• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KROPUCHA: Jo, tohle napr dokaze z viacerych textov spravit aj pdocast :)

Google NotebookLM | AI Research Tool & Thinking Partner
    https://notebooklm.google/
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    ELLIE: Na ty nečtivý texty hodně pomáhá AI, nechat si to přepsat do srozumitelnýho jazyka.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Puberťák, no... Co mám dělat s patnáctiletým puberťákem, kterej má úplně depku ze školy (studuje v jazyce, kterej není jeho mateřština), i brečí, když se se mnou o škole hádá, a tvrdí, že jeho největší problém je porozumění psanému textu (obzvlášť děsně dlouhým souvětím od učitele dějepisu), že čte, ale vůbec to nevnímá... A zároveň odmítl brát léky protože "se po nich nudí a připadá si divně".
    Odmítá chodit k psychologovi, nebo tam mlží, že nemá žádnej problém a všechno je ok, odmítá medikaci, ale jasně se mu zhoršil prospěch,. když přestal brát ritalin... Co byste dělali? A co byste snesli od rodičů coby puberťák?
    On je teda hlavně na spektru, ale největší problém je imho že prostě jen shání dopamin a nedokáže přežít ani dvacet minut soustředěné frustrace (aka učení). Začne brečet, že se chce "bavit" a škola je mu k ničemu.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    PATISLAV: Ono dava i smysl, ze je proste nutne to resit uplne jinak u deti a u dospelych a dospivajicich. Dospely nevezme nekoho po hlave konikem nebo mu nebude rvat do ksichtu a tak podobne, to neni ani o maskovani jako o nutnosti naucit se nejake zakladni mantinely, empatii a co je a neni spravne na tom uplne nejzakladnejsim levelu tak jako to delaji vsechny deti jen u tech ND to bude nejspis narocnejsi ale o to vic potreba. ND maskovani nastupuje az pozdeji, me prijde ze se zacne nejvic vyvijet kolem puberty, kdy zapadnout mezi ostatni vetsine pubertaku najednou prijde jako ta nejdulezitejsi vec na svete.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Přiznám se, že se mi nepovedlo přečíst 100% celé debaty, ale nebude tady ta pověstná pravda opravdu někde uprostřed? V dospělosti podle mě pro vlastní psychikou pohodu musíme začít přiznávat a chovat se jako postižení. Protože lidi to nenapadne, že jsme. Vypadáme normálně. Takže je potřeba jim to připomínat. A protože těch povinností je tolik, že utrácet energii na maskování jde čím dal hůř. Ale u těch dětí... ony ještě nemají vyzrálou empatii, nechápou spoustu věcí, šikanují často čistě pro tu rozdílnost. Řeším to se synem identicky, jak už tu bylo řečeno, vysvětluju mu, že aby se na něj děti pořád nemračily a nezlobily, tak na ně musí být hodný. On si sám ani neuvědomuje tuhle příčinnou souvislost, diví se, že jsou děti naštvané, on jim jen rozkopal stavebnici, tvl.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    WOLFGAR: S tymto strasne bojujem. Chcem byt ta hodna a vsetkym vyjst v ustrety, som plne odhodlana, ze tentokrat mi to vyjde a tak nieco klasicky vybuchne a som zase za tu zlu. Snazim sa s tym trochu pracovat, ale zatial dost neuspesne. Budem sa musiet naucit neslubovat nemozne. Aj ked fakt hodne chcem, aby to mozne bolo.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    IOM_NUKSO: To neni arogance, ale lidi kdyz slibujes a nezvladas tak neurotypicalove nechapou a mysli si ze jim lzes a neurodivergenti i kdyz casto chapou tak zase casto dojdou k tomu, ze za to mouzou vlastne oni a ze je ten druhy nema rad. Vysledek je bud nekdo nastvany nebo smutny a ublizeny.

Proto ja jsem zacal hodne pouzivat formulky jako "Zkusim, ale neslibim ti to." "Jo ale musis mi to pripomenout." "Nejspis dojdu, nejspis se zpozdenim." Atd. Pro vetsinu lidi je mnohem jednodussi se srovnat s tim, ze proste takhle fungujes ale jednas s nima na rovinu nez kdyz naslibujes vsechno protoze tvuj mozek ti rika ze to vzdycky vsechno zvladnes protoze to chces zvladnout a vzdycky lze.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    WOLFGAR: ono asi lidi maj i radsi tu aroganci, ze se rekne takhle to mam, pokud se ti nelibi, tvuj problem... pusobi to vic "magicky nepristupne", nez nekoho, kdo se porad za sebe omlouva a neprimo vyvolava v tech lidech pocit, ze mu musi odpustit. U toho prvniho taly vic vedi, na cem jsou. Nekdo, kdo se porad snazi a slibuje, je to vlastne mnohem min predikovatelne a to zase lidi nemaj radi.
    Muze to tak byt? To jen tak polemizuji. A znistuji, ze jsem mozna ten druhej pripad a proto na mne lidi vic serou.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TMA: problém je v tom že tvůj pocit, že vystihuje realitu, je IMHO cherry-picking. Jenže z toho se sám nedostaneš, protože ten samý cherry-picking.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    TMA: Hele ja uz z dob davno pred diagnozou jsem vzdycky rikal "Delam co muzu, jestli je ti to malo tak je to tvuj problem." a toho se proste drzim a myslim, ze pro moji psychiku to udelalo fakt hodne dobreho. Ted k tomu pripojuji informaci ze mam diagnostikovane silne adhd a neni to zadna bonusova karta, vymluva a ani argument. Je to proste fakt.

Je to stejne jako kdybych nekomu rekl "Zpomal, nemuzu jit tak rychle." nebo "Zpomal, nemuzu jit tak rychle, mam v noze sest titanovejch sroubu." obe dve ty sdeleni jsou validni a clovek ktery neni kokot na ne zareaguje, ale dava smysl zminit duvod pokud ho ten druhy nezna. Dava to jeste vetsi smysl pokud je ten druhy take neurodivergentni protoze obecne potrebujeme vedet proc.
    TMA
    TMA --- ---
    WOLFGAR: Říkáš to hezky. Postižený i jeho okolí musí spolupracovat. Spolupráce okolí ve formě: "TMo, dělej se sebou něco" a "tak se aspoň snaž, už mě to nebaví," je prostě nedostatečná. A naopak pokud se postižený nebude snažit a bude jen mávat nálepkou, tak to taky nebude fungovat. V tom se naprosto shodneme.

Já jen dodávám, (1) že někdy je diagnóza použitelná jako karta "dostaň se z vězení zadarmo" (a není to správné ji tak používat) a (2) že není možné spravedlivě požadovat po okolí, aby se neomezeně přizpůsobovalo, protože postižený nemusí poskytovat pro takové přizpůsobení dostatečnou protihodnotu.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Ne to delas dobre a deti se to musi naucit, ta argumentace proti TME neni, ze by si ADHD meli delat co chteji, je to ciste o tom, ze jako dospely k nicemu nevede kdyz si bude vycitat veci ktere nedokazu nijak ovlivnit. A ze opravdu neni narcismus kdyz to ze mam jako adhd a jak me to ovlivnuje proste pouzivam jako fakt. Casova slepota neni vymluva, proste nejak funguje a je treba s tim pocitat. Ja uz prakticky neoperuju s pevnymi casy a vsichni kolem me to ocekavaji.

Ta myslenka neni ja mam adhd a muzu si delat co chci, myslenka je ja mam adhd a cely zivot s tim nejak pracuji a nejak to koriguji, nejdriv podvedome a po diagnoze uz o dost efektivneji vedome, ale zaroven uz jsem dospel dost daleko, ze jsou veci ktere proste neovlivnim nebo ani nechci ovlivnovat.

- nemam potrebu resit moc maskovani, u cizich je mi uplne sumak co si o me mysli a okruh mych pratel jsem si nasel taky z rad alternativcu a neurodivergentu

- casova slepota je fakt ktery ovlivnim naprosto minimalne a dochvilnost nikomu proste neslibim

- zapometlivost a nespolehlivost resim nejakymi kompenzacnimi mechanismy ale proste neni a ani nemuze to byt na 100% a zase je s tim treba pocitat, sebemrskactvi absolutne nema zadny smysl a nevede k zadnemu zlepseni

- asi nejvetsi problem se kterym nejvic bojuju je proste to cemu ja rikam exekutivni disfunkce kdy proste nejsem schopnej donutit se neco udelat nebo aby se mozek rozjel a to je asi nejtezssi normikum vysvetlit protoze pro ne to je nepochopitelne nebo lenost, ale zase nejaky svalovani vonu, sypani si popelu na hlavu, stud apod. situaci pouze a jen zhrosuje a je mnohem efektivnejsi naucit lidi kolem me a sebe nejake jemne postupy motivace atd. a pochopeni ze proste mi mozek obcas nemozkuje a jedine reseni je dat tomu cas a zkusit za nejakou dobu restartovat system

TL;DR Zvladani ADHD je proste o spolupraci cloveka co to ADHD ma a vsech lidi kolem nej, rodiny, kamaradu a i spolecnosti. Kdyby si kluk delal co bude chtit tak tam bude chybet ta prace od nej bez ktere to nemuze fungovat vubec a absolutne na zvladani ADHD nejvic dela ten clovek co to ADHD ma. Ale bez pochopeni a spoluprace tech ostatnich to take nemuze fungovat a clovek zkonci jako zahorskly smutny pripad jako TMA a uz neni schopny znovu tu spolupraci a pomoc s okolim navazat.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Z pohledu rodiče se mohu připojit.

Jestli něco děláš blbě nevím, jen dodám věci které mi v tom, co píšeš chybí (rozhodně netvrdím, že nejsou v realitě, jen že je nepíšeš).

- "Mám tě rád, ale to co děláš mne štve." Je ta základní věta z pohledu rodiče. To dítě pochopí docela záhy, že lidi kolem štve a dost často pak obrátí ten hněv někam, nezřídka na sebe. Proto je tomu třeba předcházet lásku třeba připomínat (křesťani mají moc hezké "love the sinner, hate the sin").
    - Na to navazuje. "Lidi kolem budeš štvát, snaž se aby ti měli důvod odpouštět." To děcko nebude mít vztahy symetrické, ale může je mít alespoň trochu vyvážené. Bude dávat jinde, když tady bere. (Ideálně vědomě).
    - Nemá smysl chtít po něm něco, co reálně nemá šanci zvládnout (když jsi na vozíku, nutit tě do schodů je naprd.), ale má smysl učit jak efektivně nakládat s následky. To dítě pokazí v sociálních situacích kde co, je třeba učit ho jak rychle zjistit, že něco pokazil a jak to zachránit, když to jde. (protože předejít tomu často ani s tréninkem nezvládne). Tj. tlačit na empatickou stránku věci a na účinnou lítost.
    ACKO
    ACKO --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: neděláš to blbě, čím dřív to pochopí, že jeho ADHD ostatní lidi sere, tím dřív dokáže na sobě pracovat, jakože ho všichni budou přijímat takového, jaký je, to je pěkná pohádka... nicméně pohádka
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    já jsem tady tedy jako otec syna (9 let) s nediagnistokovanou, ale zcela evidentni "nějakou" poruchou typu ADHD... a vnitřně zcela souzním s pojetím světa ala ID TMA.. můj syn prakticky nemá kamarády, protože se chová v kolektivu úplně hrozně - taky by nebyl můj kamarád. Vysvětluju mu to teda podobně, jak to popisuje ID TMA: "když děláš věci, které se ostatním nelíbí, tak tě prostě nebudou chtít mít v blízkosti". Tady to někdo popisuje jako maskování - ano, musí maskovat/potlačovat svoje přirozené chování, pokud chce aspoň trochu "zapadnout". Pokud mu nevadí být "sám", tak nemusí... Ty projevy, které popisuju jsou typicky zvuky, velmi nepřiměřená pohybová aktivita atp.
    On ví, že je "jiný", říkám mu, že je každý jiný a holt někdo je tak jiný, že nezapadá a on nezapadá zrovna takový nicmoc způsobem...
    Dělám to teda podle vás špatně? Co mu teda mám říkat, když si myslíte, že to ID TMA vnímá blbě? Přece když začne dělat šílené skřeky do obličeje někomu druhému (dělá to až v nějaké pokročilé fázi interakce, kdy je už "mimo"), tak i když jim řekne "sorry, mam ADHD" nebo i kdyby to vedeli (vedi...), tak s nim stejne priste hrat nebudou, protoze to dopadne stejne a vadi jim to a nemaji zapotrebi mit mezi sebou nekoho, kdo dela neco neprijemneho...
    Je z nej tridni sasek, protoze to je jedine, k cemu je tahle porucha asi dobra, jak to jako otec vnimam...
    ACKO
    ACKO --- ---
    TMA: Nechápu ten tvůj myšlenkový konstrukt, že bych měla přistupovat na něčí představy, pokud mi nevyhovují a naopak nepostavit svoje řešení, stejně tak nechápu jediný relevantní důvod, proč přistupovat na roli oběti. Ale musím přiznat, že si mě nikdy nikdo jako objekt šikany nevybral, takže je ze mě zřejmě znát tohle nastavení. Nejsem ten správný objekt.
    TMA
    TMA --- ---
    ACKO: Můžeš odmítnout tu transakci dokončit podle představ útočníka. Pak to nebude dokonaná transakce šikany. Bude to nějaká jiná transakce, jiný typ. Ale pokud na tu roli oběti přistoupíš, tak to bude, jak jsem popisoval.
    ACKO
    ACKO --- ---
    TMA: i když ti ostatní oponují, za mě nejsi uplně mimo, je to jen příliš syrově pravdivé, v čem jsi mimo, je ta tvoje teorie šikany, šikanovaný nemá žádný závazek jakkoli interagovat s šikanujícím, žádná transakce tu neprobíhá, ten, na koho to jen šikanující zkusí má dvě možností: postavit se tomu nebo utéct, obě jsou naprosto v pořádku
    TMA
    TMA --- ---
    GREATDRAKE: Jsem spokojen s tím, jak dobře mi popisuje realitu kolem. Nejsem spokojen s tím, jaké jsou výsledky. Něco jako vědět, že mrzne, obléci se podle toho, ale nebýt s tím spokojen, protože to není mé oblíbené počasí.*

* Je mi jasné, že se mám naučit mít rád mráz/šikanu/odmítání. Nějak mi to nejde. Maximum, co umím je stoické přijetí toho, že to neovlivním. Pokud mne budete za stoicismus chtít inzultovat (jako ten pán v autobuse jednou cestou ze SCUKu), tak mi klidně nabídněte, že mi dáte přes držku v poště, ať už to tu nezaplevelujeme.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    TMA: Solipsismus je samozřejmě uzavřený logický systém a nemá tedy smysl nějak argumentovat na jeho podporu/proti němu. Pokud jsi ve svém bytí spokojen, já jsem ten poslední kdo by tě z něj chtěl dostat. Jen to vypadá z toho co píšeš, že jsi spíš nešťasten. A snažil jsem se naznačit, že cesta z toho vede jinudy nežli se snažíš a že to sám nedáš. A ne, neznamená to nějaké "přijetí útěšné iluze". Znamená to si přiznat, že spoustu věcí prostě děláš blbě. Ale již končím a velím sobě mlčení (já jsem tu v klubu za druhou stranu, tj. chodím se škopíčkem pro návody jak s těmi zatr ADD tvory přežít, když je jeden má rád a chce je mít ve své blízkosti).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam