Potřeboval bych poradit, jak vyřešit nejjednodušeji následující situaci:
Linuxový server, na kterém poběží nějaké síťové služby, které si budou vytvářet programátoři sami (nějaké html služby asi na apache, nějaké RPC a další co je napadne). Nejsou to žádní experti na sítě nebo servery (já taky ne), takže nechci aby měli všichni admin přístup. Ve svých home adresářích ať si hraje každý dle libosti, porty na hraní budou lidem přidělené administrativně (nemám nápad jak to zautomatizovat), ale některé služby na tomhle stroji poběží jako testovací pro ostatní laické uživatele ve firmě, a tam potřebuju, aby ty veřejný služby (na administrativně přidělených portech) mohli spouštět, zastavovat, restartovat, konfigurovat, ... všichni (většina) programátorů.
Napadlo mě vytvořit navíc uživatele "tester", pod kterým poběží ty veřejné služby. Do jeho home bude mít přístup každý z programátorů i pro zápis, aby tam mohl provádět změny zdrojáků a konfigurace a jen když bude chtít konkrétní službu ovládat, přihlásí se jako uživatel "tester" a v tmuxu si otevře okno té konkrétní služby, kterou pak může zastavit, zresetovat, nebo pustit (vytvořit) novou.
Nevím, jestli jde vymyslet něco lepšího, ale ještě mě napadlo, aby účet nemusel mít zvláštní heslo, které by museli znát všichni (rozkřikne se a stane veřejně známé), šlo by to zařídit podobně jako je root účet v ubuntu? Tedy že "tester" nemá vlastní heslo, ale podobně jako v ubuntu si přes "sudo tester -i" nebo nějak podobně kdokoliv z "povolených" uživatelů otevře terminál jako "tester" bez toho, aby uživatel "tester" musel mít nějaké své heslo? Jak by se tohle dalo zařídit? Nebo nějaký jiný nápad?