• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    jelikoz to tady padlo.. samozrejme si muze medikaci dat i clovek bez ADHD, vsak o tom je ten joke dole.
    a priznavam se, ze me pri nekolika prilezitostech speed opravdu bavil. a moc jsem nepotreboval.
    ja se k diagnostice psycholozky vubec dostal tak, ze jsem si uvedomil, ze je nejak vsechno hodne na hovno a jsem celou dobu nasrany, a kdyz si 1-2x za mesic dam MDMA ci amphetamin (koks me zas tak moc nebavil), tak je svet najednou uplne super.
    a ze by to tak nemelo byt.

hodne syntetickych drog bylo puvodne mysleno jako medikament.
    nektere tim i zustaly.
    "better livin' trough chemistry", haha.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MARKYSHA: občas mám období, kdy skočím na to, že se dá naučit všechno, když se člověk dost snaží.
    Velmi rychle to končí... Ne přímo v slzách, ale rozhodně skalopevným přesvědčení o mém neexistujícím intelektu. Prostě ne, no. 😅
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ELLIE: že ji jako dyskalkulik pozdravuju:-) ty trapný okamžiky, když na triviální počty používám kalkulačku, nepamatuju si násobilku apod.
    MALANIUS
    MALANIUS --- ---
    ELLIE: asi zalezi kam chodis, ja ho dostal uplne bez problemu na prvni pokus jako vubec prvni predepsanout medikaci ever, of course po radny diagnoze...

a timto se ponekud opozdene vitam v klubu :)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MARKYSHA: Mne takhle psycholog v PPP rekl, ze u syna je vykyv pozornosti patrny, ale ze je velmi dobre kompenzovany (aby ne! taky jsem se namakala) a ze jednoznacne muze potvrdit jen to nadani.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    OCTOPUSS: Standard u mého muže je, že na to kašle a netřídí je 😅 Pokud začne, přestane ho to bavit a zase je schová. On si občas myslí, že ADHD má, hlavně pokud si povídá s některými ADHD kamarády. Ale já nevim. Normálně vystudoval. Musel by se objednat k psychologovi a to se mu nechce. 🤷🏻‍♀️

MARKYSHA: Moje skoro dvanáctiletá teď "prošla". ADHD, a na 95% dyskalkulie. Chudák malá, může se učit jak chce a stejně to zvoře :/
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Methylfenidát prý na neurotypiky (nebo, lidi, jejichž problém není přímo ADHD) působí tak, že je hodně stimuluje a mají pocit, že se šíleně soustředí. Místo toho jsou ale většinou spíš trochu nervózní a začnou dělat nějakou banální činnost, sice s velkým výkonem, ale vlastně ničeho pořádného nedosáhnou. Tj, například si vytřídí figurky, což prostě fakt nebylo potřeba. Dle svědectví lidí bez ADHD, kteří si vzali ritalin, prý prostě zabředli, s energií naplno, do nekonstruktivní činnosti, která jako navenek působí jako super výkon, ale vlastně bylo trochu zbytečný se na ní úplně vykrvit 😅 Nebezpečný je, pokud má člověk nějaké OCD traits, to mu udělá v hlavě paranoidní guláš.
    Člověk s ADHD se naopak po methylfenidátu zklidní a jde být opravdu výkonnej, s rozmyslem, bez přeskakování a nervozity, a konečně má v hlavě ticho. Málokdy vyklízí šuplíky, naopak konečně vyřídí děsivé telefonáty, udělá prezentaci a podobně.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Ta diagnostika je celkem zvláštní - dcerku vyšetření u klinické psycholožky se zkušenostma s ADHD teprve čeká, ale v pedagogicko-psychologické poradně by s tím měli mít taky zkušenosti. A ve zprávě mám, že ADHD nejde potvrdit, ani vyloučit, protože dcerka dcerka obecně vykazuje všechny znaky, ovšem speciální test na ADHD napsala, jako kdyby ho vůbec neměla.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: já bývám dost "nastřelená", pokud si to opravdu nevezmu pečlivě tak, že se přímo soustředím na to, co chci dělat.

Proto teda podezřívám, že moje ADHD ("diagnostikované" podobně jako má OCTOPUSS) je fakt jen hloupost / lenost / blablabla.
    (Ale na Stratteře mi až na ty žaludeční problémy bylo fajn a dařilo se mi líp, myslím, no. Nevím, stejně teď nemam doktora, tak se v tom nebudu rýpat. Ritallin mam v šuplíku a stejně ho neberu aby nedošel, aktuálně fungovat zvládám tak co)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: Spíš je ten lék dobro pro všechny :)
    Jak má fungovat u NT?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: že asi fakt nebudeš tak NT jak si myslíš :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A co teda vlastně znamená, když na malé porci ritalinu konečně soustředěně pracuju, jeden úkol za druhým a ne všechny naráz?
    Pocit nastřelení mám jen v kombinaci s hodně kafem a cukrem.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ELLIE: A jakej je standard při třídení figurek? Hádám, že ne čtyři hodiny koncentrace :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELLIE: Neznáme tvého muže, jak moc tě to chování překvapilo (resp. jak moc by tě to překvapilo, kdybys nevěděla, že je na drogách:))?
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    OCTOPUSS: A nepřemýšlela jsi o tom, že možná nemáš ADHD? Promiň 😅😅
    Můj muž (bez diagnózy) si chtěl vyzkoušet ritalin. Když si ho vzal, čtyři hodiny úplně v tichu třídil svý dračákový figurky, načež řekl, že to na něj zjevně nepůsobilo. Ono je to prudce individuální. A není dobrý brát si jich moc, aby "určitě zabraly" - pak tě to třeba i překlopí do paranoii.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ELLIE: lol, asi jako se mi v INEPu nepodařilo nikomu dokázat, že mám ADHD 😂 Psychiatr mi začal psát Atomoxetin jen protože jsem ho dva roky prosila, že to chci aspoň zkusit. Diagnózu nemám. Ja pierdole :D
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    OCTOPUSS: Lisdexamfetamin. Ale i v ČR asi nejdřív musíš lékařům dokázat, že na tebe nefunguje methylfenidát.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    oha, mel jsem za to ze methylphenidat je amphetamin, ale neni tomu tak.
    nicmene, i amphetamin se na lecbu ADHD pouziva, jen se teda leky jmenuji jinak. Ritalin blokuje receptory dopaminu, Adderal ho zase vic uvolnuje.
    komu to vypravim, heroin byl taky jen lek na kasel.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    amphetamin a amphetamin.. vse ostatni je otazka mnozstvi a paragrafu. hrhr.

klasika.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ZSIS: Chvíli mi trvalo pochopit, co tím chceš říct.
    Samozřejmě jsem myslela léky, ne fet :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam