• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    PUPU
    PUPU --- ---
    MAKII: zasadni je si ujasnit, co chces vlastne ucit. jestli informatiku, coz je veda o praci s informacemi, nebo zaklady prace s vypocetni technikou. na 'zakladku' je IMHO lepsi ta druha varianta, treba na gymnazium spis ta prvni. stredni skola ma totiz pripravit teoreticke zaklady na pozdejsi studium, takze nejake povidani o bitech a bytech, bitovych operacich, tranzistorech, pametech, procesorech a dalsim zeleze, sitovych modelech...a tak dale. na zakladce bych vsechny tyhle veci dusledne ignoroval a soustredil se na obecne dovednosti. predvest zakladni ovladani, vysvetlit par pojmu a pak predhodit ke hrani. do kazde hodiny nejaky konkretni ukol navazujici na predchozi vyklad, ve smyslu 'najit na Wikipedii', 'napsat dopis' a tak podobne.

otazkou je, jestli ma smysl tohle ucit na Linuxu, kdyz se jedna o desktopove veci a tam se 99% lidi setka pouze s Windows...

vyse uvedene je ciste muj nazor coby deformovaneho IT profesionala ;-)
    MAKII
    MAKII --- ---
    Ahoj, neučíte náhodou někdo na základce počítače a byl byste ochoten se podělit o tématický plán rsp. pár rad? Vyfasovala jsem je k úvazku jako "ta, co to přece umí s počítačem" a i když se v tom umím tak nějak pohybovat, ráda bych učila líp, než být o lekci napřed z nějaký příručky. Budu učit na ubuntu, což jsem si sice zvládla nainstalovat a umím formátovat v open officech, ale tam moje znalosti spíš končí ... moc by mi to pomohlo, díky.
    LUDO
    LUDO --- ---
    KUKIDE: AirVPN dobra, na fore maju aj guidy ako zabranit leakom mimo VPN. Plus ponukaju moznosti ako zamaskovat VPN prevadzku tunelovanim cez SSH a pod.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    no zatím žádnou... :) ještě nejsem ve francii :) našel jsem si tuhle páč se dá koupit za BTC a na nějaké stránce ji doporučovali že je dobrá pro francii... nebo nějaké jiné doporučení?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    eh. no proste zalezi jaky mas typ VPN, jestli se pres ni da routovat vsechen provoz atd.
    tgze jakou mas VPN?

pripadne sem nakopiruj vypis prikazu "sudo route -n" z konzole.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    ??? co tím myslíš? :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    KUKIDE: musis mit default route pres tunel te vpn
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Ahoj, mám hloupej dotaz, bude mi stačit ve francii nastavit jen VPN abych moch v klidu stahovat torrenty aniž by mě HADOPI odhalila Nebo mi doporučíte nějaké jinné řešení? A musím i nějak nastavit Transmission na to VPN?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Oh fuck :)
    nvbn/thefuck · GitHub
    https://github.com/nvbn/thefuck
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    VYHULENY_UFO: To se nepočítá;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PISKVOR: ani virtualni? :P
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GILHAD: Některé naše stroje dokonce nemají vůbec žádný hardware ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GILHAD: tedka sem dokonce videl i jednoho postarsiho Suna. Ten dokonce nemel ani VGA konektor :P
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak ono spousta nasich linuxovych masin nejenze nema GUI, ale ani obrazovku, mys, nebo klavesnici :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SATAI: vsak pokud se nepletu, doslo to i microsoftu a ty jejich posledni verze windows serveru snad nepotrebuji gui (alias server core), zejo...
    SATAI
    SATAI --- ---
    RUTHAN: ona hlavne myslenka GUI na serveru ti zacne pripadat skutecne absurdni, az si prestanes predstavovat nejaky usmudlany file/print server a objevis veci, jako je virtualizace, kontejnery a immutable infrastructure...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RUTHAN: Podle mě to jako s každou složitou věci. Pokud přidáš další věc so se může pokazit, pak se pokazí. Pokud máš linuxový stroj jako server, gui na nic nepotřebuješ a snižuješ tím také zátěž toho serveru, který se může věnovat věcím na je určen a ne na zobrazování ikonek. Samozřejmě na pracovní stanici je to jiná pohádka.

S tím překlikáváním je to tak, že proc člověka který je zvyklý na klávesnici a zkrakty je myš vlastně zpomalením. Různé terminálové multiplikátory jako tmux či screen, dovedou zobrazit více "oken" na displeji a pracuje se s tím podobně jako v gui akorát si okna nepřenášíš sem a tam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam