• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    PELDA: Jako nejcistsi reseni se mi teda jevi prohlasit jednu z tech domen jako hlavni, ty udelat plnohodnotny site-specific soubor, a pro vsechny ostatni udelat jeden spolecny site soubor a nastavit jim pomoci mod_rewrite presmerovani na tu hlavni domenu. Tj. aby vlastni obsah byl jen na jedine domene. Samozrejme ze i tohle se da narvat do jednoho souboru.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    PELDA: Nacpes to vsechno do apache2.conf?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PELDA: tak nastavis poslední confgurační soubor jako universální a pak dáš mod_rewrite přesměrování?
    PELDA
    PELDA --- ---
    Dotaz - Ubuntu

    Mam cca 15 domen a chci aby vsechny smerovaly na jeden web na apache.
    Jak to udelat, abych nemusel 15x vytvaret soubor v sites-available a sites-enabled?

    Diky
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MR_DAN: aha, tak to bylo odemne spatne. Taky jsem o tom netusil, ze primo existuje grupa co portuje primo android. Myslel jsem, ze to bude pouze odnoz chrome-os coz podle vseho neni.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    DELVIT: o to vubec nejde.. ja jsem prekvapenej, ze vubec existuje Android pro x86 potazmo pro netbooky a kazdopadne se to nejmenuje Chrome OS
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MR_DAN: no tak to samozrejme musim souhlasit. Predstava Googlu je podle meho, ze Android na telefony a tablety. Na notebooky (spise asi netbooky) prosadit chrome OS. Jinak se lisi, od ceho jsou odvozeny, ale podvozek je stale na nejakem druhu linuxu.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    DELVIT: no jako sorry, ale Android a Chrome OS jsou dva uplne rozdilny projekty
    Android je postaveny na Dalviku (Googli Java) a Chrome OS na prohlizeci Chrome
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MR_DAN: no hlavne se to jmenuje chrome os - vice na http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Chrome_OS
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    neco jako Android pro netbooky vubec existuje?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SHEALA: V zásadě je nejsnadnější, napřed Android a potom Linux, kde při instalaci zadáš instalovat vedle sebe (dual boot). Disk bych doporučil dělit Android systém, Linux systém, společný home.
    Pokud bych já chtěl občas použít Android tak ho dám na kartu a budu ho bootovat z karty. Má to výhodu, že takto můžu mít různé verze, které do sebe nezasahují.
    KOJA
    KOJA --- ---
    SHEALA: No, hledal bych to na googlu, co jinyho ma delat kdokoliv jinej?

    Docela bych doporucoval, pokud chce linux, tak zacit shanet informace (jako samostatne) nebo nekoho kdo to primo nainstaluje, takhle pres prostrednika a diskuzak to moc fungovat nebude. Instalaci totiz uceni zdaleka nekonci.

    Pomohlo by kdyby mela jasno o distribuci - za sebe bych asi doporucil kubuntu ale nemam uplne prehled v user friendly distrech. Googlovat potom primo distribuci + android + dual boot.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    kamoska ma netbook, a v nem chce linux. A vymyslela tohle: V netbooku bude defaultně nainstalovanej Android, můžu nějak začít instalovat přes něj nebo radši přes BIOS? základní dotaz :D

    http://www.datart.cz/katalog/Notebook-ACER-Aspire-ONE-D257-modry.html tento netbook

    pripadne mate poneti kde hledat, nejaky konkretni fora pro "blby", kde resi dual booting andriod and linux)
    :-)
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    GILHAD: Perfektní nápady pro řešení toho s čím si každý hraje na svém písečku. Ale v určité fázi potřebuju vytvořit "prerelease" (testovací) verzi, kde ty serverové služby budou používat jednotky či desítky laických uživatelů místo oficiální verze - takové trochu zátěžové testy a vychytání much. K téhle oficiální testovací verzi musí mít přístup všichni programátoři bez ohledu na to, kdo z nich ji napsal, spustil, upravil, nakonfiguroval, ...

    Když se tam něco selže, tak kdokoliv musí mít přístup do adresáře odkud to běží, ke konfigurákům, logům, ... ideálně i k terminálu ve kterém to běží. Člověk A připraví server, nastaví a spustí. uživatelé testují, zjistí problémy, A je na dovolené, tak se tam přihlásí B, upraví tam něco a znovu to spustí. Udělá chybu, server spadne, ale B je na cestě domů, tak C který je v kanclu koukne do logu, opraví chybu a znovu to spustí. A se po dovolené vrátí, dozví se co se dělo, server běží s odstraněnými chybami a on si může vyhodnotit logy a zpracovat statistiky. To, že existuje terminál přístupný přes tmux s historií příkazů se všemi parametry a výpisy serveru, který ten virtuální uživatel "tester" provádí, to se mi celkem líbí, usnadní to spoustu práce s psaním scriptů a jejich laděním, jenom by se mi líbilo, kdyby nemusel mít vlastní heslo a každý by se mohl přihlásit jako "tester" se svým vlastním heslem (podobně jako ten admin v ubuntu).
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Ostatne lze i udelat skript, ktery na "zadost" zareaguje tim, ze pod rootem od daneho uzivatele stahne z daneho adresare konfigurak, vrazi ho do /etc a restartuje prislusnou sluzbu
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Nektere podobne problemy jsem resil takovymto zpusobem:

    v cronu je uloha, ktera co 5 minut vyvola skript daneho uzivatele/uzivatelu (/home/<user>/bin/cron5minutes.sh), pod jeho uctem. Co si do toho skriptu navesi je jeho problem, dela to plne pod svym uctem :)

    Takto si muze kazdy dotycny uzivatel "hrat s cronem" a nemit pritom zadna prava k nemu - kdyz skript selze neohrozi ostatni uzivatele

    ---
    v cronu je jina uloha, ktera co 2 minuty zavola skript pod rootem (slo by i jinym uzivatelem s dostatecnymi pravy - viz dale). tento skript projde nejake uzivatelske adresare a pokud v nich najde nejake konkretni soubory, tak provede nejake konkretni akce a prislusny soubor smaze. (napriklad zvlastni prenos na vsechny pobocky se spusti pokud existuje soubor /home/shared/extra_prenos - bez ohledu na jeho obsah, ci zda je prazdny)

    Takto kazdy uzivatel s pristupem do /home/shared muze "pozadat o prenosy", ktere pak bezi pod rootem, aniz by mel sanci nejak do nich zasahovat. Jen musi 0-2 minuty pockat na "vyrizeni zadosti". Analogicky by slo treba apache_restart, wifi_start,wifi_stop ... cokoli si ROOT usmysli a napise. Ridici soubory klidne muzou byt i jinde, kam root dosahne (tedy prakticky kdekoli), treba /home/pepa/zadosti/dhcpd_restart a tudiz omezeny jen na uzivatele, co k nim "fakt maji pristup"
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    Potřeboval bych poradit, jak vyřešit nejjednodušeji následující situaci:

    Linuxový server, na kterém poběží nějaké síťové služby, které si budou vytvářet programátoři sami (nějaké html služby asi na apache, nějaké RPC a další co je napadne). Nejsou to žádní experti na sítě nebo servery (já taky ne), takže nechci aby měli všichni admin přístup. Ve svých home adresářích ať si hraje každý dle libosti, porty na hraní budou lidem přidělené administrativně (nemám nápad jak to zautomatizovat), ale některé služby na tomhle stroji poběží jako testovací pro ostatní laické uživatele ve firmě, a tam potřebuju, aby ty veřejný služby (na administrativně přidělených portech) mohli spouštět, zastavovat, restartovat, konfigurovat, ... všichni (většina) programátorů.

    Napadlo mě vytvořit navíc uživatele "tester", pod kterým poběží ty veřejné služby. Do jeho home bude mít přístup každý z programátorů i pro zápis, aby tam mohl provádět změny zdrojáků a konfigurace a jen když bude chtít konkrétní službu ovládat, přihlásí se jako uživatel "tester" a v tmuxu si otevře okno té konkrétní služby, kterou pak může zastavit, zresetovat, nebo pustit (vytvořit) novou.

    Nevím, jestli jde vymyslet něco lepšího, ale ještě mě napadlo, aby účet nemusel mít zvláštní heslo, které by museli znát všichni (rozkřikne se a stane veřejně známé), šlo by to zařídit podobně jako je root účet v ubuntu? Tedy že "tester" nemá vlastní heslo, ale podobně jako v ubuntu si přes "sudo tester -i" nebo nějak podobně kdokoliv z "povolených" uživatelů otevře terminál jako "tester" bez toho, aby uživatel "tester" musel mít nějaké své heslo? Jak by se tohle dalo zařídit? Nebo nějaký jiný nápad?
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    PELDA: Znamena to, procesy spustene z cronu, s PID 5413, 5429, 5441, 5457, 5467 a 5484, skoncili s navratovou hodnotou 255. Mrkni se do logu cronu, co to bylo za ulohy, zjisti proc failujou, a oprav to.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    PELDA: no jelikoz vestit z koule asi neumi nikdo, zalezi co bezis v tom cronu :)
    PELDA
    PELDA --- ---
    Co to znamena? :)


    --------------------- Cron Begin ------------------------

    Errors when running cron:
    grandchild #5413 failed with exit status 255: 1 Time(s)
    grandchild #5429 failed with exit status 255: 1 Time(s)
    grandchild #5441 failed with exit status 255: 1 Time(s)
    grandchild #5457 failed with exit status 255: 1 Time(s)
    grandchild #5467 failed with exit status 255: 1 Time(s)
    grandchild #5484 failed with exit status 255: 1 Time(s)
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    PUPU:
    No nic, vypadá to, že ten soubor je nějak chráněnej proti změnám, těžko říct, jestli to s tim souvisí.
    Já jsem každopádně nevěděl, že když vytáhnu cartridge, tiskárna automaticky vytiskne soubor jinou barvou, takže se omlouvám, jestli jsem plítval tvym časem a každopádně dík za pomoc.)
    PUPU
    PUPU --- ---
    SPYYDY: neboli ve zkratce: pdf2ps prevede neco.pdf na neco.ps a ten sed ve vyslednem neco.ps zmeni kus textu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam