• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    POZITRON: podcast je proste takove nahrane povidani v radiu.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RANDOM_NIGHT: jo, nezmizi, stejne jako uz nezmizi podcast (ipod broadcast, ale souvislost podcastu s ipodem davno vymizela). :)
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    POZITRON: Není to nemoc. Je to jen jinak. Není to něco, co člověk má, něco, co mu je. Jestli tě rozčiluje, jak si lidé volí mluvit o svojí neurodivergenci, musí to pro tebe být těžké, ale asi bude jen hůř, protože tohle už z jazyka nejspíš nezmizí.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELLIE: prosim te, vyuziju toho. kdyz mas AuDD, jak muzes napsat "jsem AuDD". mne to rozciluje. :) "jsem ADHD", "jsem AuDHD". to je preci jako rict "jsem angina", "jsem deprese" atd. tebe to nechava v klidu? :)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    POZITRON: já jsem AuDD, bez hyperaktivity. Právě že ta concerta s nadsázkou bude pro Quanti takový test, jak na to zareaguje. Pokud se jedná o jinej problém než AD(H)D, tak to příjemný nebude a právě nastane paranoidní uklízení šuplíků...
    Naprostá kontraindikace je OCD.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    QUANTI: treba se to tyka jen tech impulzivnich a hyperaktivnich typu, ne tech klidnych a spise zamyslenych.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    POZITRON: No bezva... Tak uvidíme
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    POZITRON: Mně to (SSRI) nedělalo nic (jestli něco, jsem ADD)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Kontraindikace
    Dle SPC (4) je Concerta kontraindikována
    v následujících případech:
     u pacientů se stavy úzkosti a neklidu, protože
    přípravek může tyto stavy zhoršit

https://www.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2010/02/10.pdf
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELLIE: myslela jsem, ze concerta na rozdil od atomoxetinu, neni vhodna pro lidi s uzkostmi, protoze ma vecerni dojezdy a uzkosti naopak zhoruje. to pri pridani SSRI uz pak neplati? ja mam totiz z pretizeni, nebo mela jsem, vecer problem ukocirovat emoce, na coz mi vyborne zabral atomoxetin. a i kdyz po nem ta vykonnost neni zadna slava, tak tohle mi vyhovuje hodne. nejsem vztekla a nejsem impulzivni, protoze nejsem pretizena, mam klid v hlave a dost veci je mi jedno, hura. co jsem cetla, tak concerta by nebyla pro me.
    ale jinak SSRI pro lidi s ADHD nejsou uplne vhodna, protoze zhorsuji hyperaktivitu. brala jsem je mnoho let a mohu to zpetne potvrdit. pro lidi bez hyperaktivity to mozna teda vhodne je, nevim. myslim ten typ ADD.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    QUANTI: Moje psychiatrička taky navrhovala SNRI, ale právě že se toho trochu bojí a byla by radši, kdyby stačily SSRI a "choďte častěji na procházky".
    EADENN
    EADENN --- ---
    QUANTI: ha, snri teď dali moji mámě (poté co léta měla ssri která zabírala dost divným způsobem) a krásně to sedlo. Jaksi mě konečně napadlo podívat se na její zvláštnosti optikou adhd (to by bylo, abych ho měl já, jedno moje dítě a žádný prarodič, že..), ona to probrala se svou psych a zatím je tohle výsledek. Netušil jsem že snri můžou takhle taky fungovat.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ELLIE: Právě. Ona odpozorovala, že jakýs takýs účinek měla vysoká dávka AD se zpětným vychytáváním noradrenalinu (ale to zas mělo vedlejší účinky, tak jsme to museli snížit) a to prý u ADHD působí taky... Tak jsem zvědavá, já bych si to ani netroufla navrhnout :D
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Jinak mojí kamarádce se podařilo získat lisdexamfetamin, protože po Concertě měla takové divné útlumy a nebylo jí po tom dobře. To funguje na základě trochu jinýho procesu a já o to jdu teďka zkusit požádat pro syna, protože tomu methylfenidát taky vlastně nesedne, i Concerta 18 ho rozhodí. Soustředí se, ale nejí a nemůže spát... Tak můžeme později podat report.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    QUANTI: Protože methylfenidát + SSRI = vypnutí úzkostí. Jestli to takhle zabere a nespustí ti to naopak paranoidní uklízení šuplíků ve dvě ráno, tak máš diagnózu jasnou. Mně přijde, že většina psychologů to absolutně diagnostikovat neumí, nemají na to nástroje. Mě psychiatrička dostala na nějakou kliniku pro výzkum stařecké demence, jen proto, že tam měla známý :))) A oni na to šli velmi neurologicky, 3x po dvou hodinách, žádný tady mi vyplňte dotazníček, aha, vy jste se na něj třicet minut soustředila? Tak nashle. Držím pěsti.
    FND
    FND --- ---
    No jak jsem tu uz psal, v tom beroune jsem mel termin asi za 2-3 tydny…
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Ty kráso. Léčím se přes rok s depresemi, dvoje AD nezabraly a moje psychiatrička mi sama od sebe navrhla Concertu, i když ví o mém neúspěšném pokusu o diagnostiku :-o tak držte palce.
    XARGH
    XARGH --- ---
    V Karlíně testujou adhd zadara, křížikova ul.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SHARKIE: no to jak jo no... říkala, že z toho byla dost vyřízená, ale k její spokojenosti se potvrdilo ADHD.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    GRANTORINO: 6-7h, to aby si na to vzal clovek den dovolenej. :)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KAIAFOX: Ostatní kontakty ani neodepsaly na mail 🤦
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam