• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    Myslím, že trošku tuším odkud ten myšlenkový pochod pochází.
    Měl jsem období, kdy jsem se to snažil všechno pochopit a "vědecky" si to vysvětlit. Nastudoval jsem hodně materiálů a tak.
    Vzdělával jsem se ve všem možném, ale ta znalost jako taková kvalitu života nezvyšuje. Takže použiju moji oblíbenou frázi, kterou si často opakuji:

    "Ty nepotřebuješ vědět proč tě ten had uštknul, ale potřebuješ protijed."
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    problemy se self-worth nejsou o ADHD, to neni sebevedomi. proc by ti ADHD melo znizovat self-worth? navic self-worth se rozviji uz v detstvi, tehdy jsi jeste o ADHD nechyroval.

    zkus si takovy experiment, vyvolej svuj pocit sebe sama, "sense of self", a sleduj jaka bude emocionalni reakce.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    PULNOC: Kdo by to byl čekal, že máš problémy se "self-worth", když máš adhd?! :D

    Já mám úklid zautomatizovaný a uklízím většinou ve stejné dny, právě, protože chci hezky bydlet.
    Ale někdy je málo času a energie a pak funguje "návštěva" a uklidím i ty zavřené skříně.
    V rekordním čase a kvalitě. Lépe jak "normální" člověk.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    tohle je imho trosku o self-worth issues. "normal" je mit podvedomy pocit, ze si zaslouzis zit v hezkem a prijemnem prostredi.

    kvuli navsteve uklidis, protoze navsteva. ale uklizert kvuli sobe, na to jakoby neni duvod. coz nedava smysl, ale ty to tak mas.
    VORONDE
    VORONDE --- ---
    TRAFO: Jj, u nás pravidelně někdo zahlásí, že bychom už zase měli někoho pozvat na návštěvu, ať je uklizeno :D

    Pak už jen přesvědčit mozek, že když mám málo času, fakt není potřeba dělat hloubkový úklid zavřených skříní, ale uklidit nejdřív to, co je vidět...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TRAFO: U me jedine:

    1) Jednou tydne pani na uklid
    2) Prubezne: Roborock
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AXTHEB: jenže k tobě se lidi bojí chodit pro ten stav bytu, i kamarádi. Takže ani neuvěříš tomu, že by někdo přišel.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TRAFO: Je to tak.

    Od té doby, co se mnou bydlí přítelkyně, je doma permanentní bordel (její i můj), protože na návštěvy už nikoho nezvu. A protože je doma bordel, tak nikoho nezvu. Začarovanej kruh. 🙃
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TRAFO: To by na mně nefungovalo.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    AXTHEB: Na sockách jsem viděl, že má někdo dokonce takovou domluvu s kamarádem. Že mu zavolá, že přijde na návštěvu, ale ve skutečnosti nemá v plánu přijít a nepřijde. Ale byt je uklizený. :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TRAFO: Žejo. Mně teda teď stačila i ta představa, že by někdo přišel ;)
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    Nevyžádaná rada jak uklidit byt v rekordním čase přestože máte vybité baterie: Pozvěte si návštěvu! :D
    U mě to funguje vždycky :D
    ILTU
    ILTU --- ---
    FRAKIRA: Taky jsem čekala pointu v tomto smyslu :-)
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    SHARKIE: mne islo priamo o tu formulaciu.. v slovencine z toho hlava neboli ;-)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    FRAKIRA: Mne sa u toho este vybavi konkretna scena z minulosti - na navsteve, kedy to mama ani nehovori mne, ale pribuznej. A este s povzdychom, v ukazkovom tone aku ma ona neschopnu dceru.

    Niektore veci holt nevymazes..
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    WOLFGAR: doufam, ze je vic lidi, ktere z "ty by jsi byl chytrej" rozboli hlava, nez tech, kteri si ji prectou hlasem rodice...
    TILIO
    TILIO --- ---
    LAUNCHER: Ja mam uplne klasicky "priznaky" svyho dys, pocitam na prstech (pomalu, hrozna prace, scitani a nasobeni jeste jde, ale odcitat a delit, to jsou sileny operace, a nejvic ze vsech cisel nenavidim deleni 7), pletou se mi cisla (nekdy je prehodim, nekdy jsem schopna je "nekde cestou ztratit" pri vypoctu (a to i treba mocninu - proste mi zmizi ^2 a mne to vubec neni divny), taky se mi stane ze treba cumim pet minut na 201 a 210 a rikam si, ty cisla jsou za sebou, zejo? Ale furt se mi na tom neco nezda, tak dal cumim a rikam si, ale je to prece jasny, no a az po delsi dobe se mi rozsviti), a docela casto se seknu "o 10" nebo "o 100", treba 16+18 jsem schopna rict ze je 24. Pak mam i dalsi veci, nedavam moc analogovy hodiny a tak.

    A s matfyzem se to ma tak:
    a) vsecko jedu teoreticky dokud to jde, vzorecky, vztahy, abstrakce, dukazy
    b) mam kalkulacku a jakmile o neco jde (pisemka) a potrebuju si bejt jista, nezinyruju se spocist si 3+5 na kalkulacce (na MFF to bylo ve vetsine predmetu kazdymu u zadku)
    c) v matematicky analyze je to snadny, kazda konstanta je konecna, coz z podstaty veci (sibovani s nekonecnama) neni zajimavy, konecny cislo se v nekonecnu vzdycky "nejak ztrati", oznaci se to "c" a pokracujem, neresime :)))
    d) zvykla jsem si, ze obcas jsem proste dostala ze zapoctovy pisemky / zkousky o dost horsi body / znamku nez jak jsem to umela (zvykla jsem si, ale sralo me to straslive, lezla jsem z toho po strope)
    e) nejmin jeden predmet (z fyziky) jsem prosla tak, ze jsem sice nevedela ktera bije a u zkousky jsem nespocitala ani hovno, ale na prednaskach jsem vzdycky mela reci k pouzity matematice a na zkousce jsem teorii mela matematicky-abstraktne uplne cistou lol
    f) ve spouste predmetu byly dovoleny tahaky napr. na zakladni rovnice, vztahy apod, takze jsem na tom tahaku mela taky nejpouzivanejsi cisla (sinus pi/3 a podobny), coz dost pomahalo

    No jako uplna prochazka ruzovym sadem to nebyla a stalo me to dost usili. Taky jsem si casem udelala kompenzacni strategie, vsecko po sobe kontrolovat a ruzne strucne komentovat, co delam, aby zkousejici vedeli, ze nejsem blba, ze tam mam jenom numerickou chybu. A tak.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: i ked, co sa tyka poriadkumilovnosti tak asi jo :D
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    WOLFGAR: ja som nebola nikdy oznacena za linou, ale za zmatenu.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    SHARKIE: Tak to je defaultni ADHD nalepka. Uz jsem tu zminoval, ze nejrychlejsi diagnosticky test ADHD na svete je kdyz uvidite napsanou vetu "Ty by jsi byl chytrej, kdybys nebyl tak linej!" a automaticky si ji v prectete v hlave hlasem rodicu pripadne kantoru apod. tak je ta diagnoza skoro jista.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam