• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KARYSLAVDSLR a Micro 4/3 video tvorba, vybavení a produkce (točení videa na foťáky s výměnnými objektivy)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Co to je za blbost? Aps objektiv vetsinou nevykresli celej full frame, druha. 18 mm je 18 mm. Na apsc ma zaber jako 28 mm na full frame ma zaber jako 18 mm, kdyz odpustim od toho, ze nepude nasadit a kdyz jo (nikon) tak nevykresli celej snimac.

Jakej 0.66? Co to je za matiku?
    ANONYM_CZ
    ANONYM_CZ --- ---
    SRNECEK: (1 / 1.5) = 0.66? pripadne dle dle konkretniho vyrobce
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, prosím Vás, jak mám přepočítat crop-factor při použití APS objektivu na fullframe tělo?
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    video spichnuty za hodinu "na koleni" pred samotnym zacatkem koncertu v Neone.toceno na 5D a 60D

NEONE AV SESSIONS #1 - Rec_Overflow & Geso
    https://vimeo.com/97718046
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    GH4 maj k ted k osahani a snad se da i vypujcit u Skody.skoda ze treba ten externi zvukarskej hebl na to stoji dalsich nekolik tisic dolaru atak.nicmene vypada to moc dobre
    PIPLA
    PIPLA --- ---
    OT_: to jo, ale teď jsem to měla půjčený s FF a nějak jsem se rozmlsala.... že mi přijde škoda, když to budu kupovat, že už to nemám teď.
    Ale jasně, bez FF to nemá cenu půjčovat... na to mi fakt stačí ten stativ.
    OT_
    OT_ --- ---
    PIPLA: Tak v nouzi ti skoro stejně poslouží Gorilla Pod nebo vlastně i obyč. stativ..
    PIPLA
    PIPLA --- ---
    Sím, nepůjčíte někdo teď na neděli Shoulder Rig? Budu si ho kupovat, tak případně pak můžu půjčit též, ale zatím ho nemám a tohle spěchá. Díííík..
    S FF ideálně.
    PRAHA
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Kdyby někdo potřeboval něco půjčit v Brně.. http://www.samadhiproduction.cz/rental.html
    OT_
    OT_ --- ---
    BLACKDRAGON: Test GH4: http://www.eoshd.com/content/12771/panasonic-gh4-review
    Já bych asi měl ve výběru jasno (s jedinou výtkou - na focení fotek imho nic nepřekoná zrcadlovku nebo pořádný dálkoměr).
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    Zdar, ceka me brzy nakup 5D3 a vrta mi hlavou jedna otazka, na kterou nejsem schopnej nikde najit odpoved.

Kdyz budu pouzivat zaroven SD i CF karty, je potreba aby Magic Lantern byl nahranej na SD nebo CF, nebo obou nebo je to jedno?

Pokud je to jedno, tak ktera karta ma prednost? Muzu si vybrat, ze ktery karty budu bootovat a startovat ML?

Use case: Bootovat na 5D3 ze SD a na vsech CF kartach mit ML pro 5D2 (sekundarni kamera) a na vsech SD zas ML pro 5D3. Tim padem budu moct vzit jakoukoliv CF kartu a pouzit ji v kterykoliv kamere. Mit vyhrazeny karty jen pro 5D3 mi prijde docela narocny.

Dik
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    BLACKDRAGON: Pokud aj na video tak spis D610, pres hdmi dava nekomprimovany vystup, instantne umi delat videa z casozberu (parada, okamzite mas fullhd a nemusis to spajat v kompu) a vysoky dynamicky rozsah je naprostej ulet, to ti zadnej m4/3 nebo aps-c neda.

Co se tyce skel, tak Mr.M. ma recht stim bajonetem a kloudne na to jde jenom nikon ALE ten ma zase nejvic objektivu na svete a hromadu starejch skel s perfektni kresbou, v kovu a s jemnym a dlouhym chodem ostreni. V CFS jsem uz nekolikrat videl v bazaru jak na vsechny mozny systemy vybiraj hlavne stary pevny svetelny Nikkory (24, 35, 50, 85, 135mm..) a pak Zeisse, ale ty jsou cenove na dvoj-troj nasobku.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    OT_: GH4 4k 8bit 4.2.0 prevedes na 1080p 10bit 4.4.4, pokud netocis film do kina nepotrebujes externi 4K rekorder
    Exclusive: here is the first app to resample Panasonic GH4 4K 8bit to 10bit 4:4:4 | EOSHD.com
    http://www.eoshd.com/content/12594/exclusive-first-app-resample-panasonic-gh4-4k-8bit-10bit-444
    OT_
    OT_ --- ---
    BLACKDRAGON: Jak říká MURHAAYA. Ještě je třeba si uvědomit že RAW video zabírá fakt spoustu místa. 4k taky bude na úložistě náročné. K tomu GH4: abys z něj dostal maximum, potřebuješ k němu ještě nějaký recorder, ale to už jsi asi vyčetl z recenzí. Ale i holé tělo bez všech těch serepetiček bude asi ultimátní.

Mám to podobně jako Murhaaya - 5D MkII + Sony Nex 6 (pro případy když se mi nechce tahat ta kráva MkII se stativem, mikrofonem apod. a přesto chci relativně kvalitní video a foto)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    BLACKDRAGON: na focenie aj tocenie mam 5D2. Je to uz starsi stroj a je to poznat. Vysoky iso neni zdaleka tak cisty, ale na nejaky iso 2500/3200 je v pohode pouzitelny a kdyz odsumis neat videem tak pohoda. Na canon EOS pres redukce nandas spoustu skel (ja pouzivam svoje Olympus OM skla, ale nandas pentax K, M42, Nikon F) coz na nikon das jen nikon kvuli delsimu bajonetu. Co se foceni tyce je Canon vs. Nikon prast jako uhod a podle me ma smysl vybirat jen podle toho, jak ti to sedne do ruky. Ale na Canon je Magic lantern. Ten nikoni hack neznam a nevim na jaky je urovni, ale tusim ze neco taky kuti.

Pokud nepotrebujes fullframe kvuli foceni, tak bych se klidne zamyslel nad necim s mensim cipem, protoze pro nataceni mas zase vetsi hloubku ostrosti nez na fullframu. Na m4/3 se nasadi pak cokoli, ale je problem se sirokymi ohnisky. Vsechny manualni skla na ff jsou potom moc dlouhy. Daji se pouzit nejaky C mount skla z 16mm kamer asi a nebo pak Samyang ma uz docela vyber skel na bezzrcadla.

Asi zalezi co je pro tebe prioritni. Pro me je 5D2 super (ve vztahu k cene za kterou jsem ho mel a ze je to uz starsi stroj). 99 procent casu s nim fotim a na obcasne video v pohode dostacuje (plus jsem poridil ten EOS M kvuli videu).

Sony A7 bezrcadlovka ma silenej jello efekt co jsem videl, ale zas ma husty iso a je to fullframe a nandas na to vsecko, protoze ma kratkou registracni vzdalenost. Ale treba u sirokacu pro leicu to dela bordel, protoze paprsky dopadaji na cip moc sikmo, ale zas na to nandas uplne vsecko, takze pohodova sada skel s jemnym a dlouhym chodem ostreni za hubicku. vsecko pevny svetelny od sirokyho po dlouhy.
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    Co som vylucil: Blackmagic Design Pocket aj 2,5K

Nad cim rozmyslam: Sony A7, D600, 5mkII, GH4, GH3

D600 – najlepsie na fotku, neraw video vyzera slusne
    GH4 – co som videl rozne testy (myslim na vimeu, nie cisla) tak vyzerali videa dost brutalne, takze asi naj na video
    u Sony A7 som nejak nenasiel, nataca do RAW video alebo nie? – inak video mi prislo velmi slusne :)
    5mkII – taky stred vsetkeho
    a GH3 mi zas pride dost lacna na to ake vie zazraky :)

ale asi najviac
    D600, Sony A7, GH4

co by ste brali vy na fotenie aj tocenie? Ak by ste chceli len jeden pristroj, pocitat aj v suvislosti s objektivmi a tak
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    OT_: Zoom H4 na natáčení nebrat - nemůžeš individuálně nastavovat gain jednotlivejch kanálů, raději Tascam
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    really quick test of Gh4 slow mo
    https://www.youtube.com/watch?v=uRsn9GqTBHM
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    BMC má mít větší dynamickej rozsah, tj. lepší zachycení baravného prostoru.. ale znám to jen papírově.
    OT_
    OT_ --- ---
    BLACKDRAGON:
    -Blackmagic Pocket Camera má dost omezujících nedostatků, které si sám vyguglíš a nic s ní nevyfotíš. Nějaký Canon který umí natáčet RAW s Magic lantern firmwarem nebo Panasonic GH4 (klidně asi i GH3) by ti mohl vyhovovat. S Nikonem (ale i např. s Canonem který neumí Magic Lantern RAW video) budeš odkázaný na komprimované video, což může (ale taky nemusí, např. český film Pojedeme k moři byl teď natočený na D800) být omezující.
    -Zvuk - buď připojíš mikrofon (např. Rode Videomic, Rode Stereomic) k foťáku (mají audio 3,5mm jack vstupy). Tohle stačí na interview a podobné záležitosti bez štábu (tzv. run and gun). Pokud chceš pracovat se zvukem vážněji (a budeš mít ideálně k dispozici někoho kdo se aspoň trochu vyzná) tak se vyplatí externí rekordér (např. Zoom H4 nebo lepší), který má zabudovaný stereo mikrofon zabudovaný a můžeš k němu připojit další). Případně použít chytré krabičky jako JuicedLink.
    -Stativ co nejrobustnější a slidery jsou imho ve stejné cenové relaci víceméně srovnatelné.
    -steadicam si můžeš pořídit např. Glidecam či MErlin nebo nějakou kopii či klon, případně si je (jako i ostatně vše ostatní) můžeš za celkem rozumné peníze i pronajmout (třeba biofilms.cz). Případně to řešit pronájmem (nebo koupí, pokud máš na rozhazování) gyroskopu (např. Movi).
    -slušný notebook bude na zpracování fullHD stačit, na zpracování 4k už asi budeš muset hledat dostatečný výkon.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam