• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    KOJA
    KOJA --- ---
    Mam dotaz obycejneho uzivatele vice systemu. Jaky multiplatformni (idealne FreeBSD, Linux, Windows7) souborovy system pouzivate?

    Predem upozornuju, ze se opravdu ptam na ten souborovy system, jina reseni (zrusit Windows, koupit NAS apod. jsou mi k nicemu).

    Potrebuju to na fotky (cili bezna velikost souboru budou jednotky az stovky MB, do 2 GB limitu se urcite vejdu).

    Zatim se mi jevi jako realne budto FAT32, ktery trpi fragmentaci nebo ext2, pro ktery je driver (read, write) pod Windows.
    Ext2 IFS For Windows
    http://www.fs-driver.org/

    Jak to delate vy?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Chtěl bych se podívat do linuxové e-knížky (PER 3362B). Má 1x mini USB a kartu. Předpokládám, že po nabootování z karty a přesměrování vstupu a výstupu do počítače, bych se mohl dostat k souborům na vnitřní paměti. Jak to nejlíp provést?
    KYTT
    KYTT --- ---
    DANIELSOFT: paráda, díky!
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    KYTT: použije se program "patch" - v adresáři se zdrojáky aplikace

    patch -p0 < jmeno_souboru.patch

    ovšem používá se to na zdrojáky, které pak zkompiluješ: binárka aplikace (třeba z balíčku v distribuci) se takto patchovat nedá
    KYTT
    KYTT --- ---
    prosím poradíte jak použít *.patch? Mám nainstalovanou aplikaci, která nejde spustit, což napravuje patch, kterej ovšem nevim jak použít...google mi tentokrát moc neporadil. Díky!
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SHADY127: aha, no to bylo doporuceni na berlinOS migrovat to. dikes za info
    SHADY127
    SHADY127 --- ---
    DELVIT: uz teraz to redirectuje na sourceforge.net
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DUNBAR: jenom upozorneni. Cely portal berlios.de se bude ukoncovat - nenasli sponzory, takze doporucuji stahnout co nejrychleji :).
    DUNBAR
    DUNBAR --- ---
    DUNBAR: Pokud by to nekoho zajimalo, tak na to trideni je utilitka http://fatsort.berlios.de/ :]
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    QWWERTY: Smazal tve flame posty, opakuji je zde JEDINE pravidlo a nekteri nejsou sto to pochopit. Vyhral si RO na 5 dni.

    Myslim, ze kazdy z problemu ma v linuxovem svete reseni (ty co si popsal), jde jen o "state of mind" a zvyky.
    _TONIK_
    _TONIK_ --- ---
    QWWERTY: misto irfanu pouzivam gwenview. par veci oproti irfanu mi tam chybelo, ale casem mi to nejak prestalo vadit - ted si vzpomenu akorat ze nejde klavesnici zoomovat s nastavitelnym krokem treba 10% jak v irfanu, ale skace to po stovkach. knihovna medii snad tam ani neni (a pokud je, tak o ni nevim, takze jakoby nebyla), hromadny operace to zvlada pres image magick - naklikas v menu.
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    QWWERTY: CenterIM jsem míval taky (a problémy s kódováním též), takže teď mám weechat + bitlbee (weechat se dá nahradit libovolným IRC klientem)

    však právě - zbastlit skriptem do nějakého gui - zenity (třeba)

    vidíš, a já tě umlátit nechci
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    QWWERTY: ad sudo: co takhle

    alias foo='sudo prikaz -parametry'

    kde "foo" je nějaký krátký alias, který budeš pouštět místo vypisování dlouhého "sudo něco něco"

    aliasy se definují v ~/.bashrc (když předpokládám, že máš jako shell bash)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Ad. instant messaging

    http://www.bitlbee.org/

    Irssi - The client of the future
    http://irssi.org/
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RADICETA: jestli terminálovou variantou myslíš CenterIM, tak to sem zkoušel taky (a možná mi vyhovovalo víc jak ten Pidgin :D ), akorát sem měl problémy s kódováním a ještě pár dalších ...
    ale jinak jo - to mě zaujalo a ještě k tomu to v drop-down terminálu vypadá dobře :))

    chápu, že teorie linuxu je "jednu věc, ale pořádně", ale vždycky sem čekal (nebo spíš doufal), že se to týká primárně cli aplikací, který pak stačí zbastlit nějakým GUI do kupy a dostat tak schopnou multifunkční utilitu


    btw je mi jasný, že většina linuxáků by mě za některý moje vyjádření o klikacím GUI nejradši umlátila klávesnicí a vůbec se jim nedivím :)
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    RADICETA: Na obrázky je malý a pro prohlížení šikovný třeba viewnior, na dávkové úpravy je tu phatch. Spíš vzdej, že bys našel jeden program "na všechno" na linuxu je běžnější přístup "dělej jednu věc a dělej ji dobře". S IM ti asi nepomůžu, já používám terminálovou variantu, ale pokud se nechceš vázat na OS, zkus na webu meebo. K winampu třeba DeadBeef, SMPlayer, VLC, Xnoise...
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    QWWERTY: dobře zkonfigurované sudo (pokud to chceš pro daný příkaz třeba bez hesla) je nejsnazší cesta. to, že je nějaký soubor dostupný ke spuštění jen rootovi má většinou svůj důvod a zpřístupňovat to všem uživatelům (zejména ve virtuálu, kde jsi asi přihlášený sám) není většinou moc prozíravé.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MR_DAN: však mi to vysvětlovat nemusíš .. já to plně chápu
    spíš vždycky doufám, že zawhinuju a objeví se někdo, kdo mi poradí nějakou zapadlou sw alternativu, která se běžně nepoužívá, ale +- vyhovuje mejm požadavkům
    (např. se dlouho fungoval na tom hnusnym Krusaderu, než mi někdo poradil DoubleCMD, kterej afaik v repu není)
    ofc sem zkoušel pokaždý hledat alternativy (buď přímo v alt. na abclinuxu nebo google) a zkoušel sem, co mi vyhovuje nejvíc, ale uživatelskej tip je vždycky lepší

    MR_DAN:
    jinak k linuxu mě vede programování a sítě
    programování kvůli škole - programovat mě nebaví (jednoduchý skripty proč ne, ale komplexní projekty nezvládám ... nemám dostatečný abstraktní myšlení, abych si v tom udržel přehled), ale terminál je terminál a dělá to co má (stahovat 70Mb IDE, aby sme si na cvičení napsali Hello World v C mi přijde zvrhlý)
    a sítě, protože ve win se dost špatně dosahuje potřebnýho technickýho detailu - tzn. manipulace parametrů samotnýho přenosu, etc...


    navíc vem si, že to co sem napsal jsou BFU problémy
    ofc respektuju linux na serverech a v embedd zařízeních a proto se k němu potřebuju dostat jako technik co nejblíž ( = používat ho ... akorát chvíli trvá ta adaptace a během ní potřebuju nějak existovat > BFU problémy)
    třeba to wraithovo USL je na to fajn ... což mi připomíná - je nějaká komplexní příručka, ze který bych pochopil proč je ten systém složenejch z toho z čeho je? (a teď nemyslím LFS a napsat si vlastní :) )

    RATTKIN: sry můj primární zájem není flame, i když to tak možná vypadalo ;)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    / flame
    QWWERTY: zajimavej web je http://alternativeto.net/ myslim, že se dá i filtrovat dle OS
    LUDO
    LUDO --- ---
    WELES: Krusader ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam