• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    Tak ještě k tomu pohybu, naistalovala jsem si Pokémon Go do telefonu a včera jsem dala 16k kroků jak prd :D
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Skin picking 35yrs n counting

FB-IMG-1744284778061
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MART1NKA: Lietanie smerom nadol mi vzdy slo :D
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Hele ja mela pohyb celej zivot az do covidu (hlavne tancovani, ruzny dance aerobiky, zumby, lidovy tance…). Od ty doby “jen” jezdim na kole, hodne chodim (chodila jsem vzdycky, desne mi to pomaha na hlavu), uklizim a delam fyzio cviky. Tim, ze je dela i malej, mame takovej ritual u AZkvizu a funguje to vcelku dobre. Neni nutny cvicit denne, ale tim, ze je to pro dite, me to donuti a motivacne cvicim s nim. Fyzio mi dava i nejaky silovy cviky. Dost se nabeham a nachodim i v praci. A ono, kdyz o vikendu sem tam dame nejakej vyslap/vylet/bazen/kolo… to podle myho i docela staci.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    K tomu pohybu, co mi funguje.
    1) pohyb mám napsaný v diáři, i když jdu jen sama. Třeba pondělí 17:00 kolo.
    2) docela funguje si dát za úkol jen ten první krok. Například přijdu z práce a převlíknu se do sportovního oblečení. A ono to někdy vypudí člověka cvičit. Nebo taky ne,a le to nevadí, počítá se splnění úkol vzít si na sebe legíny.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    A když už jsem se rozepsala, tak ještě k tomu pohybu... :)

Cvičení je (podle ADDCA) nejúčinnější nefarmakologickou léčbou ADHD. Jen je potřeba najít takový, co danýho člověka baví. Jak víme, na sílu to nejde :(

A taky vám vždycky tak strašně dlouho trvá, než si najdete nový cvičení, když vám to aktuální přestane fungovat (covid, stěhování, čas...)?

Jinak třeba pro háďata je úplně nejhorší, pokud nesměj mezi hodinama vyběhnout ze třídy. Každejch pár minut pohybu jim přidá na čase, kdy se dokážou soustředit.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    MORKANT: Ok, vymazala jsem poznámku, že na webu už ADHD nezmiňují. Dřív tam o tom podle mě měli celou stránku, která už zmizela (nebo si to špatně pamatuju?). Ale zajímavý zjištění, že název "poruchy pozornosti" mě nějak vnitřně vytočil, ADHD je o tolik víc než jen porucha pozornosti!
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    KROPUCHA: Když u INEPU rozklikneš klinickou psychologii, tak tam sice nepíšou ADHD, ale píšou tam poruchy pozornosti, tak si to oprav :)
    Klinická psychologie - Staráme se o vaše zdraví
    https://www.inep.cz/klinicka-psychologie
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    2BFREE: Zatím jsem posbírala jenom toto: https://workflowy.com/s/diagnostika-adhd-pra/EuaIeNdcbqMVltmx

Plus se tady probíralo, že ne všichni psychiatři vyžadujou diagnostiku od klinickýho psychologa, u některých se obejdeš bez toho.
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    MART1NKA: matně si vzpomínám, jako malej jsem se skautem dělal jeskyňařinu
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    COCOBRYCE: Lezenie je obcas letecke :D
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    MART1NKA: škoda, už jsem se těšil, že najdu novej koníček:DDD
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: Lezecka nie letecka :)) boze, tie moje preklepy.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    DR_NIKITA: Nasla som si sport, ktory ma bavi a chodim tam, do azylu adhd ludi - cti letecka stena. Inak mam trenera, s ktorym sa dohodnem na konkretnu hodinu a nejde to zrusit. Bez neho by som nesla. Dnes to bude do momentu ked vojdem do miestnosti absolutny odpor a potom to prejde a po cviceni mi bude dobre.
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    DR_NIKITA: nejsi lemra, nejsi sama, vítej v klubu

2BFREE
    2BFREE --- ---
    Jůůů, sebral jsem odvahu se zeptat a dostal jsem od doktorky papír na vyšetření na ADHD… Měl byste prosím někdo tip, kam zajít, nebo komu se vyhnout? Nejlépe v Prahe?
    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    Díky moc všem! Dost se mi ulevilo, že v tom nejsem sama a přijdu si hned míň jak lemra. Zkusím postupně aplikovat některé z tipů a uvidím, kam se dovalím :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KAERI: Jo, tohle funguje. Ja si teraz blbo nastavila ciel 14k krokov denne a strasne sa mi donho vdaka unave nechce. Pritom tam hodit menej, tak ho napohodu prekonam aj na tych 14. Akurat takto, jak mi 2 dni nebolo moc dobre, tak som nevyrazila vobec, lebo som vedela, ze to nedam. Mat tam menej, tak idem aspon na tu chvilu. Poucenie do buducna. :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    DR_NIKITA: Ještě mi došla jedna věc. Já nemám pravidelný režim, takže je dobrý se upnout k někomu, kdo ho má a tu aktivitu pak zaradit do jeho pravidelnýho režimu.

Jedním řešením, jak se donutit pravidelně cvičit, je najít si sparing partnera na věci, který je nutný dělat ve dvou. Takže se chodím potápět a bazén máme pronajatý na celý rok v konkrétní den konkrétní čas. Když tam nejdu, můj parťák je v prdeli, protože sám prostě pod vodou plavat nesmí.
    Lezení, acrojóga, tenis…
    Nezkazit to tomu druhýmu je velká motivace.
    (blbý je, když ten druhej taky nemá pevnej režim a sport neni vázanej na konkrétní čas jako třeba ten bazén, to se pak všechno operativně presouvá a ruší.)
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    DR_NIKITA: pes - vycházky, jinak jsem jezdil na kole, na který se od zlomeniny nohy loni v létě nemůžu dokopat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam