• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    EADENN: No to je právě ta autistická stránka. My si nejsme nikdy ničím jistý a bojíme se, že zase něco poděláme ve vztazích s lidma.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    POZITRON: u dětí nevím :(
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    POZITRON: pardon, to H tam nema byt nikde, hyperaktivni neni a uz koncim. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Já jsem vycházela z toho, že Kaiafox tu psala, že si to v Inepu zaplatila, tak jsem myslela, že se tam tak jako tak platí. Super že ne, hyrax a pak rovnátka úplně stačej. :)) Plus kamarádka zaplatila synovi v Inepu tu diferenciální diagnostiku a to byla šílená raketa.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KROPUCHA: jasný, chápu. aha, takže když si člověk počká, tak to má zadarmo? jsme se synem na pořadníku a máme počítat půl roku, mezitím ale jdeme za měsíc k obyč psycholožce na pojišťovnu, v PPP na to dost spěchaj, aby mohli napsat finální zprávu. každopádně máme z předškolního věku z PPP napsané ADD, ve škole od učitelky (ona je i speciální pedagog) ADD, tam má syn i PO 1. stupně a teď z PPP ve druhé třídě ADHD a možná i autismus nebo vývojová dysfázie, nutno dořešit.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    KROPUCHA: resp. na pojišťovnu, ne úplně zadarmo :)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    POZITRON: Dospělí to mají v INEPu zadarmo (ale je potřeba žádanka od psychiatra, bez toho tě nevezmou). Za děti se platí?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAR_TINA: je to zase akorat business a tahani prachu z lidi za nic navic, to mi vadi. cetla jsem, ze to jsou kolikrat lide po skole, nezkuseni, nerikam, ze nutne horsi, ale zaroven ne lepsi nez treba jiny bezny psycholog na pojistovnu, ale tyhle organizace maj sve jmeno (je otazka zda vubec opravnene) a roky to tak funguje.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POZITRON: naprosto chápu tvé naštvání. Ten systém je postavený asi špatně, buď, že je potřeba pouze klinický psycholog anebo že jich je tak málo - je těžké se k tomu vzdělání a oprávnění dostat?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAR_TINA: ano, ale prave protoze bez razitka klinicky psycholog si s tim papirem pak muzes akorat vytrit prdel, za to tyhle organizace typu Inep a Nautis vybiraj ty hrozny castky. navic za to, ze ti dg stal stejnej psycholog jako tamhle v poliklinice, ale proste tady na to nekdo, kdo te nikdy nevidel, da razitko, tak zaplat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POZITRON: na druhou stranu, tohle se dělá v mnoha a mnoha razítkových oborech. člověk s razítkem to garantuje, ale maká samozřejmě celý tým, jinak by se už chod celý země posedlý bumážkama zastavil.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KROPUCHA: jj, to je ono, takhle to obchazi i Nautis, ktery kvuli tomu celi kritice. nemaj klinicke psychology, tak diagnostiku delaji obyc a klinicky to akorat orazitkuje, aby to bylo ofiko.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    POZITRON: Tak jsem ještě koukla na tu zprávu a je tam:

Vyšetřila: Mgr. Lucia Kutscher, MA, psycholog ve zdravotnictví
    Supervize: PhDr. Michal Šmotek, Ph.D., klinický psycholog
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    POZITRON: Ty bláho, fakt! To jsem si nevšimla! I na tom jejich webu maj pod záložkou Kliničtí psychologové jenom jednu klinickou a zbytek jsou psychologové ve zdravotnictví. Jak to dělaj netuším!
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KROPUCHA: to neni klinicky psycholog. tak jak to teda je? v INEPu stejne jako treba v Nautisu da na zpravu razitko klinicky psycholog, ktery klienta nikdy nevidel, aby to bylo ofiko, ale dg stanovuje obyc psycholog? ptam se, protoze mam na cekacce syna.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELLIE: mne se jeste vracej situace, kdy chybelo malo, aby se neco stalo. a vcera jsem si zrovna vsimla, ze to mozna zmirnuje atomoxetin. videla jsem z tramvaje obri ruzove auto, ktere mi asi 3 roky nazpet malem prejelo prostredniho syna. chybelo tehdy podle me tak 15 centimetru. vzdy, kdyz jsem to auto pak videla, pohybuje se tady po okoli, tak mnou projel uplnej paralyzujici des a vcera ne. samozrejme jsem si vzpomnela, to ano, ale nenastal ten chvilkovej paralyzujici stav, kterej ani neumim poradne popsat.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Tréner ma učí myslieť na jednu vec.
    Dnes sme počítali do 100.
    Vyzerá to asi takto:
    34
    35
    Mala som to včera písať na nyx?
    36
    Nebola to blbosť?
    37
    Random pesnička od Zary Larsson
    38
    39
    Ty brďo ten týpek na treťom poschodí strašne vzdychá, to pri tom musí hrotne trpieť
    Aké bolo posledné číslo? Tak nič no.
    1
    2
    Achjo

Ale teda ako mentálne cvičenie to je fakt dobrá aktivita toto.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Taky mám takovou věc, že zpětně rozebírám rozhovory, rozhodnutí a situace a přehrávám si je v hlavě, abych zjistil jestli jsem něco neudělal špatně a jestli něco co jsem řekl někdo nemohl špatně pochopit. Taky se třeba 2krát vracím jestli jsem zamknul dveře, vypnul sporák i když jsem zrovna nic nevařil a někdy i když to zkontroluju a nedávám u toho pozor abych si v hlavě poznamenal explicitně, že kontrola proběhla, tak pak když jsem jinde tak se užírám co když jsem nechal sporák zapnutý a dveře otevřené.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    ELLIE: já mám už od puberty takovou věc že cokoliv dělám, tak mi pak naběhnou v hlavě i "zlé" myšlenky - prostě v dané situaci se mi vybaví to nejhorší co se může stát. Nejdřív jsem si to vyčítal a měl jsem období kdy jsem si myslel že je se mnou něco špatně a že jsem zlej sám nebo tak něco, ale pak jsem prostě vyhodnotil, že je to projev mého strachu kdy se bojím o lidi kolem sebe a nechci aby se ty strašné věci staly, tak je mám v hlavě abych o nich věděl. Někdy je to otravné, ale snažím se to nebrat tragicky.
    EADENN
    EADENN --- ---
    ELLIE: není to na mě, ale byl jsem v podobném stavu (a taky mám nějakou potřebu to že sebe vyblejt, tak se omlouvám).
    Antidepresiva teda neberu kontinuálně, ale už dvakrát mi pomohly se rozkoukat a trochu zjistit kde je problém. A teď (aktuálně jsem zase ve vysazování fázi) jsem zjistil nepříjemnou věc - ano, adhd dělá tok myšlenek a bordel v hlavě, ale aby se stal paranoidním (nebo hypochodrickým apod), jsou potřeba ještě další podmínky, zejména okolního světa. Že to nejsem já, je na jednu stranu úleva, ale na druhou jsem musel přistoupit k dost radikálním životním změnám, které teda docela bolely a nemusely dopadnout dobře.

Vlastně tím chci říct, že možná s naší diagnózou máme sklony na to házet úplně všechno, ale adhd hyperaktivní mozek není automaticky paranoidní nebo úzkostný - to někde nabral, někde se naučil. Jo, někdy v dětství (člověk byl furt buď málo nebo moc), ale někdy v něčem uvízneme do pozdní dospělosti (vztahy rodinné, partnerské, pracovní) a furt hledáme vinu v sobě, i když tam není. A to žádný léky nespraví, jen zametou pod koberec..
    Třeba ty výčitky a úzkosti vůči dětem.. měl jsem to HROZNĚ, a už nemám, ale je to díky letité terapii, odhalení, odkud se ten hlas bere a jestli ho náhodou něco/někdo neustále neživí zvenku pořád (spoiler: ano, živilo). A během toho procesu jsem léky různé měl / neměl / tohle tamto.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam