MAR_TINA: nechci tady úplně sázet celou nafocenou prezentaci Nautis o diagnostice PAS, ale byla jsem na přednášce a je to dost složité. Ty diagnostika se navíc v horizontu mění. Připravuji se změny diagnostických kritérií už delší dobu a má se přejít k jinému způsobu hodnocení. Obecně jde o to, do jaké míry to někomu komplikuje život. Že není nějaký určitý projev, který jednoznačně potvrzuje PAS, ale mělo by jít o spektrum problémů. Bohužel se to pořád odkládá. A tak je v tom zmatek. Někteří při té diagnostice jedou podle starších kritérií, jiní už trochu navazují tím novým, jakoby se to připravuje na postupnou transformaci.
Například se odklání od označování "vysokofunkční autismus", s tím, že prostě buď funguješ nebo nefunguješ. Mně to dává smysl.
Co pročítám fóra matek, tak je to šílený chaos. Kdekdo hned utíká pro diagnostiku, pediatři jsou hrozně mimo.
Priznejme si, že některé matky jsou hysterické, když dítě nerecituje Vergilia v originále atp. Ale u těch vážných případů PAS to zase okolí reaguje strašně, vůbec z těm matkám nezávidím.
Že moje matka mojí čtyřletou dceru od narození ignoruje... už mne nepřekvapí.
Dneska má dcera čtyři roky, vážení, moje matka mi na zahradě řekla, že jí pošle na dárek na můj účet a na to dítě se do bytu nešla ani podívat nebo jí popřát :D tvl, já už se akorát směju tomu. Sorry, muselo to ven. Že ji čtyři roky nehlídala ani vteřinu, ok. Ale že jí ani nepopřeje, když stojí vedle baráku eh. No kdo z vás tak má , nevím, co je tohle za diagnózu, to nebude pas ani adhd... 🤔