• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Zajímavej článek:

Přišla kvůli úzkosti, ale má ADHD | Psychologie dnes
    https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/psychologie-dnes/103681/prisla-kvuli-uzkosti-ale-ma-adhd
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TMA: a o takovým tom konceptu, kterýmu se říká sebenaplňující proroctví, už slyšeli?
    pokud budou ke světu přistupovat tak, že je nikdo nemá rád, a rovnou budou naštětěnej jak dikobraz, tak se k nim svět bude chovat jak k dikobrazovi. ale nebude to chyba toho světa, a narozdíl od neurodivergence, s tímhle se dá v terapii pracovat.
    TMA
    TMA --- ---
    MAR_TINA: A ne snad? ;-P Ukaž mi jednoho úplně normálního neurotypika, který by rád obcoval s neurodivergenty, pokud by ty příznaky viděl a mohl si vybrat. (Ono i ta ochota diskutovat místo "přece to je jasný a všichni to tak dělají" je pro NT atypická.)

BTW, myslím, že evolučně jsou neurodivergenti užiteční hlavně jako hromosvod. Když se nedaří, tak je potřeba, z hlediska psychohygieny kmene, někoho najít, na kterého se přenesou hříchy celého kmene a pak se vyžene/upálí/ukamenuje/... Tu a tam mohou ve své divnosti udělat i něco užitečného, ale až přijde nouze, tak jsou použiti primárním způsobem. Pokud je podíl ND dost malý a geny pro ND nejsou dominantní, takže heterozygoti jsou (relativně) v pohodě, tak nebude ani tlak na vymýcení těch genů. Jako u srpkovité anémie v malarických oblastech.

ALDARION: Rozmanitost je veliká, ale stejně jsou NT víc clusterovaní kolem modu té lidské distribuce. A pokud je potřeba nějaká maximální vzdálenost v tom fázovém prostoru vlastností, aby byli dva kompatibilní, tak se pravděpodobněji dosáhne v NT-NT párování než v libovolném jiném. Dobře je to ilustrované na tomto obrázku, jak takové vícerozměrné distribuce vypadají:

File:MultivariateNormal.png - Wikimedia Commons
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MultivariateNormal.png

Uvnitř té zelené elipsy jsou ti, co jsou do tří sigma daleko od mediánu. To znamená že venku zbývá asi 0,2 % bodů. Podle četnosti ND lidí lze velikost elipsy naškálovat. Ale i tak je patrné, že body venku a u okraje jsou řídce rozmístěné, takže typická vzdálenost mezi náhodnými body je nejmenší v centru, kde jsou NT.

A čím víc chceme najít nekompatibilních neurotypiků, čili čím víc zmenšíme vzdálenost kompatibility, tím horší to mají ND, kteří jsou vně té oblasti kolem mediánu.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Obávám se, že kategorizace o neurodivergentních lidech a neurotypických lidech ve vztazích jsou prostě příliš široké, příliš zobecněné, než aby byly pravdivé nebo aspoň nějak relevantní pro praxi. S různými ldimi je to natolik různý, že se asi nedá říct žádná pravda o ND+ND, ND+NT... ND lidi jsou hrozně rozmanití, ale to jsou NT lidi taky... IMHO nejde o to, že je ten člověk NT nebo ND, ale jestli má možnosti a motivaci zvládnout zrovna to, co je na tom druhém člověku náročné zvládnout. Což může být hrozně náhodný...
    MAR_TINA: Ani to, že jsou ND lidé obecně tolerantnější, nebo mají větší pochopení pro ostatní, mi nepřijde nějak automatické. Jo, někteří asi ano, možná kvůli tomu, jak jsou neustále konfrontováni s vlastní odlišností, možná kvůli tomu, že prožili nějaké terapie a vybavili se nějakými nástroji, které jim v tom pomáhají... Ale ta tolerance se nerozdává s nějakou ND diagnózou. Což je vlastně svým způsobem hrozně dobrý v tom smyslu, že ty ND lidi co jsou tolerantní k ostatním a dokážou ti nějak pomoct abyste spolu s nějakou oboustranně vynaloženou snahou dokázali koexistovat, aniž by vám to nějak ubližovalo - tak to jsou vlastně hrozně skvělí a výjimeční lidé a je to jen a jen jejich zásluha. No a zároveň hrozně blbý, protože to implikuje, že jsou i ND lidi, co mají v téhle oblasti velké mezery (stejně jako jsou takoví i někteří NT lidé) a s nima to pak prostě je blbý, no...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TMA: parafilie :D
    TMA
    TMA --- ---
    MAR_TINA: To zní jako nějaká osobní parafilie, nic ve zlém, ostatně mít rád freak show je (nebo aspoň bylo) chápáno jako normální. Z toho máme i ty historky o tom, jak NT rodič/pěstoun/vychovatel/... předváděl své zrůdičky, které jinak týral. Něčím z vlastností ND platí normíkům za to, že je nestrčí pod vlak. A ty odlišnosti ve vlastních preferencích (tlusté maso, samet, ...) znějí jako subklinické příznaky ND. ND-NT není binární rozlišení. MAR_TINA: Takže možná jsi NT, ale někde máš nakročeno, což ti umožňuje ND tolerovat.

A asi bych měl mlčet, dneska nemám laskavou náladu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: a dokáží pochopit, že se snažím, ale stejně přijdu pozdě nebo si naberu moc úkolů a přehltím se a tak. (Hele, fakt jsem NT, věřte mi:)).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A pozor ADHD je nakažlivý, aspoň dneska mám ten pocit, když se už podesátý vracím k vyklizení myčky a ohřátí oběda.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TMA: to je komplikovaná otázka.

Já se vlastně obklopuji převážně ND lidmi, když o tom přemýšlím. A baví mě tenhle svět lidí, kteří přemýšlejí o spoustě věcí, mají hyperfokusy na rozličný i naprosto okrajový věci a pak mi o tom řeknou, jsou zábavní, přemýšlejí o svém chování a chování druhých a jak a proč na to reagovat, i to kolikrát zvládnou prodiskutovat a nemívají ten postoj "přece to je jasný a všichni to tak dělají." Neošklíbají se, když nechci dát do pusy tlustý maso a sahat na samet ani když osahávám obal od kafe. Mají vůbec pro svoji odlišnost větší pochopení pro ostatní, si myslím.
    ELIZABETPACKARD
    ELIZABETPACKARD --- ---
    Užívá tu někdo bupropion? Nebo zkoušeli jste a pomohl na zlepšení příznaku ADHD.
    TMA
    TMA --- ---
    EADENN: EADENN: Přesně moje zkušenost.
    EADENN
    EADENN --- ---
    Což jim nevyčítám, vím že některé ty rysy jsou k zbláznění a žádná zábavnost a originalita a blabla to nevyváží, když řešíte každodenní dospělé fungování x let
    EADENN
    EADENN --- ---
    Já s non-adhd být můžu, ale oni se mnou nikoliv :D
    TMA
    TMA --- ---
    RANDOM_NIGHT: MAR_TINA: Na oplátku můžu uvést vlastní zkušenost s "jsme moc jiní, vadí mi <seznam příznaků AD(H)D>" a "jsme moc stejní, to by nefungovalo, potřebuji někoho, kdo bude mít opačné vlastnosti než já." (Nejedná se o stejné osoby.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TMA: Jsem neurotypik a žiju 16 let s Adhd (dle diagnozy) ženou se spoustou autistických rysů (bez daignozy) a nevím, jestli máme harmonický vztah, ale šťastný určitě.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    TMA: Žádné takové (to první) pravidlo není, spíš naopak. Neurodivergentní lidé často navazují vztahy s jinými neurodivergenty. Sama jsem AuDHD a manžel ADHD s nepřehlédnutelnými autistickými rysy a máme skvělý vztah. O tom druhém pochybuju taky.
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: Jinak, co se inteligence týká, tak mám dojem, že mít ji vysokou je spíš na škodu. Znamená to, že nemůžete mluvit s lidmi. Ne normálně, tak jak by bylo pro vás přirozené. Musíte se nenápadně překládat do jazyka, kterému rozumí. S důrazem na nenápadně, pokud vás odhalí, budou mít pocit, že se na ně vytahujete. A dají vám to příslušně sežrat.

Nikdy jsem se do Mensy nepřihlásil, nevím ani, jestli bych pro ně byl dost, ale nabyl jsem dojmu, že tam stejně nechci. Že by moje číslíčko, které definuje moji hodnotu jako člena Mensy, bylo určitě příliš nízké a byl bych tam stejně tak na okraji, jako všude jinde.

Myslím, že od doby, kdy jsem nad tím aspoň uvažoval už stejně IQ kleslo dost na to, abych tam nemohl jít. IQ testy totiž neměří jen schopnost řešit nějaké úlohy, ale i rychlost a přesnost, čili v zásadě částečně i soustředění. A to je u mne trochu problém.

Mám soustředění dost na to, abych dokázal vystudovat libovolný předmět, ale ne dost na to, abych dokázal dokončit studium/napsat závěrečnou práci. A zhoršuje se to. Nejen u žen po 40.

Je pravda, že jsem ještě nezkoušel studovat s medikací. Pro medikaci jsem si došel až v rámci marného pokusu udržet si vztah.

A ještě ke vztahům: jestli to správně chápu, tak obecné pravidlo je něco jako "ve vztahu může být maximálně jeden neurodivergent, jinak je to peklo." A pak je druhé pravidlo: "v harmonickém vztahu s neurotypikem může být jen neurotypik." Jako vždy, jsou možné výjimky, jako je možné vyhrát loterii, ale statisticky to platí.
    TMA
    TMA --- ---
    Ze základky by mi asi dočista přeskočilo, kdybych tam zůstal. Naštěstí jsem utekl na šestiletý gympl a tam se to dalo. Takže maturitu mám. A tím akademické úspěchy končí. Pak jsem začal studovat současně dvě VŠ, jednu jsem opustil po jednom semestru, přesuny Malostranské náměstí - Celetná, kde jsem příchod měl zvládnout tak, abych dorazil 15 minut před tím, než jsem odešel, prostě zvládat nešlo, zvlášt, když samotný přesun trval dalších cca 15 minut svižným krokem. Pak jsem studoval, studoval, studoval a studoval, až jsem měl všechno splněno, až na státnice a diplomku. To jsem nezvládnul, takže jsem po 10 letech studia vytimeoutoval. Přihlásil jsem se znovu na bakaláře a velmi podobný scénář. Tak jsem zkusil jinou univerzitu v podobném oboru a postupně jsem opět zmarnil dvě studia, poslední jsem ukončil na nějaké administrativní chybě a zmeškaném termínu.

Pracovně jsem asi v pohodě, i když už po vyhoření někdy souběžně s COVIDem už nejsem schopen pracovat na fulltime, a jak tak koštuju, tak možná asi vůbec.

Trochu se stydím, že jsem na tom tak dobře. ;-P

No ale pak si uvědomím, že většina lidí zmínila, že se jim povedly jiné aspekty života, třeba vztahy a děti, jejichž naplnění u mne nejspíš nehrozí. Takže si říkám, že prostě jsem vyměnil maturitu, práci a skoro úspěšné studium (v té první instanci bych byl býval promoval s "červeným diplomem") za osobní život.

Nehodlám ani přemýšlet o tom, zda to za to stálo.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    EADENN: Já jsem dneska obrečela představu, jak nedostanu skoro žádný důchod a budu na vozíku živořit. Jsou horší dny a jsou lepší dny :/
    EADENN
    EADENN --- ---
    *stačil
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam