• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KROPUCHA: Inac este za mna osobne - fakt hodne nemam rada natlak stylom drzime vam miesto len chvilu, obzvlast, ked ide o tak vysoku ciastku.

Bude moznost si to spravit az casom? Ked nie, tak preco? Koncia s tym, bo sa im to neoplati? Maju niekoho ineho teraz, ale casom miesto este bude? Pojdu hore s cenami? Pripadne iny dovod, ktory by nechceli prezradit? Vsetko ti moze napovedat, ci do toho skocit teraz, alebo nie.

Mas sancu zacat vyuzivat veci, ktore si uz u nich zistila doteraz a pripravit si financie na ten kurz az casom? Ze by si uz mala nejakych odberatoval kludne na zaciatok na mensie sluzby a potom ich len rozsirila, ked si budes ista, ze to je ta spravna cesta.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    KROPUCHA: v adicare platím 1600-3700 za sezení, toho bych se nebál ;)
    Bál bych se schopnosti splácet (osobně, tvé možnosti neznám). Ráno moudřejší večera, jestli to budeš cítit stejně akutně, začal bych nad tím přemýšlet vážněji ;) plus co psala Z ryby kost a Fionor
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KROPUCHA: 2000 kč/hodina se neplatí ani lidem s VŠ a praxí (psychoterapie, fyzioterapie), natož "jednom s kurzem". Nechci tím znevažovat úroveň služeb, které budeš moci poskytovat, spíš mi přijde, že ten, kdo pořádá ten výcvik vám maluje vzdušné zámky, abyste mu ty peníze dali.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    KROPUCHA: Kdybych mel zpatky vsechny penize co sly na nejake momentalni ADHD nadseni a zkoncily vyhozene do vzduchu tak by to mozna bylo dohromady i tech 120k :D Poslat to najednou na jednu vec mi prijde jako sileny prepal, ale taky zalezi co delas a jestli to budes splacet rok nebo pet let. Urcite bych nepocital s tim, ze si najdes dostatecnou klientelu co si muze dovolit dat 2k na hodinu mezi dospelymi s ADHD kde mas velke procento nedostudovanych, vyhorelych a zaseklych v dead-end jobech. Za sebe abych treba byl ochotny neco takoveho zkusit tak bych mel strop tak na 500/h max a jeste bych si dlouho rozmyslel jestli si za ty prachy spis nepozvat dve otrle ukrajinske uklizecky co by mi realne alespon jden velky ADHD problem vyresily a ulevily memu burnoutu s mnohem hmatatelnejsim vysledkem :D

Ale je mozne, ze se na to divam prilis skeptickym pohledem, ja mel vzdy za to, ze me ADHD je presne ten duvod, proc u me nikdy zadny koucing, pokusy o rutinu a podobne srandy nikdy nemely sanci fungovat... rozhodne ne dele nez na mesic.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    KROPUCHA: zkusím ti k tomu dát ještě jiné úhly pohledu. Sama se roky snažím uživit ze služeb pro samoplátce a je to dost na hranici finančního přežívání. Já si za svým know-how dost stojím, myslím, že to může být pro klienty hodně přínosné, ale nacházet klienty, kterým to sedí a zároveň si to mohou dovolit, je docela dřina a dost nejistota. Což určitě není pro každou povahu a bude i záležet jaké máš teď finanční zázemí a co si můžeš dovolit.
    120k je velká investice s velmi nejistou návratností. Vyrosteš tím výcvikem ty sama osobně? Můžeš to pak brát jako zajímavou dobrou investicí sama do sebe.
    Taky bych se sama sebe zeptala, jak seš na tom s dokončováním věcí aneb mávám svým různým výcvikům a akreditacím, které jsem draze zaplatila, absolvovala a pak nakonec zazdila a nedodělala nějakou závěrečnou práci, ehm :(
    KAERI
    KAERI --- ---
    KROPUCHA: Asi neporadím nijak racionálně, ale zlatá zásada "minimálně 24 hodin na rozmyšlenou" a většinou se mi pak vyplatilo dát na převažující pocit. Týkalo se to hodně ne/přijímání konkrétních velkých zakázek. Pokud byl převládající pocit s časovým odstupem stále "jo, tohle mě láká", i když třeba smíšené se strachem a adrenalinem, ale přistihla jsem se, že vymýšlím, jak a kudy by se to dalo udělat, abych si to mohla střihnout, tak jsem řekla ano. Pokud jsem se přistihla, jak se sama sebe snažím nepřesvědčivě přesvědčit, že "to nějak půjde", protože "bych měla", tak jsem řekla ne. Zatím jsem žádného z těch rozhodnutí nelitovala, spíš naopak.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    KROPUCHA: Hele, ja mam mantru “kdyz vaham, odpoved je ne”. Zrovna dneska jsem se o tom bavila s kolegyni. Protoze kdyz je to ANO, vlastne se nerozmyslim a skacu.
    Pak obcas trpim, ale to uz nevadi. Je to (pro me) spolehliva metoda jak negaslightovat intuici. Zalezi, jaka je motivace tvoje, co ti to da a co vezme a jak to financne ustat bez potizi.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    KROPUCHA: budu vycházet z předpokladu, že to je momentální hyperfocus (což není nutně pravda, ale je to dobrý výchozí bod)
    Ta částka je ohromná a i když nebude mít žádnou návratnost, je důležité vědět, že ti půjčka nezpůsobí problém později - tzn. pokud si můžeš dovolit dlouhodobě postrádat ty peníze za splátky, tak do toho jdi, ale jinak bych se držel zpátky.
    Pokud tam bude návratnost, je to mnohem lepší investice (IMHO stačí aby ti příjem z koučování jako vedlejšák zaplatil splátky).
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Ahoj, jdu si pro nyxí radu :)
    Stojím před rozhodnutím, jestli si půjčit 120.000 abych si mohla zaplatit třetí a hlavní část výcviku na ADHD kouče u ADDCA. Místo ve skupince mi držej do zítřka. Mimochodem banka mi nabízí RPSN skoro 10%, takže to hodně bolí :) Ale hlavně jako typickej ADHĎák vůbec nevím, podle čeho se rozhodnout, jestli do toho jít nebo ne.
    Co byste poradili zvážit?

Zatím si říkám:
    Pro ano: osobnostně jsem na to zřejmě ideál, strašně by mě to bavilo, měla bych možnost se vymanit ze svý současný ne úplně uspokojivý práce, ADHD koučů je málo a jsou potřeba, takže bycg mohla být užitečná.
    Pro ne: je to strašně peněz a času a ani jedno se mi nevrátí. Jsou v ČR lidi ochotní za něco takovýho zaplatit aspoň 2000 kč/h? Ideální je prý mít okolo 5 klientů týdně, ale to bych se tu asi neuživila.
    A ještě je varianta to odložit, ale ta by mě bolela snad nejvíc :)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj, potrevuji poradit, doporučit knihu o ADHD deti kterou mohu dat přečíst tchyni, manželovi možná i učitelce ve skole, aby trošku dokázali změnit pohled na mého chlapce. Kniha, která může byt praktickým pruvodncem, návodem jak pracovat s těmito dětmi, ktera je jak teoretická tak zároveň u praktická, ne priliz odborná. Napadla me spokojeny život s ADHD od Millera, https://firstclass.cz/produkt/spokojeny-zivot-s-adhd/?wmc-currency=CZK&gad_source=1&gad_campaignid=18947386256&gbraid=0AAAAADF421mD3RiZUiiLxh99kLENdv3gF tu jsem však nečetla. Nebo celkově doporučit nejlepší knihy, které vám pomohly v tom jak s se sebou a dětmi lépe pracovat ? Díky
    VITEX
    VITEX --- ---
    ELLIE: Nikolivěk milostivá! Nebyl to autocorrect ale moje kreativita. Chtěl jsem aby to bylo už na první pohled výbušný a ftipný. Nic horšího než mínuska se mi tu za to stát nemohly :P
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    DANIELSOFT: Hele bacha na to, ted jsme zrovna zapijeli kamarada co se takhle ve 30 s nediagnostikovanym apnoe udusil.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    neco ze zivota

A High IQ Makes You an Outsider, Not a Genius - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2025/06/high-iq-intelligence-myth/683023/
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    VITEX: Vím, že ti autocorrect opravil tváření na vaření, ale to je v pořádku, protože vaření nesnáším podobně jako změny tlaku. 🤣 Já vždycky na to manželovi říkám "v nemoci i ve zdraví, miláčku".
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ELLIE: nemluv mi! posledni tri tydny me nizky tlak v tech predbourkovych tlakomelech totalne zabiji a jsem rad ze stojim, vetsinou spise lezim no. a ano. na usmev to neni
    VITEX
    VITEX --- ---
    ELLIE: zatnout zub a dejchat! Láska vždy nakonec zvítězí nad neštastným vařením a nízkým tlakem!
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    VON_GILOTINE: No, a můj (podle svého přesvědčení) neurotypickej manžel mi zase dneska vyčetl, že se tvářím furt nešťastně. A já jen mám nízkej tlak, že, takže se nesnažím nijak vypadat. Jen čumím, protože se mi motá hlava.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    BOD: ehm....jo! 😂
    BOD
    BOD --- ---
    DRABICZ: 'Měsíček na hnoji' mě taky provázel, mám i tomu ale pozitivní vazbu, stejně jako k 'péro z gauče', asi se zastavím u té představy že jsem měsíček na hnoji nebo žiju život pružiny v gauči a zaměstná mě to natolik, že k myšlenkám na to jak to bylo myšlené a že je to vlastně kritika ani nedojde. Ono to teda funguje i opačně, jsem si nedávno uvědomil, se zpožděním tak 20 let, že mě jeden fajn člověk celkem okatě balil, ale já se zastavoval u těch faktických/doslovných interpretací, občas je to k pláči, ale může to být i osvobozující, stačí ty traumatické sračky co jsem si interpretoval správně, mesička nedám :)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Mě skrz chrápání brali asi ve čtyřech nebo šesti letech nosní mandle - teda asi z více důvodů, ale to chrápání tam bylo taky. Co jsem se přezubil, tak od puberty chrapu úplně stejně, můžu dýchat (sportovat) líp
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DANIELSOFT: Tak už jen pro to by asi ta operace stála za to.
    A/nebo případně zkusit, jestli ti nepředepíšou CPAP mašinku.

Dále asi případně poradí ostatní v dedikované diskusi:
    [Spánková Apnoe - svaz nočních stíhačů]
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    SPIKE411: jojo, potřebuju většinou hodně spánku a nějaké ty apnoické pauzy tam prý jsou
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    musi mit. dyt to je hrozne..nemuzes sportovat nic
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DANIELSOFT: Nemáš kvůli tomu nosu problémy se spánkem? Apnoe/dušení, chrápání?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Ja mam problem s vtipama a co uplne nesnasim, jsou filmove hlasky, protoze tam ani pri veskery snaze nevim, cemu bych se mela smat. A jeste se neumim moc pretvarovat, takze ve chvili, kdy nekdo rekne neco jakoze hahaha, ostatni se smejou a mne to prijde uplne debilni, tak se podle toho holt i zatvarim, aniz bych to myslela nejak zle. :) Naopak se necemu smeju casto jedina a to taky nic moc. Ale tak co, clovek uz ma v urcitym veku okolo sebe okruh lidi, kteri ho berou takoveho, jaky je. :) I kdyz teda v mem okruhu zrovna neni neurotypicky asi nikdo, kdyz odmyslim lidi v praci.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    DANIELSOFT: No, ja to tak tiez na zaciatku mala. Preto ma drbala ta zubarka, ze mam krive zuby, lebo dycham pusou. Ale teraz ju mam otvorenu aj ked dycham nosom. Skor mi pride, ze mi vadia tie spojene pery a extra vnemi z nich. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam