• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    EADENN
    EADENN --- ---
    Jo a samozřejmě ta debata nebyla ve Zjištění ale ve Co vás sere. Omluva #2
    ANCALIME
    ANCALIME --- ---
    EADENN: Posledne jsem mela zajimavy zasek u sveho obvodaka.

>Neco noveho?
    > mam diagnostikovane ADHD
    > mne na to prijdete nejaka klidna
    > mam tu nepozornou verzi, spis mam uzkosti nez hyperaktivitu
    > ty mam taky, treba mam adhd!
    > byste si vsiml kdybyste mel tendenci odchazet do prace v papucich... ;)

Nasledovala litanie o tom jak to dneska ma kazdej druhej a at si proboha nenechavam predepsat ritalin, ze ti lidi konci na perniku a k tomu kotel dalsich mytu... Asi zmenim lekare.

A jo, posledne jsem vysvetlovala spolubydlici proc jsem zase pripalila kavu a pripadalasi u toho jako totalni vemeno co se malo snazi a vymlouva se na ADHD. Nesnasim kdyz lidi zacinaji vycitky otazkou proc...
    EADENN
    EADENN --- ---
    (koukám že jsem použil 4x slovo absolutně a teď mám chuť se smazat, tak se omlouvám)
    EADENN
    EADENN --- ---
    Sleduju debatu ve Zjištění a mluví tam hodně lidí s adhd, s jejichž příspěvky souzním. Tady bych chtěl rozjet debatu z toho našeho úhlu pohledu.

Jak snášíte a jak reagujete na postoj okolí, že jste nejspíš jen líné lemry? Že se to prostě nedá vysvětlit, že jsou lidé, pro které je adhd diagnóza vždycky jen výmluva? A zejména jak jste se zbavili toho, že si to internalizovaně myslíte o sobě taky?

Já mám štěstí, že moje adhd mě nehendikepuje natolik, abych se nedokázal uživit. Ale absolutně to je "pod můj potenciál" a stojí mě to dost sil, které zvenku nejsou absolutně vidět. Když odevzdám práci v termínu, nikdo nevidí, že jsem ji dělal v noci předtím a ještě předtím mě čtrnáct dní paralyzovala. Když namaluju obraz a slyším, jak absolutně nechápou, jaktože s tím talentem dávno umění neprodávám, tak je mi úplně zle, protože ta kombinace snadnosti (když už maluju) a absolutní neschopnosti se k tomu měsíce dokopat mě samotného dovádí k šílenství. Tohle se opakuje celý dlouhý život u čehokoliv co se naučím, co začnu, v čem se stanu dobrým - stane se to prokletím.

Veškerou exekutivní energii spotřebuju na to abych měl v pořádku trvalé příkazy a nevisely mi nikde žádné pokuty apod a na nějaké rozvíjení svých talentů a budování kariéry zbývá nula až minus...
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    PAKOBYLKA_: nechapu. ani uz nevim co, pred lety jsem s necim pycoval ve vlaku, spatna rezervace ci tak..
    pan pruvodci s klidem konstatoval, ze jestli nesouhlasim, tak zavola policii a ta to bude resit. a zpozdeni vlaku pujde na me.
    haha.
    ty gule jsem nemel.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MART1NKA: Upozornila je průvodčí.
    Upozornil je pán, který tam rozváží občerstvení.
    Upozornil je pán, co seděl za nima.
    Upozornila jsem je já.
    Pak znova průvodčí, pro kterou někdo zašel.
    :(
    I můj syn (skoro 12) už jen konstatoval, že vysírají schválně a že to nechápe, když jsou dospělí.
    Partička děcek kolem 20.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    PAKOBYLKA_: treba sa ist stazovat pruvodci/mu... uz som to resila, chlastaci particka v tichom.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Mě teda ještě vytáčí osoby, který si koupí jízdenku do tichýho oddílu ve vlaku a pak nejsou potichu.
    Na upozornění kašlou nebo přidají na hlasitosti.
    Nerozumím tomu.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Vnimam teda rozdil mezi rozpuklym kukuricnym zrnem a chipsama. Mozna dokonce propastny. Kdyz odmyslim popcorn s prichuti, co maj v multikinech a je obaleny cimsi.
    A jsem presvedcena, ze tim, ze klukum kupuju v Modranskem biografu k filmu popkorn, jim nezakladam na to, aby byli v dospelosti obezni, cpali se chipsama a zapijeli to colou. Fakt ne. :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: toto pisem, pretoze to mali dvaja moji expartneri, zavislost na chipsoch a cole k telke. obaja maju v dospelosti nadvahu. obaja pochadzaju z rodiny, ktora si take veci v 90s mohla dovolit. my sme na to nemali, mali sme akurat mrkvu zo zahrady a ja ten zvyk nemam a ani si ho uz nevypestujem.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    mne teda nepride nutne ke koukani cohokolvek cokolvek chroupat, bez ohladu na to, kolko mame rokov. potom skoncite tak, ze nebudete bez chroupani schopni na nic koukat, to vyrobcovia chipsov a popcornu (ani jedno z toho nema pre vyzivu tela zhola ziadne benefity) chcu. este sa treba naucit, ze voda nema ziadnu chut, preto ju nepijeme a kupovat im v tom kine liter coly nech to pekne k tomu srkaju.
    (do kin kde predavaju popcorn chodim asi tak casto ako ma Nolan novy film)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    POZITRON: já mám setrvalý tinitus a pískání v uších a když začnu ještě chroupat, tak neslyším nic :-)))
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MARKYSHA: jo, taky, ale neni to tak hrozny.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Co cizí, ale ruší vás vlastní chroupání? Mně to děsně leze na nervy.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    chroupat popcorn nebo chipsy v kině, rokáči nebo rudolfinu prostě je rozdíl.

jist v plném autobuse syrečky také není vrchol ohleduplnosti.

na nasranost z toho není potřeba adhd, imo.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CATHERINE: jo, k tomu patrila ta prvni veta - mne to debilni neprijde. a to, ze jsem precitlivela, az extremne, na tyhle zvuky, je holt muj problem. vetsine lidi to, predpokladam, nevadi a zvykani/chroupani/polykani neslysi na kilometr. :)
    CATHERINE
    CATHERINE --- ---
    POZITRON: Nejde mi o to, co to je, ale o to o konzumaci v kine.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CATHERINE: mne to debilni neprijde. navic popkorn si delame i doma a je to nesrovnatelne lepsi nez chipsy nebo treba arasidovy krupky, to mi prijde debilni, jist tyhle hnusy. v kine jim kupuju ten nejmensi, coz je docela maly papirovy kelimek.
    CATHERINE
    CATHERINE --- ---
    POZITRON: Me prijde smutny, ze prejimame takovy debilni americky zvyky jako pojidani popcornu v kine. Ale chroupani pro me lepsi nez zvaneni. Dokonce doma i sbijecka nebo sekacka na dvore lepsi nez cokoli od sousedu.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CATHERINE: chodim s detma docela pravidelne do kina, mame nedaleko takovy oldschool kino s prijemnou atmosferou a kupuju jim popkorn, protoze to maj radi. chroupani a hrabani se v popkornu slysim snad i v tech nejhlasitejsich scenach a kolikrat pak vubec nevim (protoze ja se v tu chvili nedokazu na nic soustredit a neexistuje nic jineho nez to chroupani a hrabani se v popkornu), o cem ten film vubec byl. ale tak hlavne ze kluci jsou spokojeni. :) stejne to vetsinou bejvaj uplny debility, treba naposled Mimoni a monstra, to byla hrozna sracka. mozna je lepsi, ze jsem to poradne ani nevnimala. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam