• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ERGOSUM: Já to nejspíše vyřeším tím http://lxde.org/ . Přeci jenom, základy by ty dva linuxy měly mít stejný...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Jestli jsem správně pochopil co chce:
    1) používat stejná data (dokumenty, obrázky, filmy atd.) v obou Linuxech
    2) nemuset mít dva swap oddíly, když bude stejně mít najednou spuštěný jen jeden operační systém
    3) obě distribuce budou nainstalovány samostatně a v každé bude pouze to, co je třeba. aktualizace a programy bude mít každá zvlášť.

    Já to vidím na čisté a bezproblémové řešení.
    1) v adresářích HOME nahradíš/doplníš podadresáře dokumenty, obrázky atd. odkazem a společná data budou zvlášť možná na jiném oddílu disku pro přehled třeba i v skoro stejně pojmenovaných podadresářích.

    2) Live distribuce běžně použijí swap který najdou. pokud nepoběží oba zároveň neměl by být problém, ale je možnost, že se pletu.

    3)Není dobré používat společný HOME adresář. mj. programy si sem odkládají svá data a nastavení.

    4) Pokud se vykašleš na dvě distribuce a na Ubuntu vytvoříš třeba uživatele Film a ten bude mít za prostředí fluxbox či něco podobného, shodne se to docela dobře a aktualizace také bez problému.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    To ja prevazne taky, ale na mnoha pocitacich nemam ani ty Xka, protoze je tam nejak nepotrebuju. A cela tahle debata zacla tim, jak vymacknout z pocitace co nejvetsi vykon.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    GILHAD: wm mam jen proto, aby mi rozumne pustil xterm :)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Ostatne pro spoustu veci clovek nepotrebuje zadny spravce oken, pokud chce jit az na kost :) Vetsina vypocetne narocnych veci jde spustit z prikazove radky bez oken :)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    VLASTIS: NTFS to tedy předpokládám nerozvrtalo... :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RADICETA: jj. ja treba nejsem moc priznivcem tehlech tilling wm. respektive nepotrebuju je a ne uplne mi vyhovuji, takze jsem tedka par let ustalenej na xfce. :)
    ale stejne si poslednich 15-17 let rikam, jaka je to bomba, ze si clovek muze vybrat podle sebe a ne jen podle toho, co mu nejakej vyrobce podstrci :)
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    CHEVALIER: vyuziti winswapu je dobry napad - jsem to takto provozoval nekolik let
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    VYHULENY_UFO: Jojo, LXDE samo znám, akorát jsem si zvykl si ty konfiguráky psát sám tak jak mi to vyhovuje, tak netahám předkonfigurovaný balík, ale zbastlím to na místě. Mimoto, teď jsem v xmonadu, ale začátečníkovi bych ho asi fakt nedoporučil :)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    VYHULENY_UFO: Ok :-)


    RADICETA: Takže stačí si při startu ubuntu vybrat to "sezení" s (cokoliv)boxem?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RADICETA: http://lxde.org/


    CHEVALIER: bohuzel mam takovy pocit, ze se budes muset smirit s tim, ze anglictina je takovy univerzalni IT jazyk.
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    CHEVALIER: Jestli potřebuješ odlehčit počítači při výkonu, tak poslat do kytek alcelerované prostředí je dobrý nápad. Když použiješ sezení s jiným správcem oken, jiným správcem souborů (ať ti to tam nautilus zase nenatahá) a zbavíš se balastu, co si Gnome tahá při startu, výkonu to jen prospěje. Za window managery doporučuju [cokoliv]box, které nejsou pro konfiguraci až tak nepřehledné (flux má proti open navíc už svůj panel). Jako správce souborů pcmanfm nebo rovnou mc a na spouštění gmrun. Já se takhle vešel do 150M v RAM.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Teda jako vím, že si lze vybrat "sezení". Teď jde ale taky o to, jestli se změní výkon...
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    VYHULENY_UFO: Moje angličtina je špatná a překladač to neveme... Co tam, v kostce, je?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ale to uz pak budes mit lepsi vyzkouset treba xfce.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHEVALIER: ;-)

    Help:Using Openbox in GNOME - Openbox
    http://openbox.org/wiki/Help:GNOME/Openbox
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHEVALIER: uprimne, najdi si jedno distro se kterym si budes hrat. dve distra fakt nepotrebujes. a k tomu maximalne dualboot s windows, ale pokud nehrajes hry anebo nedelas profi grafiku, tak ti na widle bohapuste postaci virtualbox bo vmware.

    $HOME je mozne prenaset mezi ruznymi *nix systemy, staci ho exportovat napriklad pres NFS. V podstate obdobne stejne jako mas ve windows cestovni profil. (coz znamena, at si prihlasis kde se prihlasis, vzdy se ti pripoji tvuj jediny home. akorat sranda samozrejme nastane, pokud mas pomalou konektivitu (klasicky notebookari pripojeni vpnkou pres cdma/umts s hodne velkym domovskym adresarem, kde maji treba filmy :)).
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Třeba bude stačit alternovat Gnome a Openbox...
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Tak mně bude stačit stejný swap. Dokonce jsem někde četl, že při dualbootu se lze nějak namountovat na swap file WinXP... Jde mi o to, že na netu se píše, že ubuntu s každou novou verzí je pomalejší a Arch linux že je rychlý. Pokud by ovšem pro "rychlou seanci" stačilo zvolit jiné prostředí, než je gnome, pak by mi ti stačilo...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    No, ona rychlost je funkci nejen mereneho programu, ale i vsech "chytrych bazmeku a automounteru" co bezi paralelne s nim a casto i volne pameti. Takze mit jedno preplacane prostredi pro "uzivatele" a jeden holy system "pro vypocty" muze mit obcas opravneni :)
    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    /home mezi ruznymi unix systemy jde sdilet celkem bez problemu, ve skole na fi.muni jsme meli kazdy jeden /home a sdileli jsme jej mezi linuxy, freebsd, irix atd.

    Daval bych si akorat pozor, abych mel v obou distribucich pokud mozno stejne verze programu, pokud budu mit na archlinuxu novejsi verzi a v ubuntu starsi, tak ta starsi verze si nemusi poradit s konfigurakem z novejsi.

    Ale hlavne mi prijde zbytecne instalovat archlinux jen kvuli "rychlosti". Spravne nastavene ubuntu nemuze byt imo o moc pomalejsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam