• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    WIL_M: no kdyz to dela pro vsechny home, tak to asi bude nejaky systemwide soubor...
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    WIL_M: když je to Fedora, tak co SELinux, nemohly by to být nějaký "jeho" práva? zkusil bych ho nastavit na permissive nebo disabled
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    DELVIT: díky za reakce. fedora 15. dávalo by to smysl, kdyby to dělalo jen tomu jednomu uživateli, ale dělá to i uživateli, který v tu chvíli přihlášen nebyl. ale nějaká podobná hovadina tam bude, to je mi jasný, takhle jsem byl bohužel přinucen vytvořit si novej home a nastavovat vše nanovo, grr. i když zkoušet adresář po adresáři kopírovat konfigy mě nenapadlo, ale nevím, jestli mám na to dostatečnou trpělivost :))
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    WIL_M: no zalezi jake je to distro. Mozna se nekam uklada nejaky .soubor, ktery rika, ze dana session bezi a musi se ten soubor smazat (strilim od boku). Podle toho co si vse udelal by to mohlo byt ono.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZUZU: Monitory neřeší videopřehrávač. Prostě (mluvím-li např o Ubuntu v systému>předvolby>monitory rozhodneš na kterou plochu, či její část se má monitor dívat (ano Linux standardně umí ploch kolik potřebuješ). Hudební kolekce a jejich přehrávání umí např. Rythmbox, LXMusic a další. Vyrovnávání úrovně skladeb bych řešil před jejich začleněním do kolekce, zvlášť při plánovaném využití. Jednoúčelový soft na vyrovnávání úrovně si najdi sám. Já osobně na práci se zvukem používám Audacity, ale ten je, pouze na toto, zbytečně rozsáhlý. Je lepší to udělalat jednou pořádně než pokaždé znovu. Jenom pro zvuk a video mi samotné Ubuntu nabízí zdarma přes 290 programů připravených k instalaci. další tuny jsou na netu. Vážně se mi to nechce prohledávat. Videopřehrávače jsem také nějaké psal.

    Nezapoměň si pořešit licence k hudbě a videu pro komerční využití. To žes je legálně koupil naprosto nestačí.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    JIRRA: `sudo nvidia-xconfig` a pak restart
    a priste az budes instalovat neco jinyho nez je v repozitarich a neumis to, tak si nejdriv najdi nejakej HOWTO postup a delej to podle nej
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    ERGOSUM: jasně. akorát já je neznám. z tvý rady jsem se konkrétně dozvěděl pouze o rythmboxu, a pak o "softu na hudební kolekce" a o "os a programech na jeho obsluhu" (cimz si nejsem tak uplne jisty protoze mnoho videoprehravacu, co znam z windows, neumeji video posilat na jeden monitor a na jinem mit ovladaci rozhrani, ale treba je situace u prehravacu v linuxu jina)...? ale kouknu na rythmbox a uvidím, co to umí.,..
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    včera jsem narazil na zvláštní problém -

    upravoval jsem pomocí editoru konfigurák pulse serveru v /etc a systém přestal z ničeho nic reagovat, dalo se hýbat pouze myší, nedostal jsem se ani z X, tak jsem natvrdo restartoval. po něm se mi skrz gdm nešlo přihlásit, zkusil jsem to tedy přes konzoli a tam mi systém napsal, že nemám přístup do svého home. skrz roota a chown -R user.group jsem nastavil práva na celý adresář a zkusil se přihlásit znova, se stejným výsledkem, opět nemám práva na adresář. přitom cd /home/user/kamkoliv se zdaří, můžu tam dělat cokoliv. to samé, když jsem udělal obnovu starého home, i jiný uživatel má stejný problém. smazal jsem uživatele, vytvořil znova, nechal vytvořit nový home, vše v pohodě. zkusil mu tedy podstrčit starý home, opět na něj nastavil práva a stále to stejné - nejsou práva na home adresář. /etc/password a /etc/group překontrolováno asi stokrát. má někdo tušení, co může být za problém? je jasné, že je problém s home, ale kromě úprav v konfigu pulse serveru jsem nic v systému nedělal a že by to udělalo takovou paseku, se mi nechce věřit.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZUZU: Zapoměl jsem dodat, že všechny potřebné programy najdeš v základní instalaci Ubuntu, takže, už jsi to tam mohl mít. Ano mě by taková věc trvala kratší dobu nežli zodpovězení tvého dotazu. Takže pokud ti jde jen o rychlost nasazení, nemusíš hledat dál.
    KAERO
    KAERO --- ---
    JIRRA: muzu ti poradit drivery ktere ti doda samotne ubuntu. v canonicalu ty drivery obvykle ozkousi nez je predhodi uzivatelum.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    ERGOSUM: no a zapomněl jsem dodat, že bych nechtěl strávit konfigurováním a rozbíháním té věci víc než hodinu... .)
    JIRRA
    JIRRA --- ---
    tak problem se software centrem jsem vyresil,ale mam tu novou fatalitu,stah jsem si drivery na grafiku (primo originalni nvidia,konkretne se jedna o chip GeForce GTS 450) a vubec se mi nespusti X server,poradi nekdo nejake jine drivery ?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZUZU: Je toho docela dost, třeba Rythmbox je docela rozšířený, nebo různé varianty s XMMS.
    3) nevím jak umějí, ale to by mela řešit ta hudební kolekce. Soft na to je.
    7) Co se kde bude zobrazovat neřeší přehrávač hudby, ale OS a programy pro jeho obsluhu. U notebooků s externím monitorem i jinde běžně používané. Programy pro přehrávání videa jsou třeba Totem nebo Mplayer ty umějí i zvuk.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    zdravím, v jednom z vedlejších klubů jsem vznesl dotaz na specifický audiopřehrávač pro linux, se kterým by mi někdo z vás možná taky pomohl:
    [ ZUZU @ Přehrávače hudby a videa - Winamp!, AIMP Classic!, jet audio! ,Musicmatch Jukebox ,VLC player,bsp player,gom player atd. ]
    PUPU
    PUPU --- ---
    PUPU: aha, zajimave. pokud UID na serveru neexistuje, premapuje se na 'nobody'. pokud se UID prida, nic se nezmeni - az pote, co se share premountuje. nemam pocit, ze tomu chci rozumet; hlavne ze to funguje
    PUPU
    PUPU --- ---
    mam nfs4 mount, exportovany s parametry no_root_squash,no_all_squash. kdyz si ho pripojim na klienta a vytvorim tam soubor rekneme s uid a gid 500, na lokalnim filesystemu serveru ma skutecne uid a gid 500. na klientovi se mi ovsem zobrazi, jako by mel uid a gid 99 (nobody). co delam spatne?
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    DEII: PREROUTING Ti nastavuje komunikaci vnější port -> vnitřní virtuální server (+ port),
    POSTROUTING zase obráceně .. tj překládá vnitřní adresy na vnější interface za použití parametrů -o jméno_odchozího_interface a buď:
    1) -j MASQUERADE (se doporučuje při dial-up připojení nebo tzv. netrvalém připojení)
    2) -j SNAT (při trvalém připojení)

    PS: nejde jen o tu jednu konkrétní stránku, jsou tam i další a příklady, podle toho jsem se to kdysi naučil taky, takže nevidím problém v tom, proč bys to neměl zvládnout taky, není potřeba k tomu žádné "speciální" znalosti, krom toho, abys rozuměl tomu, co je interface (síťová karta), ip adresa a topologie (schema tvé sítě, tj. odku kam a přes co..)

    pokud Ti to nepůjde, napiš do pošty..
    DEII
    DEII --- ---
    STEFAN: fajn - precetl jsem si to. Na jakou otazku mi to dava odpoved? Nerikej ze na vsechny. Je nutne, abych se ucil sitovou komunikaci, jeji konfiguraci a konfiguraci zarizeni a procesu s tim spojenych?
    Ja jsem z toho stale nepochopil, jestli je ta komunikace oboustrana - nebo jde jen o konfiguraci spojeni navazanych z venku?
    Je treba pro virtualni rozhrani/IP nakonfigurovat gateway, nebo staci jen IP a maska?

    Takhle to mam nakonfigurovane ted:

    iface eth0 inet dhcp
    iface eth0:0 inet static
    address 127.0.0.10
    netmask 255.0.0.0
    iface eth0:1 inet static
    address 127.0.0.11
    netmask 255.0.0.0
    DEII
    DEII --- ---
    DEII: jak mam nakonfigurovat tu virtualni IP aby se z ni dostal server ven?
    DEII
    DEII --- ---
    DEII: zadnou dalsi odpoved uz nedostanu? :)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    VYHULENY_UFO: a ip_forward=1 :) Jasne, pokud tam ma neco slozitejsiho, tak to musi patricne 'orulovat'
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam