• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    KU13AR: Jo, tu jsme měli na tom pobyte v Beroune, myslím že tam zastresuje celý to oddělení
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    KU13AR: s hyperaktivní adhd možná. 🥹
    KU13AR
    KU13AR --- ---
    Článek z HN - Lidé s ADHD jsou dobří podnikatelé, hyperaktivita je jejich výhoda. Často si ale ulevují drogami a alkoholem, říká psychiatrička Tereza Petrásková

vloženo sem - https://justpaste.it/l7x5w
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ECLECTICA: ono stačí i perimenopauza a HSP...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZLOKOCKA: no teď si říkám, jestli se nepletu. Dávno nemám doktorku co mi to psala, ale kdyby to byla nějaka větší částka, musela bych si to snad pamatovat.. Nevím teď, fakt
    ZLOKOCKA
    ZLOKOCKA --- ---
    ALONSY: Počkat, já za Concertu platím jak mourovatá. Co je to za bordel?? :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Perimenopauza a ADHD jsou vražedná kombinace.
    Zatímco dřív jsem věděla, že mi léky nebudou fungovat cca dva dny před menstruací, teď je každý den překvápko.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    FEDAJKIN: nn, to je livizux
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    FEDAJKIN: To je celkem stará věc, já to znala, ale pojišťovna nedoplácí.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    ALONSY: Jo tak to bude něco jinyho, tohle má být úplně nové
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FEDAJKIN: já za ni nikdy nic neplatila.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    QUANTI: Concerta je takovýto co ještě není schváleny pojišťovnou, mělo by být v září a stojí 1800 měsíčně?
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    ELLIE: tak, a jako vsechno, nelecene se to zhorsuje

Anxiety and ADHD - How Are They Related?
    https://www.youtube.com/watch?v=-Ab7dK34Ch0
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    EADENN: Žádnej neurolog na diagnózu ADHD být nemusí, a když psychiatr chce, může ti stratteru napsat tak jako tak. Jsem toho příkladem.
    Úplně přinejmenším o neurologovi, tehdy když mě posílal ke kolegyni klinický psycholožce na diagnostiku, nezaznělo ani slovo. Terapeut mele nesmysly.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MARWIN: Přesně tak, tak to pravděpodobně funguje mně. Úzkosti z toho, že nevím, co dřív, že nestíhám, že je chaos.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    POZITRON: tak to zalezi, pokud jsou uzkosti zpusobene nelecenym ADHD, tak i stimulant muze pomoct tim ze potlaci prvotni pricinu...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELLIE: no prave, autistic je pridavne jmeno. audhd nebo adhd je za me podstatne jmeno. taha me to za usi. ale ok, vidim, ze jsem v mensine, tak treba si zvyknu. :)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    POZITRON: Hmmm, asi kdybych mluvila o ADHD, řekla bych, že ho "mám" (v té zkratce je slovo "porucha" a poruchu většinou máme, ano), ale na autistickém spektru "jsem". Přiznám se, že jsem o tom nepřemýšlela. Možná to lidi berou jako adjektivum, zkratka z "jsem autistická / hyperaktivní a nepozorná". Nevim. Je mi jedno, jak to lidi říkají. Oficiálně bych napsala "má", ale tady mezi námi na nyxu ne. V angličtině "has ADHD", "is hyperactive", "has autism" ale i "is autistic". Oboje je OK.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    POZITRON: podcast je proste takove nahrane povidani v radiu.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RANDOM_NIGHT: jo, nezmizi, stejne jako uz nezmizi podcast (ipod broadcast, ale souvislost podcastu s ipodem davno vymizela). :)
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    POZITRON: Není to nemoc. Je to jen jinak. Není to něco, co člověk má, něco, co mu je. Jestli tě rozčiluje, jak si lidé volí mluvit o svojí neurodivergenci, musí to pro tebe být těžké, ale asi bude jen hůř, protože tohle už z jazyka nejspíš nezmizí.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELLIE: prosim te, vyuziju toho. kdyz mas AuDD, jak muzes napsat "jsem AuDD". mne to rozciluje. :) "jsem ADHD", "jsem AuDHD". to je preci jako rict "jsem angina", "jsem deprese" atd. tebe to nechava v klidu? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam