• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    SAMGARR: z vlastní zkušenosti - poslední tři roky jsme tam měli komp s winampem a problémy nebyly. asi se u nás málo pije :)
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    ZUZU: z vlastni zkusenosti, pokud budes mit v knajpe jukebox s vice jak 5 tlacitkama, vzdycky budou mit barmani a opilci nejaky problem:)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    WIL_M: no kdyz to dela pro vsechny home, tak to asi bude nejaky systemwide soubor...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RADICETA: zkus si pohrat si s alsamixerem .. abys nenastavoval hlasitost pres PCM (to mej klidne na pulku) ale pres Master
    tusim ze neco podobnyho jsem resil a bylo to jen o spatny volbe hejblatek..
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    STEFAN: Playery jsem zkoušel vyměnit, zkusil jsem tam vrznout i live Mint (jinak arch + alsa) ale furt špatné. Je to divné, neboť když dám do notebooku sluchátka - dobrý, do repráčků sluchátka - dobrý, repráčky do mp3 - dobrý, akorát přímo ntb - repráky špatný v mpd, v deadbeefu, ve vlc...
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    RADICETA: mě tohle dělal aqualung.. nevím, jestli používal jiné knihovny, nebo jen byl "špatně" napsaný.. výměna playeru pomohla ;)
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    Čau, potřebuju popostrčit. Mám repráčky a chrchlají mi. Když do ich pustím zvuk z mp3 přehrávače je vše ok a řve to jak vzteklý, ale když do nich jde zvuk z počítače jsou zahlcené při mnohem nižší hlasitosti (už při skoro neslyšitelné). Co dělám špatně?
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    DANIELSOFT: díky za reakci. to mi zase příjde, že by nedávalo smysl pouze při výměně home, nebo ano?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZU: to video na konkretni monitor by slo treba frikulinsky vyresit v kde/compizu nastavenim presny polohy, maximalizace apod pro to konkretni okno..
    ale to se na tom zaseknes a nez si vyladis to strasny mnozstvi vychytavek, na ktery budes prichazet, tak ti hospodu zavrou a divadlo se preorientuje na pantomimu :-))
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    ZUZU: Co se toho týká tak mplayer nebo xine má přehrávané video a rozhraní oddělené, takže není problém. Co se přehrávání týká tak bych vsadil třeba na audacious2 podobný winampu (ať u něj teda zas neskončíš) nebo s trochou snahy kombinace mpd a sonata jako grafické rozhraní k němu. Normalizaci hlasitosti pořeší třeba gnormalize nebo sox. S normalizací je to jako s tagama - lepší udělat jednou než pořád dokola.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    ERGOSUM: ještě upřesnění. já vlastně sháním program pro dvě činnosti, čili proto to můžou bejt programy dva:

    a) pouštění hudby v hospodě. jednoduchý rozhraní, začnu psát jméno písničky, objeví se mi, přetáhnu si jí do playlistu, sama se prolne s předchozí crossfadem. je tam realtime normalizace. nějaká jendoduchá knihovna médií ("watched" složky + možnost natáhnutí mp3 z flashky apod.). blbuvzdorné. (ovládají barmani a opilci :) )

    b) pouštění hudby při divadelním představení. nutnost ovládat klávesovýma zkratkama (definovatelnýma) (aspoň pause, play, next, previous). schopnost přehrát i video, a to tak, aby na jednom monitoru bylo vidět ovládací rozhraní s playlistem (abych věděl co mi hraje) a na druhý monitor to posílalo jen obraz videa (projektor na jevišti). v případě audiosouboru nic (definovatelnou barvu - černou).

    k úkolu a) se mi zatím jeví trochu použitelně ten rhythmbox, až na to, že je strašně pomalý (hlavně vyhledávání v tisících mp3, je to řádově pomalejší než ten winamp) a zatím se mi nepodařilo do něj najít plugin na tu normalizaci (gůgl a diskuse tvrdí, že to, u mp3 bez replay gain, je "nerealizovatelný" - jakto že to ale skoro každej videoplayer nebo ten winamp umí?). lxmusic neumí crossfade (a normalizaci) nebo jsem na to nepřišel. standardní ubuntu (11.04) přehrávač banshee rovněž.

    k úkolu b) z tebou doporučovaných totem a mplayer není vhodný ani jeden, páč právě neumí zobrazovat video na samostatnym monitoru a ovládací prvky+playlist na druhém, anebo jsem nepřišel na to, jak. ale vzpomněl jsem si na VLC a to vypadá nadějně. až na drobnost, že to to video posílá vždy na ten monitor, kde je myš, nepodařilo se mi ho natvrdo přesvědčit, na kterej, ale asi to půjde, vypadá to dost konfigurovatelně.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    MR_DAN: jop. teď ho zkoumám. jeví se nejkonfigurovatelnějš. (pro klikače jako jsem já)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZU: co VLC? tam si tusim muzes jednoduse detachnout video od ovladani a pravdepodobne ho znas z widli ;-)
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    ERGOSUM: mě se to taky prohledávat nechce, proto jsem vznesl dotaz na něco osvědčenýho, jerstli někdo víte, že něco takový funkce má, než se na to vrhnu. :) ...právě abych netrávil měsíc instalováním a zkoumáním stovek polofunkčních programů... .)
    ...nějaký tipy jsem dostal, řešení moc ne, takže - jako dycky - vyhradím si na to o prázdninách týden dva (jako předloni), a nakonec zase skončim u toho trapnýho winampu a zavirovanejch windows... :( ...to mě mrzí, že v 90 procentech dostanu na všechno vždycky odpověď "jo určitě to jde nějak ale jak konkrétně to vlastně nevim". to je zbytečný řikat, to vim taky, že to nějak jde... :) ale neber to jako prudu...

    co se týče vyrovnávání hlasitosti - ano, jde to ošetřit předem, ale pro nasazení, jaké plánuju pro tuhle funkci (pouštění hudby v baru, kdy si často někdo přinese svoje věci a chce je hned pustit atd. je nemyslitelné nutit lidi pouštět nějaký skript na normalizaci apod., navíc na tak málo výkonném stroji, jaký tam je, a že to v reálném čased třeba není úplně super kvalitní je jedno, neni to nějaká hifiposluchárna vážný hudby), to prostě není vhodné, vím co chci - "realtime" normalizaci (gate, komrpesor nebo tak něco)...

    co se týče monitorů - překvapivě vím, že linux může mít víc ploch, dokonce že i umí využívat dva monitory (i když často s velkými obtížemi danými kartou a ovladači, ale to už jsem po pár týdnech rozchodil), ale jde mi o to, že jsem zatím na linuxu nepotkal (ale je pravda, že taky zatím nijak intenzivně nehledal, to jsem chtěl začít dělat, až po tom, co tady dostanu tipy na nějaké osvědčené) video přehrávač, který umí na jeden monitor (do jednoho okna) posílat obraz a na jinej monitor (v druhym okně např.) ukazovat ovládací prvky+playlist. většinou má obraz "integrovaný" ve svym ovládacím okně a umí maximálně fullscreen na monitor, na kterym právě běží (některý se nepochopitelně naopak "fullscreenujou" na jinej, resp. primární), ale to zase skryje ovládání... využití: jeden monitor pro ovládajícího (aby viděl co pouští), druhej jako výstup na projektor "pro lidi"...

    a co se licencí týče - neboj - pořešený to mám, platíme ose tak nehorázný částky i za hudbu, co si složim sám, že je to na blití...
    ale hlavně to vůbec nesouvisí s mým dotazem. :/
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    WIL_M: když je to Fedora, tak co SELinux, nemohly by to být nějaký "jeho" práva? zkusil bych ho nastavit na permissive nebo disabled
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    DELVIT: díky za reakce. fedora 15. dávalo by to smysl, kdyby to dělalo jen tomu jednomu uživateli, ale dělá to i uživateli, který v tu chvíli přihlášen nebyl. ale nějaká podobná hovadina tam bude, to je mi jasný, takhle jsem byl bohužel přinucen vytvořit si novej home a nastavovat vše nanovo, grr. i když zkoušet adresář po adresáři kopírovat konfigy mě nenapadlo, ale nevím, jestli mám na to dostatečnou trpělivost :))
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    WIL_M: no zalezi jake je to distro. Mozna se nekam uklada nejaky .soubor, ktery rika, ze dana session bezi a musi se ten soubor smazat (strilim od boku). Podle toho co si vse udelal by to mohlo byt ono.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZUZU: Monitory neřeší videopřehrávač. Prostě (mluvím-li např o Ubuntu v systému>předvolby>monitory rozhodneš na kterou plochu, či její část se má monitor dívat (ano Linux standardně umí ploch kolik potřebuješ). Hudební kolekce a jejich přehrávání umí např. Rythmbox, LXMusic a další. Vyrovnávání úrovně skladeb bych řešil před jejich začleněním do kolekce, zvlášť při plánovaném využití. Jednoúčelový soft na vyrovnávání úrovně si najdi sám. Já osobně na práci se zvukem používám Audacity, ale ten je, pouze na toto, zbytečně rozsáhlý. Je lepší to udělalat jednou pořádně než pokaždé znovu. Jenom pro zvuk a video mi samotné Ubuntu nabízí zdarma přes 290 programů připravených k instalaci. další tuny jsou na netu. Vážně se mi to nechce prohledávat. Videopřehrávače jsem také nějaké psal.

    Nezapoměň si pořešit licence k hudbě a videu pro komerční využití. To žes je legálně koupil naprosto nestačí.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    JIRRA: `sudo nvidia-xconfig` a pak restart
    a priste az budes instalovat neco jinyho nez je v repozitarich a neumis to, tak si nejdriv najdi nejakej HOWTO postup a delej to podle nej
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    ERGOSUM: jasně. akorát já je neznám. z tvý rady jsem se konkrétně dozvěděl pouze o rythmboxu, a pak o "softu na hudební kolekce" a o "os a programech na jeho obsluhu" (cimz si nejsem tak uplne jisty protoze mnoho videoprehravacu, co znam z windows, neumeji video posilat na jeden monitor a na jinem mit ovladaci rozhrani, ale treba je situace u prehravacu v linuxu jina)...? ale kouknu na rythmbox a uvidím, co to umí.,..
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    včera jsem narazil na zvláštní problém -

    upravoval jsem pomocí editoru konfigurák pulse serveru v /etc a systém přestal z ničeho nic reagovat, dalo se hýbat pouze myší, nedostal jsem se ani z X, tak jsem natvrdo restartoval. po něm se mi skrz gdm nešlo přihlásit, zkusil jsem to tedy přes konzoli a tam mi systém napsal, že nemám přístup do svého home. skrz roota a chown -R user.group jsem nastavil práva na celý adresář a zkusil se přihlásit znova, se stejným výsledkem, opět nemám práva na adresář. přitom cd /home/user/kamkoliv se zdaří, můžu tam dělat cokoliv. to samé, když jsem udělal obnovu starého home, i jiný uživatel má stejný problém. smazal jsem uživatele, vytvořil znova, nechal vytvořit nový home, vše v pohodě. zkusil mu tedy podstrčit starý home, opět na něj nastavil práva a stále to stejné - nejsou práva na home adresář. /etc/password a /etc/group překontrolováno asi stokrát. má někdo tušení, co může být za problém? je jasné, že je problém s home, ale kromě úprav v konfigu pulse serveru jsem nic v systému nedělal a že by to udělalo takovou paseku, se mi nechce věřit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam