• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ALONSY: já taky nemaskuju, jsem obvykle označována za "legrační", ale taky za "divnou", ale když jsem že sebe dělala někoho, kdo nejsem, tak to dopadlo hůř.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ALONSY: Mne urcite ten rezim dany z externa prospieva.
    A ja som do cca 30 maskovala nonstop, az poslednych par rokov som sa na to vysrala a je mi psychicky omnoho lepsie.
    Proste nemozes byt cely zivot people pleaser, tiez sa musia ludia naucit ako komunikovat so mnou…
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MART1NKA: já to právě nedělala nikdy a často jsem byla dost odstrkovaná.
    Ale nevím, do jaké míry pocitově a do jaké opravdu. 🙄

Hlavní je nemít výpadky a dělat dobrou práci. Třeba na to pomůže struktura zaměstnaneckého života.

Naposledy jsem byla zaměstnaná tak dávno že ty hrozné zkušenosti jsou jiného člověka. A ve skutečnosti mám i dost pozitivních vzpominek.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Presne. Preemptive omluva vitezi na cele care
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    VON_GILOTINE: Jj dnes som zistila, ze je fajn sa dopredu omluvit ludom, ze som vystresovana tak drmolim do telefonu a hovor bol nakoniec ok. Musela som volat do pozicovne… fuj.

A je uplne v pohode nemaskovat. Ja na to uz kaslem a setrim si tym energiu. A kupodivu to ma pozitivnu spatnu vazbu.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Naštěstí to tam vypadá celkem dost lidsky a že by lidi mohli být divní tím správným způsobem.
    Máš pravdu, lepší být sama sebou.
    Ale současně sama sebou nemusí být rychleji mluvit než přemýšlet. :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Hele nova prace je super. Jak ses tam new tak se nemuzes zapsat spatne, lidi jsou hodny a vstricny. Lidskost a otevrenost stran sve "srandovnosti" mi vzdy byla dpbrym pruvodcem. Naopak maskovani na zacatku je kopani si hrobu. Prijde mi ze lidskost je nejlepsi a nejcennejsi deviza. A kde ne, tam bejt nechces (vetsina korporatu)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    KROPUCHA: Ukládám si pro budoucí použití. :-)
    Nastupuju v pondělí, tak uvidím :)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    ALONSY: Můžeš to zkusit pozorovat a experimentovat s tím? Třeba je to horší, když je s tím spojená nějaká emoce? Jaká? Je to horší třeba na obědě s kolegy? Jsou nějaký konkrétní situace, kdy se mi podařilo překonat? Někdo si dává ruku před pusu, aby se fyzicky zastavil, někdo si řekne, že mu pomůže, když se třikrát nadechne, než něco řekne, někdo se těm situacím radši vyhne. Někomu může pomoc třeba z tý situace na chvíli odejít, když to vypadá, že se "rozjíždí", třeba si odskočit. Nemáš nějakej podobnej nápad, co bys mohla vyzkoušet?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    KROPUCHA: dlouho jsem se nad tím zamýšlela a vlastně nevím. Vždycky plácám blbosti, když jsme mezi lidma. :-) I když si říkám, jak tentokrát budu normální.
    Ale mezi lidma nejsem moc, takže nemám ani dostatečný vzorek. :/
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    ALONSY: V jaký situaci nejvíc oversharuješ? A vzpomeneš si na nějakou situaci, kdy se ti to podařilo nedělat?
    VITEX
    VITEX --- ---
    ALONSY: Mě se v korporátu osvědčilo mluvit s lidmi a psát jim pokudmožno co nejméně. Navíc před každým odesláním jsem si v duchu spustil simulaci co na to dotyčný řekne. To fungovalo.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    V pondělí teda nastupuji do práce. Kancelář, dojíždění, lidi.
    Právě TEĎ by byl čas se to maskování naučit.
    Prosím.
    Nechci zase být divnej oversharing tragéd.
    S výpadky. Chci být normální a skvělá. 😭
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Fakt bych se potřebovala naučit maskovat.
    Hlavně odbíhání od tématu a říkání nesmyslů v nevhodnou dobu.
    Nějak se krotím, jasně, ale většinou vydržím tak půl hodiny a to můžu být ráda. Ale když jsem se to nenaučila do teď, tak fakt nevím, no.
    TMA
    TMA --- ---
    ALONSY: FRAKIRA: Určitě se naučíte. Nejlépe to půjde, když budete celou dobu vědět, že si zrovna nemůžete dovolit se tomu věnovat, protože je mnohem důležitější věc, jejíž termín se kvapem blíží. A pak taky pomáhá nechtít se to učit, ve smyslu "já vím, že je to zajímavé, ale já se teď fakt chci věnovat něčemu jinému, nebo třeba jít ven nebo aspoň spát, když to, co chci a potřebuju, nejde."
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    ALONSY: takhle se naucim react! jednou, urcite.. pokud se toho doziju :-D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SHARKIE: jj. Superschopnost adhd stárnutí.
    Člověku postupně přestává vadit, že začíná stále od začátku
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    (ale hůl jsem stále 100% nezlomila a ta apka mě láká, ale k té je python asi na prd. :D)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: Tak zacni znovu, vsak to nevadi
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SHARKIE: já se před měsícem znovu začala učit python. Po 150 asi tak.
    Tentokrát jsem si byla tak jistá že to dám.
    Jenže pak jsme jeli na dovolenou
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: Mne uz par domen prepadlo, ale par dalsich novych si drzim. 😃

A sice programovat viem, ale po celom dni v praci sa mi k tomu uz vecer doma sadat nechce.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SHARKIE: jj. Kéž bych aspoň jeden z těch nápadů aspoň začala realizovat....
    Na jeden mám aspoň doménu.
    Ale ta apka se mi líbí nejvíc. Aspoň pro sebe.
    "neumím programovat a nemám prachy" dnes už moc výmluva není. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam