• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUBAN88PROSTŘENO - hrajeme o dvacet miliardů
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    MOSQUITKA: to máš stejné jak lák na nakládaní srnčího na svíčkovou taky tu samou zeleninu nepoužiješ znovu, ale nakrájíš novou.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MOSQUITKA: Věř mi, že to není žádná škoda. Všechno,co v té zelenině bylo dobré, přešlo do vývaru. Kolega Unseen má naprostou pravdu.
    UNSEEN
    UNSEEN --- ---
    MOSQUITKA: protože už je to jen rozblemclá hmota, která vývaru už dala vše, co měla? já to teda vyhazuju taky.
    MOSQUITKA
    MOSQUITKA --- ---
    Ja jen nepochopila Evu proc vyhodila tu zeleninu s vyvaru..prome teda velka skoda nikdy nevyhazuji, ale nakrajim ji do polevky zpet a urcite chutna lepe nez tvrda mrkev:o)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    ZUBANA: Ani za dvacet MILIARDŮ!!!
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    Tak slecnu Evu bych fakt chtela mit doma!!!:-)
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    GHOSTDOG: ten prevlek jsem taky nepobral ;) a pak kdyz uz sundala i ty korale tak rikam no potez...
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    tak si říkám, jak to, že jsou v Prostřenu Jihočeši vždycky takoví agrárníci, asi bych měla zvážit moje touhu se na jihu usadit:))
    POLARKA
    POLARKA --- ---
    uz se dneska hadali? uz se poprali? :)))
    ja dnesni dil prosvihla...
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    dneska konečně šmrncovní důchodkyně a ona se převleče do outfitu "hele vypadám o 10 let mladší"...jídlo meganudné...fakt nechápu že se přihlásí do soutěže a vaří soutěžní pokrm poprvé v životě...
    BARBARELLA
    BARBARELLA --- ---
    UNSEEN: jestli ještě někdo udělá takové faux pas, že to co bude na meníčku nebude na talíři, tak ho zabije :D
    UNSEEN
    UNSEEN --- ---
    no do psí nohy... fak jsem viděl to, co si myslím, že jsem viděl, nebo se mi to zdálo?
    čtyři z pěti nevědí, co je founde, polovina vyslovuje "mozarela", první slečna vaří tři ze čtyř chodů poprvé v životě a ze surovin, které ani nezná. a to zcela pomíjím "sympatie", které tahle skupina vzbuzuje...

    BARBARELLA: a ten fanatickej výraz u toho :o))

    GLACIER: jestli tohle je gastroporno, tak ale krutě ilegální. takovej gastosnuff .o)
    ENTENTYKY
    ENTENTYKY --- ---
    BARBARELLA: jasna dcera otce fura


    GLACIER: ty taky :D
    HOUSEFLY
    HOUSEFLY --- ---
    WITTGENSTEIN: tak jsem se to učila ve škole.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    WITTGENSTEIN: nevím, jestli stačí citace na webu, ale ZDE http://www.cuketka.cz/?p=780 jsou citovány poznatky z jakéhosi francouzského institutu - http://www.amazon.com/Molecular-Gastronomy-Exploring-Traditions-Perspectives/dp/023113312X

    Stran pověr v gastronomii se píše:

    Pověra č.1: Pro dobrý vývar se maso musí dát do studené vody a pomalu zahřívat tak, aby pustilo více šťáv do vody. Naopak maso vložené rovnou do horké vody si udrží víc šťávy a chuti.

    Rady v tomto duchu uváděla řada velkých kuchařů a gastronomů v minulosti (např. Marie-Antoine Carême, Brillat-Savarin, Justus von Liebig), v různých receptech a knihách o vaření jsou k vidění dosud. V kontrolovaných laboratorních podmínkách tato tvrzení nenašla oporu.

    I když se v prvních minutách chová maso odlišně (to ve vroucí vodě ztrácí hmotnost dokonce rychleji), po hodině jsou už rozdíly téměř neměřitelné. Stejná hmotnost masa a nerozlišitelné chuťové vlastnosti vývaru při slepých degustacích. Potvrdilo se ale, že vývar z masa vloženého rovnou do vroucí vody je zakalenější. Jako bonus slouží poznatek, že maso, které se nechá zchladnout ve vývaru, absorbuje zpět cca 10% hmotnosti. To se samozřejmě dá patřičně využít! ;)



    Zdroj, překlad atd. zcela bez záruky ;)
    GLACIER
    GLACIER --- ---
    WITTGENSTEIN: vůbec se enchci hádat..jsi asi tak mil vetsi gurmet nez mi vsichni tady, jen se ptám ;)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GLACIER: A kolikrát jsi ve stejných časopisech našel větu "maso zprudka orestujeme, aby se nám zatáhlo a zůstaly v něm všechny šťávy"?
    A přitom je to stejná blbost. Searing does not seal. Zeptej se Harold McGee nebo Hestona Blumenthala.
    GLACIER
    GLACIER --- ---
    WITTGENSTEIN: pak mi vysvetli, proc to ve vsech casopise o vareni pisou? ;)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    HOUSEFLY: Rád bych viděl studii, která by obecně přijímané moudro, že maso na vývar musí zásadně do studené vody, nějak potvrdila. Imho je to pověra.
    BARBARELLA
    BARBARELLA --- ---
    nudle jsou nudle a kapání je kapání

    dobrý vysvětlení :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam