• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    FEDAJKIN: nn, to je livizux
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    FEDAJKIN: To je celkem stará věc, já to znala, ale pojišťovna nedoplácí.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    ALONSY: Jo tak to bude něco jinyho, tohle má být úplně nové
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FEDAJKIN: já za ni nikdy nic neplatila.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    QUANTI: Concerta je takovýto co ještě není schváleny pojišťovnou, mělo by být v září a stojí 1800 měsíčně?
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    ELLIE: tak, a jako vsechno, nelecene se to zhorsuje

Anxiety and ADHD - How Are They Related?
    https://www.youtube.com/watch?v=-Ab7dK34Ch0
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    EADENN: Žádnej neurolog na diagnózu ADHD být nemusí, a když psychiatr chce, může ti stratteru napsat tak jako tak. Jsem toho příkladem.
    Úplně přinejmenším o neurologovi, tehdy když mě posílal ke kolegyni klinický psycholožce na diagnostiku, nezaznělo ani slovo. Terapeut mele nesmysly.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MARWIN: Přesně tak, tak to pravděpodobně funguje mně. Úzkosti z toho, že nevím, co dřív, že nestíhám, že je chaos.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    POZITRON: tak to zalezi, pokud jsou uzkosti zpusobene nelecenym ADHD, tak i stimulant muze pomoct tim ze potlaci prvotni pricinu...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELLIE: no prave, autistic je pridavne jmeno. audhd nebo adhd je za me podstatne jmeno. taha me to za usi. ale ok, vidim, ze jsem v mensine, tak treba si zvyknu. :)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    POZITRON: Hmmm, asi kdybych mluvila o ADHD, řekla bych, že ho "mám" (v té zkratce je slovo "porucha" a poruchu většinou máme, ano), ale na autistickém spektru "jsem". Přiznám se, že jsem o tom nepřemýšlela. Možná to lidi berou jako adjektivum, zkratka z "jsem autistická / hyperaktivní a nepozorná". Nevim. Je mi jedno, jak to lidi říkají. Oficiálně bych napsala "má", ale tady mezi námi na nyxu ne. V angličtině "has ADHD", "is hyperactive", "has autism" ale i "is autistic". Oboje je OK.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    POZITRON: podcast je proste takove nahrane povidani v radiu.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RANDOM_NIGHT: jo, nezmizi, stejne jako uz nezmizi podcast (ipod broadcast, ale souvislost podcastu s ipodem davno vymizela). :)
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    POZITRON: Není to nemoc. Je to jen jinak. Není to něco, co člověk má, něco, co mu je. Jestli tě rozčiluje, jak si lidé volí mluvit o svojí neurodivergenci, musí to pro tebe být těžké, ale asi bude jen hůř, protože tohle už z jazyka nejspíš nezmizí.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELLIE: prosim te, vyuziju toho. kdyz mas AuDD, jak muzes napsat "jsem AuDD". mne to rozciluje. :) "jsem ADHD", "jsem AuDHD". to je preci jako rict "jsem angina", "jsem deprese" atd. tebe to nechava v klidu? :)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    POZITRON: já jsem AuDD, bez hyperaktivity. Právě že ta concerta s nadsázkou bude pro Quanti takový test, jak na to zareaguje. Pokud se jedná o jinej problém než AD(H)D, tak to příjemný nebude a právě nastane paranoidní uklízení šuplíků...
    Naprostá kontraindikace je OCD.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    QUANTI: treba se to tyka jen tech impulzivnich a hyperaktivnich typu, ne tech klidnych a spise zamyslenych.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    POZITRON: No bezva... Tak uvidíme
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    POZITRON: Mně to (SSRI) nedělalo nic (jestli něco, jsem ADD)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Kontraindikace
    Dle SPC (4) je Concerta kontraindikována
    v následujících případech:
     u pacientů se stavy úzkosti a neklidu, protože
    přípravek může tyto stavy zhoršit

https://www.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2010/02/10.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam