• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    SHARKIE: žena je v týdnu co je Cyril a Metoděj, syna mám kolem útoku na dvojčata, dceru kolem Pearl Harboru a liška je na Václava. To se pamatuje dobře, otce a matku mám vštípenou do hlavy od dětství a zbytek rodiny ani kamarády si nepamatuji.
    VITEX: já si s vrstevníky nerozumím doteď, ale škola a kroužky (byť individuálních a ne kolektivních) mi socializace pomohla. Hodně dětský tabor. Naučil jsem se přejímat, čímž jsem si vybudoval rozhled. Tedy komunikace se sportovní partičkou jsem měl povědomí o pravidlech hry a pak se to dalo našroubovat na jakýkoli tým, u mechaniků mi stačily značky a přibližný výkon, nicméně v historii jsem předčil učitelky (hned několikrát) ale o hudbě, politice a filmech jsem neměl komunikačního sparring partnera. To je asi jediná má rada, naučit se, že tyhle věci, co ho baví, nesypat do lidí na první dobrou, ale držet si obecný rozhled a díky nějakému společnému tématu navázat kamarádství. A to včetně šachu, i když je mezi šachisty nerd. Dobrým pojítkem může být právě hudba - vždyť harmonie není nic jiného než matematika ;)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    A je pryč :D
    FORAMINIFERA
    FORAMINIFERA --- ---
    Kocourmikes to neni.

    PULNOC: ty mozna radsi bez na kontrolni mri, zda se ti tam neco nemeni, protoze tohle co se stalo z hyperinteligentniho cloveka je dost pruser
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    PABLITOS: Ne, to by byly polorandomizovaný výkřiky a samý oznamovací věty bez jakýhokoli pokusu o interakci.
    Ne že by to bylo o moc lepší teda.
    PABLITOS
    PABLITOS --- ---
    Skoro to vypadá, že si bývalé ID KOCOURMIKES změnil pohlaví...
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    tohle by mohlo jit do zahlavi, ale nejakyho jinyho klubu.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    velmi hezky o teto problematice paradoxu pojednava sdeleni fiktivni prorokyne Daenerys Targaryen:

    "To go north, you must journey south. To reach the west, you must go east. To go forward, you must go back. To touch the light you must pass beneath the shadow." -A Dance With Dragons, Daenerys X

    matrix je totiz povinen poskytovat clues ohledne sveho fungovani. je to tak proto, ze jsme to takhle chteli. abychom se neztratili uplne mocinky moc.

    buhvi co matrix sledoval tim, ze jsem to sem napsala.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    ten ontologicky orisek se rozlouskne sam jakmile se subjektivni prozivani povznese nad linearni vnimani casu a kauzality. coz je stav, ktery vetsinu lidi ceka az po smrti, ciste z toho duvodu, ze to takhle preferuji. kazdy tady resime svuj baggage a s tim je spojena i osobni mytologie ohledne toho, jak tady ten matrix funguje.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    a dokonce to funguje i naopak. ze treba ultrazvukem muzes ovlivnit fungovani mysli:

    Jay Sanguinetti - Good Vibrations: Ultrasound-Assisted Mindfulness Training
    https://www.youtube.com/watch?v=CkOPqLs9xTU


    ovsem, i v tomto pripade, prani bylo otcem myslenky, ze jo. a myslenka byla matkou ultrazvuku. takze porad se nam nejak nepovedlo rozlousknout ontologicky orisek.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    AXTHEB: jo a to jsi vedel, ze meditaci muzes uvest svuj mozek do stavu, kdy vysledky mereni mozkove aktivity ukazou dramaticky jiny profil oproti tvemu beznemu waking-state-consciousness?

    takze tady mame malinko chicken-and-egg problem, ze jo. co je pricina a co nasledek? protoze meditujeme porad. treba na ruminaci, nebo na nadrzenost, nebo na nenavist, na lasku, na cokoliv.

    tahle studie, co jsi ji nalinkoval, akorat svedci o tom, ze dovedeme (s presnosti ne uplne spolehlivou) korelovat urcite charakteristiky mozkove aktivity s charakteristikami subjektivniho prozivani. coz neni nic proti nicemu. nikdo netvrdi, ze by to tak nemelo byt.

    to ale nevypovida nic o tom, kde je pricina toho, ze subjektivni prozivani + korelujici mereni fungovani mozku, vypada tak jak vypada.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PULNOC: Ale to víš že jo. Tak například:
    Multiple measurement analysis of resting-state fMRI for ADHD classification in adolescent brain from the ABCD study | Translational Psychiatry
    https://www.nature.com/articles/s41398-023-02309-5
    Conclusion

    This study proposed an automated ADHD classification framework on a multi-site ABCD dataset containing children aged between 9 and 10. We extracted voxel-wise and ROI-wise quantitative measures from resting-state fMRI and used several machine learning methods to predict the ADHD diagnosis. Classification models on ROI-wise dHOFC and SLR outperformed other measures owing to their more biologically meaningful and complementary neuroimaging information. The highest classification AUC was achieved using MKL by fusing different features. The identified aberrant regions (cerebellum, caudate nucleus, medial superior frontal gyrus, pre-motor and supplementary motor cortex) and FCs (within and between CN, LN, VAN, FPN, and DMN) are widespread in the whole brain and conform with previous literature generally.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Pulnoc je něčí alter ego? To je fakt divnej materiál tohle.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    tim nechci rict, ze mame utect do dzungle. moderni spolecnost ma sve vyhody, a na ty vnitrni konflikty, ktere nas psychicky svazuji, mame Ritalin. go science!!
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    AXTHEB: jak muze nebyt prukazny? bud vidim na MRI neurodivergenci nebo ne. alespon dle tve logiky

    ty snimky mozkove aktivity, vis jak to vubec funguje? asi tak nejdal se veda dostala s prasatky, ktere nadopuji midazolamem aby padly do komatu, a pak jim do kanalu slehnou radio-labeled substanci, ktera se navaze na receptory v mozku a vedatori pak zmapuji, co se kde rozsvitilo.

    tato metoda z pochopitelnych duvodu neni klinicky vyuzitelna u lidi. MRI ti nic takoveho neukaze.

    proste tva pohadka o tom jak je ADHD videt na snimcich mozkove aktivity (whatever that is) je akorat pohadka. kdyby jsi zil v dzungli a behal tam bosky, zadne ADHD by jsi nemel, protoze by jsi nebyl kazdy den vystavovan silenym vnitrnim konfliktum jako treba "musim vydelavat, at muzu platit dane, z kterych zkorumpovany urednik na magistratu zaplati stavebni firme aby uplne zbytecne rozkopala cestu pred domem kde bydlim a hlukem mne dovadela do silenstvi", pripadne "jsem sam a nechci byt takze svajpuju 2 hodiny denne na Tindru ale stejne vim ze to nikam nepovede akorat k one-night-stand ze ktereho mi bude akorat hur ale nedovedu si pomoci protoze libido"

    a podobne chutovky.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    WOLFGAR: ono to zni dost klisoidne, je to oblibenej stereotyp, kterej si muzou dovolit znudeny kancelarsky roboti. ja bych fyzickou drinu na plnej uvazek nikdy nikomu nedoporucil a nezavidim nikomu, kdo si musi vydelavat fyzickpu drinou. za sebe bych fo posunul k pocitu seberealizace. osobne mam oboje, dusevni i fyzickou praci, ale nejlepsi drogou je seberealizace..
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PULNOC: Protože je tam široká oblast toho, kdy ten nález není průkazný, a když už je průkazný, tak je snadné to diagnostikovat klasicky.
    FORAMINIFERA
    FORAMINIFERA --- ---
    PULNOC: spis se ti zalibilo dosahnout na legalni drogu, tak asi gratuluji, ze se to povedlo.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    BTW Ritalin se pouziva krome jineho na pomoc pri odvykani od kokainu, v davce 80mg denne. protoze maji podobny mechanismus ucinku.

    takze myslenka, ze si nekdo kokainem nebo jinym stimulantem self-medikuje ADHD, neni vubec zcestna. ale to asi vsichni vite.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    FORAMINIFERA: ale ne, multak zase utoci?

    kokain jsem naposled mela pred 9 mesici. a to ze si nekdo self-medikuje drogami vec typu ADHD nebo deprese atd. je asi tak nejbeznejsi vec na svete. vsichni nekde zaciname na nasi ceste k lepsimu psychickemu zdravi. neni se za co stydet. spis by se mel stydet tady zdravotni system, ze klade lidem do cesty takove prekazky. protoze kdybych mela moznost Ritalin vyzkouset tehdy, kdy jsem poprve o ADHD rekla me psychiatre, mozna na kokain nemuselo vubec dojit. ne ze by na kokainu bylo neco spatneho, je to sranda a pusobi to do jiste miry terapeuticky, pokud se to neprehani.
    FORAMINIFERA
    FORAMINIFERA --- ---
    PULNOC: a ze snupes kokain jsi na te diagnostice rikala? Tohle me tak sere, kdyz nekdo obelha system
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam