• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    MAR_TINA: Me se na to libi obecnejsi anglicke "Time blindness" protoze to dokonale vystihuje cely ten problem nejenom ze praci co mam nechanou na vikend zacnu delat v pondeli ve 4 rano, ale obecne i to co me do toho momentu dostane, s tim spojena neschopnost cokoli planovat a zaroven pocit, ze ti cas neustale proteka mezi prsty. Ubehnou hodiny a ty nevis jak a tak dale.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AXTHEB: takže jsem normík s poruchou odhadu zvanou časový optimismus.
    Ale brutálně. Práci na tři dny si naplanuju na tři hodiny. A když ji dělám třetí den, řeknu si, že to je moje chyba, že dělám pomalu, a příště zase tři hodiny.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    AXTHEB: A nemajú potom výčitky, ktorými sa zžierajú tak, že ich to prakticky na niekoľko dní vypne. Ale toto je asi spôsobené traumou z detstva, kde vás rodičia bičovali za to, že ste neschopní a NEVIETE NIČ DOKONČIŤ.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAR_TINA: To mají víceméně všichni, akorát normíci nemají takový problém odhadnout, že daná věc je úkol na týden a ne na odpoledne, takže je to tolik neválcuje.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MAR_TINA: Odmítám se s tebou o Stratteru dělit!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No zní to jako depresivní propad a ten umí mí prakticky kdokoliv. Zejména spojení s vysazením léků, evidentně to není tak, že nic nedělaly.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: No idea, ask them. Zo svojho okolia to mam len ja. Zbytok je schopny dlhsiu dobu bez vycitiek robit hovno alebo ma lepsi odhad na to co zvladne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: mají tohle i normíci? Vidím sebe totiž.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ALONSY: No je fajn sa vykecat. Chodím každých 14 dní a učí ma byť k sebe hodná.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MART1NKA: Moje psychiatrička dokončuje psychoterapeutický výcvik! Tak snad pak. :-)
    Jedinej člověk, kterýho zvládám vídat dlouhodobě a nesere mě.
    Když já nedělám fakt skoro nic. Hodiny co mam odpracovaný jsou směšný. A vůbec
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ALONSY: Chodis na terapiu? Mne pride, ze mas typicky adhd loop - naplanujem si v casovom optimizme/manickej fazi milion aktivit, z ktorych sa NEDA v danom casovom intervale stihnut ani zlomek, urobis z toho onen zlomek co sa da stihnut a za nestihnuty zbytok sa sebamrskas, si down, zvednes se a cele znovu.
    Go big or go home.
    Akurat to big je novy zivot obtyzden. To proste nejde.
    To sa mi radi, co? :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    „kašlu na to, jdu na jídlo." Je to rozum nebo brutální nezodpovědnost? Nikdo neví. :-)))
    Jé, ještě v prosinci jsem byla normálně schopná chodit běhat a starat se o sebe s tím, že práci udělám a neuteče a že jsem taky důležitá. A teď se neodtrhnu ani na tu nejmenší mentální hygienu, protože „když se zvednu od počítače, tak to už neudělám zcela jistě".
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Občas si prostě zakážu sociální sítě. Včetně nyxu samozřejmě.
    No. Jako hezký, stejně si člověk najde tisíc způsobů jak prokrastinovat. I kdyby to bylo čumění do zdi.
    Doufám, že dneska zvládnu aspoň zajít na oběd. Zatím to moc nevypadá.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: Ja som "leniva" doteraz. A ked som sa minule pobavene zasmiala nad tym, ze si mam nieco zapamatat, tak som dostala prednasku, ze by som "aspon niecim mohla prispiet". :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Po 11 dnech mám pocit, že mám znatelně menší chuť k jídlu, a snížila se moje večerní žravost, s čímžs bojuju celej dospělej život.
    Přijde mi, že jsem o hodně víc v pohodě, a nemám v hlavě takovej úl jako dřív, resp. neskáču jako kokot od jedný činnosti ke druhý, i když nekonceptuální chaotik jsem furt (to se ale nejspíš nezmění).
    Beru 40mg Atomoxetinu, obvykle ráno před snídaní. Ani jednou mi nebylo jakkoli blbě. Jediná negativní věc, která ale nevím, jestli s tím souvisí, jsou poslední týden fakt pošahaný sny.

Vlastně se bojím, že to funguje, protože 1800Kč na míň než měsíc je fakt raketa, a teď už mi diagnózu tuplem nikdo nedá.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    ALONSY: Ja to mel s Atomoxem stejne. Nekomu tenhle typ prasku funguje a vyhovuje a hromade lidi ne. Prej se musi brat fakt dlouhodobe bez vynechani coz treba u me je naprosto nerealne. Ted mam Ritalin kterej naopak beru narazove jen kdyz potrebuju a dela co ma. Neni to samospasny protoze ti nepomuze prekonat ten odpor k tomu zacit neco delat, ale kdyz uz to zacnu delat tak jsem s nim definitivne efektivnejsi a spis u toho vydrzim dokud to nedodelam. Plus je skvelej na rizeni.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já mam paradoxně pocit, že je mi bez prášků líp. Jsem pomalá, práce mě sere, jsem ve stresu, mám nějaké menší resty a nemůžu se dokopat k věcem, co dělat opravdu chci.
    Ale... Zase zapomínám i na ten Brintelix. A hlavně se bojím, že se to rozjede.
    A doktorce jsem samozřejmě nenapsala.
    A fakt mě sere, že nikdo neřešil moje problémy dávno, mohlo to být o tolik lepší.
    Protože jako to, co se mi dělo v dětství a pubertě prostě už tenkrát nebylo normální, ale byla jsem prostě "líná" a trochu na to trpím do teď, že jo.
    Nevadí, nevšímejte si mě, nejhorší, co se mi s nebraním prášků zhoršilo je oversharing a zmatený psaní. Já to vnímám, jen mi s tím nejde moc přestat. :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AXTHEB: Tohle je samozřejmě generalizace mojí osobní zkušenosti.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    WOLFGAR: Hele tohle je špatně, takhle se v tom akorát utápíš. Dokud se nenaučíš s koncem pracovní doby práci zavřít (vypnout pracovní komp, služební mobil, prostě komplet), tak ti tenhle dluh bude akorát narůstat, až ti z toho mrdne.
    Vem si na zítra volný den, během něj dodělej co mělo být dneska.

A pak už nikdy nedodělávej práci mimo pracovní dobu, protože pak v průběhu příštích tří pracovních dnů uděláš v souhrnu míň práce, než normálně za dva.

Když to nebude včas, tak to prostě bude o den později, svět se neposere. A pokud na tom něco shoří, není to tvoje chyba, ale toho, kdo dělal harmonogram.
    Jakmile si osvojíš tenhle mindset, začneš práci dodávat mnohem konzistentněji (tzn. sice vždy trochu pozdě, ale ne nějak moc). Což sice nadřízené bude trochu srát, ale ve skutečnosti míň než současný stav, kdy občas něco dodáš pozdě a občas ta práce stojí za hovno, protože ve čtyři ráno dost pravděpodobně za hovno stát bude.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    ALONSY: Tak nejak, ja jsem do sesti do rana dodelaval nedodelavky z minuleho dne, pak neco potreboval sef, pak jsem od desiti do dvou usnul v kresle protoze jsem vubec nespal a ted kdyz nad tim premyslim tak jsem dnes ani vubec nejedl ted je pul pate a z dnesni prace jsem udelal tak hodinu a uz se na to nemuzu ani podivat takze cekam, ze se kolecko bude opakovat.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Jo to ja se uz davno naucil fakt jit ven a dejchat svet, ale nepomaha to ani pocitu viny(bezbrehy a vecny) ani ty praci. Ale aspon sem udelal neco pro svoji pricetnost. Problem je ze cim.vickrat to udelas tim vic uvidis nesmyslnost byti v jobu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam