• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VON_GILOTINE: nojo, ale na ženy s prořídlými vlasy se lidi dívají jinak a ona se cítí dost jinak
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    hmm no..jako muz to beru ze mi vlasy odchazi vekem/testosteronem, tak me nic takoveho nenapadlo.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    1KA: pokud je kvalita už opravdu úděsná, nedá se to tuším řešit ani nějakým zahuštěním apod., protože to ty nekvalitní vlasy neudrží.

Pořád doufám, že je to přechodný stav a mozek si musí zvyknout fungovat bez podpory.
    1KA
    1KA --- ---
    Mně taky vlasy mizí. Stres/léky/věk/strava/spánek, to mohou být propojené nádoby. Každopádně, kdybych vysadila, tak nejsem schopna pracovat, takže beru dal a možná, pokud se stav rapidně zhorší, nechám vlasy doladit :-)).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    IOM_NUKSO: no mě rostou do půli zad, ale nahoře se mi dělá pleška :-(
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ECLECTICA: zajimavy, tohle me nenapadlo, ze je z psychofarmak. Taky to mam, ze dorostou do nejake delky a dal uz to nejde. Mam je trochu pod krkem, ale chtela byt mit dlouhe vlasy. Beru dlouhodobe antipsychotika a mam obdobi, kdy beeu i antidepresiva, ale ne kontinualne.
    Ale naprosto chapu ten dopad na psychiku. Byt ja, tak uprednostnim toho polodebila s vlasama.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARKYSHA: a rostou ti normálně do délky? Já třeba nemám už roky stříhané vlasy vepředu, protože mi nedorostou ani po bradu :(
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ECLECTICA: to ti můžu potvrdit, já psychofarmaka jíst musím a vlasy katastrofa a to se ještě modlím, abych nebyla za chvíli plešatá..
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WOLFGAR: problémy s vlasy jsem měla už na samotné strateře (přestaly mi dorůstat do délky). Teď mi padají ve velkém, a protože už výchozí stav nebyl žádná hitparáda, je to teď úplná katastrofa. Včera jsem o tom mluvila s psychiatričkou, psychofarmaka maj í tendenci zhoršovat kvalitu vlasů a někdo je na to extra citlivý.
    Já vím, že to může znít jako prkotina, ale zrovna ztráta vlasů mívá docela blbé dopady na psychiku.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    ECLECTICA: Co ti to delalo? Nebo jsi radeji proste vysadila vsechno?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jsem momentálně bez léků - zkouším, jestli je lepší být polodebil, ale s vlasama, nebo produktivní a s parukou. (Trochu nadsázka, ale plný hrstě vlasů si fakt člověk vyčesávat nechce a ano, pokud se podívám těch pár měsíců nazpět, můžou za to především léky).

Snad se mozek nějak adaptuje, ale práci, kterou bych normálně dělala tak 3 hodiny, se mi rozplizla na trojnásobek.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    TMA: Aha ja to mam obracene brufeny beru po trech aby vubec neco udelaly :D Tak jestli ti to takle pekne funguje tak bych si normalne nastavil na telefonnu opakujici se budik na cas kdy si proste vezmes druhou pulku.

ELLIE: Ja povazuju za velkej uspech kdyz funguju pul dne :D Takze si vetsinou ani druhou davku neberu, ale jak rikam, v tomhle pripade asi idealni zkusit nejak poresit jak si vzit druhou davku a nezapomenout. Jestli mas nejaky vic klasicky zamestnani kde porad mas nejakej plus minus casovej rozvrh tak by ti mohlo fungovat proste brat si prvni davku kdyz vstanes a druhou treba po obede. Nebo ten casovac na mobilu. U me tohle pada na zaklade toho ze jako zivnostnik makajici z domova absolutne zadnej pevnej casovej rozvrh proste nemam a beru podle potreby.
    TMA
    TMA --- ---
    ELLIE: Jo, je to 5 mg. A půlden s tím funguju. Dokud funguje, tak si nestěžuju, že je dávka malá. \o/
    TMA
    TMA --- ---
    WOLFGAR: Já mám obecně dost silnou reakci na ledasco, takže třeba Ibuprofen 200 mg (ten dětský) mne docela sjede, zatímco ostatní to ani nepoznají. Asi to má játra neodbourávají tolik.

AXTHEB: Do bazénu v Praze? Například Podolí? Večer (po, st, čt, pá) nebo přes den (po, pá), chodit ráno před prací, jak někteří dokážou, by mne zabilo.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    WOLFGAR: To jsem si taky říkala, to je snad 5 mg, to i moje dítě bralo v druhé třídě 15.
    Jen pro zajímavost, jak se ty zkušenosti liší - mně naopak vadí ten rychlej náběh a rychlej propad. Tlak mám nízkej a když to přestane působit, tak cca v 16.00 prostě usnu. Potřebuju fungovat celej den.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VON_GILOTINE: Ja to mam dost podobne akorat ze jsme to zvysovali treba po 14 dnech takze cely ten proces byl fakt tak max do 3 mesicu kdy uz bylo uplne jasne ze se hit do 25% proste nepovede a slo se na stimulanty abych byl schopnej fungovat prave.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    WOLFGAR: zvysoval sem davky, mel sem pocit ze nejak to funguje a ze to este prijde, obecne na me skoro nic v normalnich davkach nefunguje, atkze mi ti neprislo divny. Az nak po delsim case mi doslo, ze to asi fakt nefunguje
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VON_GILOTINE: Jestli te to nechal doktor brat dva roky bez efektu tak je to hodne velkej fail. Beznej postup je, ze se to zkusi na max 2-3 mesice a kdyz nemas efekt tak prechazis na stimulanty. Zrovna u tohohle leciva je naprosto jasne dane ze ti bud zabere behem tech 2-3 mesicu a nebo vubec a absolutne neni duvod ho brat dal. Je to taky jeden z duvodu proc ma smysl hodne tlacit na brzkou diagnozu protoze nejlepsi vysledky ma u adolescentu kde je ta uspesnost az kolem 80%. Nejak podrobne jsem to nezkoumal, ale co jsem pochopil ze strucneho popisu doktora je to neuromodifikator ktery permanentne upravuje funkci mozku tzn. zatimco stimulanty jsou jen naplast aby clovek s ADHD nejak fungoval tak lecba atomoxem/stratterou dokaze opravdu to fungovani mozku castecne zmenit. U nekoho vic u nekoho mene. A protoze cim jsi starsi tim mene mozek buduje nova spojeni a dokaze je modifikovat tak tim zaroven klesa uspesnost a mira uspesnosti.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    WOLFGAR:
    "Jinak Atomox je super kdyz ti zabere, ale cim jsi starsi tim je mensi sance ze bude fungovat. Muj doktor ho pise jen do ctyriceti s tim ze ja jsem ho zkousel v 35 a to uz mi rikal ze tak 25% sance max."

AHA!!! tak proto, dekuji konecne za hint proc jsem to bral dva roky marně
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TMA: Kam bys chtěl chodit plavat a v kolik?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam