• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: A ta pravděpodobnost je vidět ze stejného pravděpodobnostního modelu, který jsem už dával. :)
    QSXFTH
    QSXFTH --- ---
    TMA
    TMA --- ---
    TRISSIE: Pravděpodobnost, že nějakého najdu je zcela zanedbatelná. A to i za dodatečného předpokladu, že bych hledal.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TMA: stejně jako loni, mi nezbývá než doporučit ti dobrého terapeuta.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Ještě si tu odložím...

TMA
    TMA --- ---
    TRISSIE: Ano, znám ten koncept. Znám také doporučený postup: ignorovat pravděpodobnost a ty části reality, které se nám nelíbí. Člověku je potom lépe. Ale sám to nedovedu. Naučil jsem se neuhýbat od zlých věcí, které jsou pravdivé. A neumím se to odnaučit, ani v případech, kdy mi to neslouží.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Zajímavej článek:

Přišla kvůli úzkosti, ale má ADHD | Psychologie dnes
    https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/psychologie-dnes/103681/prisla-kvuli-uzkosti-ale-ma-adhd
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TMA: a o takovým tom konceptu, kterýmu se říká sebenaplňující proroctví, už slyšeli?
    pokud budou ke světu přistupovat tak, že je nikdo nemá rád, a rovnou budou naštětěnej jak dikobraz, tak se k nim svět bude chovat jak k dikobrazovi. ale nebude to chyba toho světa, a narozdíl od neurodivergence, s tímhle se dá v terapii pracovat.
    TMA
    TMA --- ---
    MAR_TINA: A ne snad? ;-P Ukaž mi jednoho úplně normálního neurotypika, který by rád obcoval s neurodivergenty, pokud by ty příznaky viděl a mohl si vybrat. (Ono i ta ochota diskutovat místo "přece to je jasný a všichni to tak dělají" je pro NT atypická.)

BTW, myslím, že evolučně jsou neurodivergenti užiteční hlavně jako hromosvod. Když se nedaří, tak je potřeba, z hlediska psychohygieny kmene, někoho najít, na kterého se přenesou hříchy celého kmene a pak se vyžene/upálí/ukamenuje/... Tu a tam mohou ve své divnosti udělat i něco užitečného, ale až přijde nouze, tak jsou použiti primárním způsobem. Pokud je podíl ND dost malý a geny pro ND nejsou dominantní, takže heterozygoti jsou (relativně) v pohodě, tak nebude ani tlak na vymýcení těch genů. Jako u srpkovité anémie v malarických oblastech.

ALDARION: Rozmanitost je veliká, ale stejně jsou NT víc clusterovaní kolem modu té lidské distribuce. A pokud je potřeba nějaká maximální vzdálenost v tom fázovém prostoru vlastností, aby byli dva kompatibilní, tak se pravděpodobněji dosáhne v NT-NT párování než v libovolném jiném. Dobře je to ilustrované na tomto obrázku, jak takové vícerozměrné distribuce vypadají:

File:MultivariateNormal.png - Wikimedia Commons
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MultivariateNormal.png

Uvnitř té zelené elipsy jsou ti, co jsou do tří sigma daleko od mediánu. To znamená že venku zbývá asi 0,2 % bodů. Podle četnosti ND lidí lze velikost elipsy naškálovat. Ale i tak je patrné, že body venku a u okraje jsou řídce rozmístěné, takže typická vzdálenost mezi náhodnými body je nejmenší v centru, kde jsou NT.

A čím víc chceme najít nekompatibilních neurotypiků, čili čím víc zmenšíme vzdálenost kompatibility, tím horší to mají ND, kteří jsou vně té oblasti kolem mediánu.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Obávám se, že kategorizace o neurodivergentních lidech a neurotypických lidech ve vztazích jsou prostě příliš široké, příliš zobecněné, než aby byly pravdivé nebo aspoň nějak relevantní pro praxi. S různými ldimi je to natolik různý, že se asi nedá říct žádná pravda o ND+ND, ND+NT... ND lidi jsou hrozně rozmanití, ale to jsou NT lidi taky... IMHO nejde o to, že je ten člověk NT nebo ND, ale jestli má možnosti a motivaci zvládnout zrovna to, co je na tom druhém člověku náročné zvládnout. Což může být hrozně náhodný...
    MAR_TINA: Ani to, že jsou ND lidé obecně tolerantnější, nebo mají větší pochopení pro ostatní, mi nepřijde nějak automatické. Jo, někteří asi ano, možná kvůli tomu, jak jsou neustále konfrontováni s vlastní odlišností, možná kvůli tomu, že prožili nějaké terapie a vybavili se nějakými nástroji, které jim v tom pomáhají... Ale ta tolerance se nerozdává s nějakou ND diagnózou. Což je vlastně svým způsobem hrozně dobrý v tom smyslu, že ty ND lidi co jsou tolerantní k ostatním a dokážou ti nějak pomoct abyste spolu s nějakou oboustranně vynaloženou snahou dokázali koexistovat, aniž by vám to nějak ubližovalo - tak to jsou vlastně hrozně skvělí a výjimeční lidé a je to jen a jen jejich zásluha. No a zároveň hrozně blbý, protože to implikuje, že jsou i ND lidi, co mají v téhle oblasti velké mezery (stejně jako jsou takoví i někteří NT lidé) a s nima to pak prostě je blbý, no...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TMA: parafilie :D
    TMA
    TMA --- ---
    MAR_TINA: To zní jako nějaká osobní parafilie, nic ve zlém, ostatně mít rád freak show je (nebo aspoň bylo) chápáno jako normální. Z toho máme i ty historky o tom, jak NT rodič/pěstoun/vychovatel/... předváděl své zrůdičky, které jinak týral. Něčím z vlastností ND platí normíkům za to, že je nestrčí pod vlak. A ty odlišnosti ve vlastních preferencích (tlusté maso, samet, ...) znějí jako subklinické příznaky ND. ND-NT není binární rozlišení. MAR_TINA: Takže možná jsi NT, ale někde máš nakročeno, což ti umožňuje ND tolerovat.

A asi bych měl mlčet, dneska nemám laskavou náladu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: a dokáží pochopit, že se snažím, ale stejně přijdu pozdě nebo si naberu moc úkolů a přehltím se a tak. (Hele, fakt jsem NT, věřte mi:)).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A pozor ADHD je nakažlivý, aspoň dneska mám ten pocit, když se už podesátý vracím k vyklizení myčky a ohřátí oběda.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TMA: to je komplikovaná otázka.

Já se vlastně obklopuji převážně ND lidmi, když o tom přemýšlím. A baví mě tenhle svět lidí, kteří přemýšlejí o spoustě věcí, mají hyperfokusy na rozličný i naprosto okrajový věci a pak mi o tom řeknou, jsou zábavní, přemýšlejí o svém chování a chování druhých a jak a proč na to reagovat, i to kolikrát zvládnou prodiskutovat a nemívají ten postoj "přece to je jasný a všichni to tak dělají." Neošklíbají se, když nechci dát do pusy tlustý maso a sahat na samet ani když osahávám obal od kafe. Mají vůbec pro svoji odlišnost větší pochopení pro ostatní, si myslím.
    ELIZABETPACKARD
    ELIZABETPACKARD --- ---
    Užívá tu někdo bupropion? Nebo zkoušeli jste a pomohl na zlepšení příznaku ADHD.
    TMA
    TMA --- ---
    EADENN: EADENN: Přesně moje zkušenost.
    EADENN
    EADENN --- ---
    Což jim nevyčítám, vím že některé ty rysy jsou k zbláznění a žádná zábavnost a originalita a blabla to nevyváží, když řešíte každodenní dospělé fungování x let
    EADENN
    EADENN --- ---
    Já s non-adhd být můžu, ale oni se mnou nikoliv :D
    TMA
    TMA --- ---
    RANDOM_NIGHT: MAR_TINA: Na oplátku můžu uvést vlastní zkušenost s "jsme moc jiní, vadí mi <seznam příznaků AD(H)D>" a "jsme moc stejní, to by nefungovalo, potřebuji někoho, kdo bude mít opačné vlastnosti než já." (Nejedná se o stejné osoby.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam