JAZZZ: Docela mě smutně překvapilo, že zrovna ty se takhle vyjadřuješ o něčem, o čem zjevně prostě nejsi informován. Očividně jsi nic pořádného nečetl ani o Reichových "pozdních úletech", ani o DOR (pojmy jako "personifikovat", které jsou totálně od věci, to ukazují jasně).
Možná, pokud chceš diskutovat, dobrý začátek by byl alespoň Reichův životopis od Myrona Sharafa nebo Davida Boadelly (lépe ten první:), kde jsou Reichovy různé výzkumy a objevy dobře vysvětleny pro laika. Na základě toho si pak můžeš opatřit třeba nějaké jeho vlastní práce.
A pak, poté, co si něco přečteš o tom, jak objevil a zkoumal orgonovou energii a DOR, a co že to tedy je, a uděláš si o tom názor, že je to naprostá blbost, tak dobře, zařadíš se k té větší části světa, na kterou to bylo moc, ale nic proti...
Docela zajímavé ale je, že pak byla menší část světa, rozhodně ale stovky různých lidí, vědců, atd, kteří v dalších desetiletích Reichovy experimenty úspěšně reprodukovali a publikovali o tom.
Že nebyly akceptovány mainstreamem, je z kontextu docela pochopitelné: znamenalo by to totiž, že by tehdejší tradiční věda musela přehodnotit spoustu idejí považovaných za základní, a na to společnost prostě nebyla připravena, speciálně ne tehdy, Reich prostě se svým přístupem syntetizujícím několik disciplín sahal na příliš mnoho tabu.
Nejsem sice sama kompetentní ověřit orgonové experimenty, ale po přečtení 600-stránkového životopisu od Sharafa mi to prostě dává smysl, takhle prostě věci ve světě propojené jsou, líbí se mi, jak dokázal vidět stejné principy v přírodních vědách, psychologii a sociologii. Reichovy "úlety" byly celou dobu velmi striktně vedená vědecká práce, která fungovala a pomohla mnoha lidem, což je docela dobře zdokumentováno. Nic ti nebrání se s ní seznámit, a věřím, že zrovna tobě by mohla ve skutečnosti být dost blízká, s tvou živou touhou tvořit a zkoumat.