• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    MAR_TINA: tak dík :D
    Ráda peru a věším a skládám prádlo. Ale ponožky páruji až při skládání suchého prádla, hledat jim za mokra druhou do páru mě nějak zdržuje. Na věšení mám svůj postup co kam patří, to se nesmí porušit, no ikdyž občas to zkouším v rámci hry změnit, jsem rebelka :D

A taky poměrně ráda myji nádobí. Ostatně mytí nádobí jsem v době největších propadů/afektů používala jako zaměrný nástroj regulace vyšponovaných emocí. Ta nutnost se koncentrovat a vnímat co dělám, abych nic nerozbila a o něco se nepořezala mi pomáhala přežít stavy, kdy mi přišlo, že už nevydržím být v těle a chci mlátit hlavou o zeď.

No ale tím teda ty domácí práce pomalu končí. Vysávání je celkem neutrální. Vytírání už je peklo a třeba úklid koupelny už je daleko za pekelnou hranicí, stejně tak utírání prachu.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Jako priznam sa, ze som to robila tiez, jak som v tom vyrastla. Ale raz som to u niekoho videla takto a odvtedy nevesiam inac. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: to nejsou dobří lidé :)))))
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Co som pozorovala okolie, tak vacsina to vesia jak zrovna pride a paruje az potom. Niektori neparuju vobec.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ELLIE: Smarja, neznasam nieco mokre na ruke, chytit do ruky mokry mikrotenovy sacok je pre mna strasne utrpenie. :) a ponozka je skoro na tej urovni.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SHARKIE: Susicka pomoze na to nasobne pranie, pretoze blok to tam prehodit je vyrazne mensi nez to vesanie. A potom to mas len zmackane v tom, ale aspon vonave a suche. A nemas furt plny susak venku, co je s kockami pruser, potom clovek chodi do prace cely chlpaty
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: jak jinak lze věšet ponožky? :O
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MAR_TINA: To už jsem překonala, v rámci ušetření času. Ale šetřím si vždycky dávku červených triček, abych je mohla srovnat podle odstínů.

WOLFGAR: Hlavně, že ty přátele máš, a kočky máš, a akce máš. To je moc dobře. Chápu, že je to těžký, přijít domů a být tam sám (jen s kočkama)... Já jsem si ale říkala, že kdybych přišla o svého manžela, byla bych sama taky, už nafurt. Nemám ráda vztahy a všechno dráma kolem, poslední roky brzdím kontakt i s kamarádkama, když tohle začnou dělat. Mám pár přátel, s kterými se dá něco podniknout, a kteří mě chápou a nesoudí, a to je IMHO nejdůležitější.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: A este spravne nakombinovane, nielen na jednom kuse pradla, ale aj napriec snurami. :D

Tiez vesiate ponozky rovno po paroch k sebe?
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MART1NKA: U mna je najvacsi problem to skladanie, este ked mam teraz skrinu v polke uz davnejsie zacateho "velkeho triedenia". Otazka je, ci by ta susicka pomohla. Ale kedze nie je miesto, tak to (aspon zatial) nezistim.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ELLIE: a správně zvolené barvy kolíčků
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MAR_TINA: Já taky! Ráda větším prádlo, protože ho můžu "dokonale" srovnat na předem daném počtu drátů a ještě si do toho zařadím svou oblíbenou uklidňovací věc - motat si pevně na ruku něco studenýho. Občas mě lze zastihnout, jak disociuju (čumím do blba) nad sušákem s mokrou ponožkou namotanou na ruce. Do toho někdo řekne: "...mami?" 🤣
    To už je spíš do PAS auditka, ale věřím, že nás tu hodně má překryv.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já v podstatě ráda věším prádlo, ale mám tam jisté postupy jak zaměstnat mozek :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SHARKIE: No s tou suskou vesanie odpada, vyberem z toho len nejakych par kusov, co tam nepatria typu podprda. A skladam to ked periem dalsiu davku, aspon to je suche a nesmrdi to no… a nie je to cele chlpate od kocek.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    IOM_NUKSO: Obcas jedu varku periem 2-3x, ale asi to nebude uplne tym, ze to robim rada. :D

MART1NKA: Vesat a skladat. :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    IOM_NUKSO: ake vesat to ma kto? :D
    inak som si kupila susicku a musim povedat, ze je to lepsie trochu. aspon to pradlo clovek sklada vonave a suche a neperiem to natrikrat.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    QUANTI: jo to i ja rada peru, presne! :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SHARKIE: cistenie zubov je strasna aktivita :D
    inak som pri tom lezeni prisla na to, ze nemam pud sebazachovy. ze sa nebojim vysok a ze ked mam lano a doveryhodneho partaka, tak to je uplne v pohode.
    co absolutne nejde dohromady s tym, ze v beznych situaciach, kde su ini ludia v pohode som ja extremne uzkostliva :D napriklad ked mam rande.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MART1NKA: Ajo, tak preto nepostojim na zastavke a vacsinou sa idem prejst na tu dalsiu. A obcas nielen jednu.

Dik, tohle mi taky nedoslo. Ono taky to, ze nevydrzim stat u zubov v kupelni je kvoli ADHD, mi tiez doslo az relativne nedavno. Nastastie uz aj mama prestala riesit, ze u nich pochodujem po celom byte a robim este nieco dalsie. Nie teda vzdy vhodne. Napr. obliekat si rolak s kartackom v plnej puse, je fakt blby napad. 😃

Lezenie by ma bavilo moc, viem si to uplne jasne predstavit. Len mam na to bohuzial rozbite klby. Ale rozmyslam buduci rok nad lukostrelbou - skusit, ci by nesla.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MART1NKA: Když tu mám na návštěvě tchyni, je všechno posbíraný, poskládaný, umytý, zatříděný... a všechno úplně mimoděk, během toho, co konverzuje a hraje si s dětma. Já jí tuhle schopnost tak krutě závidím.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    SHARKIE: Jo to je presne muj problem, kdyz to mam pripravene tak si to na chvilku zapnu snadno, ale prez leto jsem z toho vypadl to jsem mel pohybu dost i bez toho a znova jsem se nerozhoupal to zase zprovoznit. Ale budu muset slibil jsem kamaradovi, ze mu ukazu Ragnarock.

ELLIE: V tomhle mam "vyhodu" ze ja byl divnej uz od detstvi a docela jsem se v tom nasel takze jsem nemel nikdy potrebu zapadat a misto toho si nasel divny kamarady. Aro nejsem taky vubec, ale je to jak rikas s tou iniciativou. Nikdy jsem se moc nemel sanci naucit jak nejaky hledani partnerky vlastne funguje zvlast kdyz z rovnice vyradis sex a od urciteho veku uz se tak nejak predpoklada, ze tyhle veci znas. Celkove jsem nekoho teoreticky kompatibilniho nasel jen parkrat a nikdy nebyl zajem z druhe strany coz popravde naprosto chapu a nemuzu mit nikomu za zle. Tak jsem si nejak zvyknul fungovat cely zivot sam. Mival jsem z toho slusne deprese, ale ted uz jsem dospel k nejakemu smireni. Jsem celkem extrovert, socializuju se hodne s kamarady, jezdim na akce, cestuju, chovam kocky a proste nejak funguju jak se da.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    mala som tu tu istu kamosku nedavno a bola uplne nadsena z toho, ze mi moze uklidit ten moj "roztomily clutter" :D pozbierala vsetko co sa nahodne valalo po byte, vacsine nasla miesto, vytriedila mi veci do popelnic a krabicu do sklepa...
    az na to, ze tie veci do popelnic sa tam same neodniesli a krabice do sklepa je stale v chodbe :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam