je základní zádrhel že pro devadesátky super, ale jaksi už jsme o třicet let výzkumu a praxe dál
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: Ale hovno, respektive sbírka arguemnatcnich faulu. Né se psutis do takovéhle mentální gymnastiky, tak je lepší porozumět tomuy jak něco jako vědecké poznání funguje a nefunguje. A pak ti stačí napsat, že pro popularizaci a selfhelp udělal Gabor spoustu užitečné práce. Nemusíš hi hájit jak Žižka Jana Husa. (Který by o nic takového jako jsou husitské války fakt nestál)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam