ERGOSUM: ještě upřesnění. já vlastně sháním program pro dvě činnosti, čili proto to můžou bejt programy dva:
a) pouštění hudby v hospodě. jednoduchý rozhraní, začnu psát jméno písničky, objeví se mi, přetáhnu si jí do playlistu, sama se prolne s předchozí crossfadem. je tam realtime normalizace. nějaká jendoduchá knihovna médií ("watched" složky + možnost natáhnutí mp3 z flashky apod.). blbuvzdorné. (ovládají barmani a opilci :) )
b) pouštění hudby při divadelním představení. nutnost ovládat klávesovýma zkratkama (definovatelnýma) (aspoň pause, play, next, previous). schopnost přehrát i video, a to tak, aby na jednom monitoru bylo vidět ovládací rozhraní s playlistem (abych věděl co mi hraje) a na druhý monitor to posílalo jen obraz videa (projektor na jevišti). v případě audiosouboru nic (definovatelnou barvu - černou).
k úkolu a) se mi zatím jeví trochu použitelně ten rhythmbox, až na to, že je strašně pomalý (hlavně vyhledávání v tisících mp3, je to řádově pomalejší než ten winamp) a zatím se mi nepodařilo do něj najít plugin na tu normalizaci (gůgl a diskuse tvrdí, že to, u mp3 bez replay gain, je "nerealizovatelný" - jakto že to ale skoro každej videoplayer nebo ten winamp umí?). lxmusic neumí crossfade (a normalizaci) nebo jsem na to nepřišel. standardní ubuntu (11.04) přehrávač banshee rovněž.
k úkolu b) z tebou doporučovaných totem a mplayer není vhodný ani jeden, páč právě neumí zobrazovat video na samostatnym monitoru a ovládací prvky+playlist na druhém, anebo jsem nepřišel na to, jak. ale vzpomněl jsem si na VLC a to vypadá nadějně. až na drobnost, že to to video posílá vždy na ten monitor, kde je myš, nepodařilo se mi ho natvrdo přesvědčit, na kterej, ale asi to půjde, vypadá to dost konfigurovatelně.