• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Miluju řízení a myslím, že řídím fakt dobře. Jednou za sto let mi bodne si dát na dlouhé cesty redbull, to jsem pak jak Lauda:)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MARKYSHA: Mám problém s řízením, když si vezmu concertu. Protože najednou jsem totálně v pohodě a nevnímám všechno najednou, takže mi může něco utéct, mám pomalejší reakce. Bez medikace mám za volantem pocit totální kontroly, je to jednoduchá činnost fungující na svalovou paměť, jak říkal Kulhy, flow. Ale když se bez medikace dostanu mezi lidi, ty všechny vjemy naráz mě hned zahltí a naskočí úzkost. Musím si vybrat, jestli má bejt namáhavější ta jízda, nebo ta akce potom (třeba nákup, z kterýho jsem se teď vrátila, a přesně jsem o tomhle v autě přemýšlela).
    KAERI
    KAERI --- ---
    MORKANT: To jo, ale některým lidem se to dost špatně vysvětluje :-)
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    KAERI: Na druhou stranu - okamžitou reakci, která dává smysl, v tu chvíli stejně nedostane, takže pauza je řešení i tam :)
    KAERI
    KAERI --- ---
    TILIO: Stává, občas, převážně s mluveným slovem, prudce to zhoršuje únava. Typicky třeba když ráno nejsem ještě pořádně probuzená a někdo na mě začne mluvit v souvětích, zažívám, že slyším, že na mě ten druhý mluví, ale je to jako by hovořil úplně cizím jazykem, který neznám. Prostě těm jednotlivým slovům vůbec nerozumím, netuším, co znamenají, je to jen proud zvuků. Docela wtf pocit. Se čtením se to neděje tak často, ale taky mívám chvíle, kdy čtu poosmé větu a nikde nic. V obou případech mi pomáhá jen prostě se na to v tu chvíli vykašlat a dát si pauzu, ideálně i kafe, a vrátit se k tomu časem (což chápu, že je rada na houby, pokud jsi v práci a někdo po tobě chce okamžitou reakci).
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    MARKYSHA: to je na tom právě super a k tomu rychlost, co ti žene adrenalin, wouw, Praha - Paříž na zátah není problém:)
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    MARKYSHA: řízení miluju, uklidňuje mě, dlouhá léta mě živilo
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    MARKYSHA: Ja jsem mel obrovsky problem v aute a to uz jsem v te dobe mel najezdeno nejakych 20 tisic kilometru na motorce v provozu. Na motorce ten problem nemam a soustredim se celou dobu, jak me to bavi zapina se mi hyperfocus. (Ale i tak si na delsi cesty beru ritalin protoze mam pocit, ze tam urcity zlepseni v pozornosti a reakcni dobe stejne je hlavne behem nekolikahodinovych cest kde se uz muze zacit projevovat unava). Ale auto pro me byl hroznej problem pripadal jsem si uplne odstrizenej od sveta tam venku a od dopravy a nebyl adrenalin a zabava jako stimulant takze jsem delal chyby ktery bych v zivote na motorce neudelal. Nejak jsem se s tim horkotezko popral, ale byl to dost boj a kdyz se kvuli Covidu zrusily zkousky a nez doslo k obnoveni propadly mi jizdy tak uz jsem se na to pak vykaslal a ridicak na auto do dneska nemam. V te dobe jsem ale nebyl diagnostikovanej a medikovanej takze mozna s ritalinem bych to tedka dal vic na pohodu.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MARKYSHA: Ja som vodicak urobila v 18, ale len vdaka tomu, ze to bolo na malomeste s jednou svetelnou krizovatkou bez parkovania.
    Test na plny pocet (udrzim v kratkodobej pamati fakt vela encyklopedickych informacii, skola mi nerobila problem), ale jazda priserna. Doteraz si moc neverim, ale musim no…
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MARKYSHA: Jop. Prej se moc kochám a nechám se unést a pak řídím rychle. V kombinaci s tím, jak jsem prostorově nešikovná (denně do nečeho vrážím minimálně ramenem nebo bokem, zakopávám a podobně) jsem vyhodnotila, že to není bezpečný a neřídím. Naučila jsem se na kole plně soustředit na jízdu, abych se nezabila, ale jen mimo město. Ve měste jezdím pomalu a hlídám všechno co zvládnu, mimo město jezdim jako prase, ale dobře. V autě si to ale nelajznu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Já nejsem schopná multitaskingu, prostě to nejde. Sledovat při řízení milion věcí, nemožné.
    KULHY
    KULHY --- ---
    VON_GILOTINE: Mám to stejně, řízení jako takové mi nedělá problémy a naopak u toho mám konstantní flow. Ale teoretický zkoušky jsem dělal asi 3x.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    naopak rizeni je neco kde clovek vyuzije adhd naplno, nevim, prijde mi ze to je cinnost na tekavou hlavu furt kontrolujici detaily jak delana
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A máte někdo problém s řízením? Jà nebyla schopná udělat řidičák,prý se soustředím tak dvacet minut.
    KULHY
    KULHY --- ---
    TILIO: Stává se mi to celkem běžně. Myslím si, že to je tím, že se snažím mechanicky něco donutit číst, ale mozek odmítá projevit dostatek zájmu z toho v hlavě dělat smysluplný význam. Jako že třeba i vím, že to chci přečíst, ale ta konkrétní činnost čtení není zrovna v kurzu. Po dostatku marných pokusů to pak nějak nahodím a třeba se to i zlepší. Moc praktický to není no, sežere to dost energie a času.
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    TILIO: běžně, čtu to několikrát a říkám si kterej debil to mohl napsat
    TILIO
    TILIO --- ---
    VON_GILOTINE: Blby je ze mne se to posledni dobou stava v praci - a je to novy, takze me to dost desi. Odbihat a zakazovat si myslet na 10 tisic picovin jsem zvykla, ale tohle je uplne jiny a uplne divny.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    TILIO: oblibena variace je ze nepochopim vubec televizni reklamu
    TILIO
    TILIO --- ---
    Stava se vam, ze ctete vetu a ona se vam vubec nesklada v hlave ve smysluplnej celek? (A to aniz byste se pristihli, ze ctete ba autopilota a myslite na neco jinyho) Nebo ze slysite lidi mluvit a jejich promluva bypassne kognitivni zpracovani a kratkodobou pamet a u kazdyho dalsiho slova uz nevite to predchozi, natoz abyste si pamatovali o co se jedna? (Opet, aniz byste u toho mysleli na kraviny)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    a cos prosim te brala a proc si prestala?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam