• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SATAI
    SATAI --- ---
    RUTHAN: ona hlavne myslenka GUI na serveru ti zacne pripadat skutecne absurdni, az si prestanes predstavovat nejaky usmudlany file/print server a objevis veci, jako je virtualizace, kontejnery a immutable infrastructure...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RUTHAN: Podle mě to jako s každou složitou věci. Pokud přidáš další věc so se může pokazit, pak se pokazí. Pokud máš linuxový stroj jako server, gui na nic nepotřebuješ a snižuješ tím také zátěž toho serveru, který se může věnovat věcím na je určen a ne na zobrazování ikonek. Samozřejmě na pracovní stanici je to jiná pohádka.

    S tím překlikáváním je to tak, že proc člověka který je zvyklý na klávesnici a zkrakty je myš vlastně zpomalením. Různé terminálové multiplikátory jako tmux či screen, dovedou zobrazit více "oken" na displeji a pracuje se s tím podobně jako v gui akorát si okna nepřenášíš sem a tam.
    LUDO
    LUDO --- ---
    MUTHA: a potrebujes nutne Bridged adapter? nastav vo VB Settings NAT a malo by to ist v pohode
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    RUTHAN: Pokud bych se na problém podíval optikou Windows, tak pokud nvidia nefunguje v OS je to chyba výrobce karty. Nelíbí se ti prostředí? Máš smůlu.
    Co je hezké, že zatímco autoři otevřených ovladačů se snaží zlepšit co jiný autor otevřeného ovladače vymyslel, tak autor uzavřeného ovladače se ze všech sil snaží obejít patenty těch předchozích. Otevřený ovladač se tedy bude zlepšovat tím víc, čím víc lidí na něm bude pracovat, zatímco ty uzavřené zamrznou na vyčerpání i těch nejšílenějších obchvatů.

    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RUTHAN: 5) Takze ti system jede, az na problem s Xserverem, ktery nenabehne asi kvuli problemum s nvidi (a jejimi proprietalnimi ovladaci - i pro linux je to jen nejaky binarni blob) - a ty se divis, proc linux dava prednost non-gui, ktere ti chodi

    Kdyz ti tam ten quiet vadi, tak ho odtamtud smaz, jde to jak na disku libovolnym textovym editorem v konfiguraci, tak vestavenym editorem v grubu.

    ve /var/log by mely byt posledni logy, ostatne se podivej na jejich cas

    Ja bych vypnul automaticky boot do Xek, pak si poresil co a jak, spusti Xka rucne, kdyz by spadly, tak v klidu prosel logy, zagooglil, upravil co potrebuju a zase ta Xka rucne nahodil. Idealne nejdriv jen samotna Xka, potom teprve nejakeho spravce oken nebo slozitejsi prostredi (KDE, GNOME), abych resil vzdy jen jeden problem naraz
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RUTHAN: Kdyz pomines drtivou vetsinu use-casu, tak ti mozna rozumny default nebude davat prilis velky smysl.

    Pokud "beznym uzivatelem" myslis "bezneho uzivatele Windows", kdo chce jen vlezt na ten internet, par her a office, tak GUI je to prvni, co ho asi zajima.

    Ale zatimco Windows vznikly jako graficka nadstavba DOSu a dlouhou dobu se drzely filozofie "jeden PC = jeden clovek = sedi u zeleza a muze s nim delat co chce, ale nerozumi tomu", tak linux vzniknul jako naslednik UNIXu - serveroveho systemu, kde se k zelezu vlastne uzivatel nedostal (bylo kdesi daleko v serverovne) a na jednom zeleze byly prihlaseny mraky uzivatelu, kteri kazdy potrebovali zpracovat svoje data bez ruseni ostatnimi uzivateli (a dostat vysledky co nejdriv, tedy vyuzit prideleny vykon)

    takze typicky stroj s linuxem je
    - webserver, kde uzivatel chce na GET/POST pozadavek dostat HTML/CSS/MIME/... odpoved, kterou si na svem zarizeni nejak zpracuje (treba i zobrazi)
    - fileserver, kde uzivatel chce jen vypis adresare a pak stahnout/ulozit soubor
    - mailserver, kde uzivatel chce jen poslat tenhle balik dat nekam do site, nebo si stahnout data cekajici na zpracovani k sobe (kde si je zobrazi v klientu)
    - router, kde uzivatel chce aby jeho data odesly do site a data ze site prisly k nemu, plus pripadnou ochranu firewalem a NAT, nezmeneny
    - superpocitac, kde vedecky tym chce zpracovat taaaaaakhle velky balik dat taaaaakhle slozitym zpusobem, aby dostal jednu stranku cisel
    - ....

    - nekde hodne daleko na konci seznamu par lidi, co chteji pouzit ten stroj jako koncovy terminal, ktery jim bude zobrazovat data na graficke karte, aby si mohli jen vlezt na ten internet, zahrat par her a spustit office

    Takze graficke rozhrani je z hlediska linuxu prilepek a nejak vic se rozvijet zacalo az nedavno a rozhodne nei pro beh vetsiny instalaci linuxu nezbytne, casto ani uzitecne.

    Kdyz to reknu hnusne, tak se svymi pozadavky na GUI jsi celkem nepatrna minorita a muzes byt rad, ze i na tebe vyvojari linuxu trochu mysli :)

    Jinak otevrit si vic terminalovych oken pri sprave vzdaleneho pocitace neni zadny problem (sam to delam bezne), kdyz jsem na masine fyzicky, tak mam defaultne 7 textovych konzoli (a obcas i jednu grafickou s Xkama) a samozrejme je tu treba 'screen', kde muzu mit v jednom sezene zase mraky samostatne bezicich shellu (kazdy s vlastni "obrazovkou")

    I na vzdalene plose bys musel mezi okny preklikavat (nebo jak tu rezii nazvat) a samozrejme se da ta vzdalena plocha na vzdalenem pocitaci vytvorit a pripojit se na ni, pokud po tom touzis, jen se to moc nepouziva, protoze moc neni proc.

    GUI umoznuje jednoduse naklikat to, co autor programu slozite vyexportoval do klikadel. Pro spravu pocitace je ale vetsinou vyhodnejsi mit moznost si sam definovat, co se ma stat a jak a zatimco typicke veci snadno zabalis do skriptu (treba i s klikacim rozhranim), tak netypicke muzes resit adresne a ne badat, ajk bys to udelal pomoci tech par klikadel, co jsou k dispozici. (Krome toho samozrejme KDE, GNOME a dalsi maji i GUI frontendy klikadla pro vetsinu spravy, ale z dob, kdy jsem jeste pracovaval s Windows si pamatuju ty neustale problemy, jak tu vec, ktera je mi zcela jasna, proboha v tom pruvodci pro blondyny naklikat tak, aby ji udelal tak jak poterbuju ja, nikoli typicka americka blondyna. Sahnout do konfiguraku a napsat tam dva radky je pro me podstatne pohodlnejsi, nez se proklikavat nekolikaobrazovkovym pruvodcem.)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Nejaky novy dotazy, mel jsem se cas v Linuxu zase chvili hrabat:

    4) Jeste k tomu kernelu prakticky, ponekud me nepekne prekvapilo, ze rolling a uplne upradovany LMDE 2 ma kernel 3.16, zatimco LTS 14.04 LTS ma 3.19, znamena ze LMDE admini to flakaj, nebo neco nechapu? Protoze treba Sabayon ma kernel 4+ a vsechno je ok.

    Treva ted nu LMDE po instalaci xkrat do hodiny tuhlo, v ruznych grafickych nadstavbach, ale po poslednim upgradu toho 3.16 kernelu je to rock solid (nic jinyho jsem v systemu nemenil), takze kernel je docela fajn resit :)
    Ikdyz ano mam mesic starou novou architekturu procaku (byt teda tu Iris grafiku nepouzivam) a treba autor Phoronixu se tyden vztekal, ze na jedny desce na tom tejden nemohl nabootovat vubec nic, ja na tom nam nahodil i 2.6 kernel, bootuje mi na tom 6 dister, az na Arch nize:)

    5) Portoval jsem Archlinux 201507 upgradovany z Virtualboxu na fyzicky zelezo, zpusobem jakym jsem naportoval par dni prednim dalsi 4 distra, virtual box tools jsem jsem odstranil, takze v samotnym naklonovani image a grub parameterech problem nebude (zkopiroval jsem je do master grubu, kterej ma v Debilianu, ktery pouzivam jako bootloader).

    Problem je, ze se Arch mi na Broadwellu s Z97 chipsetem zasekne pri bootu - ve vypisu neni prakticky nic, nejdriv to nadava - ze je nejaky ACPI bug ve Firmwaru a pak, nejaky USB descriptoru (Intel + Asmedia USB3 radice) a enumeration error, pak uz vubec nic - tyhle warningy pri bootu mi, ale vyhazuju i jiny distra, ktery pak fungujou ok.

    Nastesti v dobe, toho zaseku se uz dostanu do virtualniho terminalu, nebo jak se tomu rika pres CRTL+ALT+F2, kde mi v ramci textovyho rezimu vsechno jede - ping, mc,pacman, vsechno.. proste system funguje netuhne, ale problem je, ze je teminal kazdych X vterin automaticky vraci do toho bootovaciho vystupu - coz je priserny a musim porad mackat CRLT+ALT+F2

    Pres ten terminal jsem i proved upgrade, nastavoval Nvidia ovladac a zkompiloval kernel, nic nemelo zadny dopad, boot vypis je porad stejny, to samy i safe mod.

    Potreboval bych to nejak debugovat, z toho vypisu v konzoli nic nepoznam, coz je asi tim, ze v grubu mam nejaky quiet parameter a potreboval bych opak:
    linux /boot/vmlinuz-linux-lts root=UUID=e69026de-d72f-4bab-b481-d689bea2f2ee rw quiet
    Druha vec je, ze jsem se pres jinou distribuci dival do /var/log - ale nic tam neni, respektive jsou tam soubory, ktery ale ani jako pres sudo gedit z toho jinyho distira neotevru, az na:

    - lxdm.log kde mi to napada, ze zserver nenalezl displaye a modprobe: FATAL: Module nvidia not found.
    Bude asi tim, ze chybi xorg.conf, ale tusim, jeslti je to co zpusobuje to zatuhtuji, v tom logu nejsou zadny timestampy, tak kdovi z jakyho pokusu je a jestli je aktualni - pridat do logu timestamp mi prijde jako zaklad.
    Xorg.log to samy, je tam jen timestamp releasu Xserveru, pak se tam pouziva xorg.d protoze se asi nenasel xorg.conf a nakonci to nadava, ze tam zase nejsou displaye.

    Abych to schrnul, protreboval bych poradit:
    Co dal zkouset?
    Vztahujou se ty logy k poslednimu bootu?
    Kde najdu, jestli to zatuhnuti vubec souvisi s Xserverem?
    Jak zabranit tomu vraceni do boot / hlavniho terminalu?

    6) Jak to vypada s Waylandem / Westonem a Mirem, v kazdym videu, kde se resi desktopovy linuxu se nadava hlavne na Xserver, Wayland mel byt resenim - asi precenovanym ja jsem naivne drive doufal, ze diky nemu asi uz nikdy pri bootu neskoncim v terminalu namisto gui a budu moct instalovat drivery z GUI, bude poradne fungovat vic displayu atd.. ted uz si to moc nemyslim, ty problemy asi roztahany v ruznych mistech napric architekturou - xserver, display manager, GUI nadstavba asi i v kernelu.
    Co jsem cet naposledny Wayland by snad mohl byt default v dalsi Fedore, ale o Miru se ke me nedostalo prakticky nic.. Ale vzdycky kdyz o tom ctu, tak me uprimne desi, jaky trivialni veci uz na Waylandu fungujou, ve smyslu, ze to nevypada, ze ty to byla ta spasa, na kterou se ceka.


    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    DELVIT: Ted je otazka, jestli je dobre z pohledu beznyho uzivatele, ze linux je orientovanej tolik na beh bez GUI dobre, kdyz opomenu nePC zarizeni a to, ze linux bude driv nebo pozdeji i v prumerny lednice (coz je samozrejme uzasny, z pohledu reusu existujiciho kodu a ceny konecneho vyrobku).

    Kdyz to reknu hnusne, pak mam obcas pocit, ze se Linuxaci toho gui tak boji, hlavne protoze je nestabilni.. ano samozrejme zere nejaky zdroje, myslim ze tak malo, ze uz to dneska nema smysl resit. Osobne by me zajimalo, jestli diky tomu, ze maj gui Winservery padaji castejc..

    Ano admin pokud neco dela opakovane, tak je lepsi si napsat skript (GUI nepotrebuje) a nez to klikat na 5 masinach rucne, ale jsou i pripady, kdy to GUI vede k vetsinum prehledu o tom co se deje.. a podle mema gui smysl uz jen proto, aby tam clovek mohl otevrit dve terminalovy okna vedle sebe.. Treba s helpem a spustenym nastrojem.
    Je fakt, ze tu resim mezi situaci admin sebe u serveru, protoze v realu se pripojuje v 99 procentech pripadu vzdalene pres stroj s GUI, kde si muze na cilovy stroj otevrit viz terminalu, ale i pak musi aspon preklikavat mezi vic okny a nejak to synchronozivovat (nebo jak tu reziji navic nazvat), coz by na jedny vzdaleny plose nemusel.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    DANYSEK: 1) Srovnavam velikost tech 2 filu v /boot , kde jestli linux spravne chapu je vetsina ovladacu s treba s instalacnim DVD woken / jejich cistou instalaci (hlavne XP), kde bych si troufnul tvrdit, ze asi tretinu zaviraji ovladace.
    Tim, chci rict, ze v linux je obcas nutno nejaky ovladac doinstalovat, ale ten standartni balik je neuvetritelne schopny.. Teda pokud to neni tak, ze image jsou sice male, ale pri bootu si natahuji dalsi soubory z FS by default.
    Dalsi priklad je velikost ovladace GK, na linux jsem ted stahoval 20 MB na wokna ma ovladac od Nvidie tedka asi 300 mega.

    3) Takhle to zel neni, pokud si blbnej redneck Joe, chce na Linuxu zahrat musi resit graficky ovladace, s tim ze ho toh nutit vypinat display manager, spustit neco na terminalu a u toho se preinstaluje kernel. Je pravda, ze tohle resi jockey nebo jak se jmenuje ten panel pro neotevreny ovladace, ale nachazim jen pod nekterejma distribucema.

    Jinak k ty nekompatibilite u Windows je super to, ze to co v nejaky jejich edici funguje na zacatku, to i nakonci, ze to neskace.. spis je to zlepsuje clovek vi do ceho jde a nemusi resit. V linuxu, aby mi fungovalo tohle a takhleto, tak porad musim upgradovat.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CHEVALIER: O tohle jsem se sotva otřel a momentálně se mi to nechce studovat. Ale máš tam tutoriály a podle nich bys to měl zvládnout.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ERGOSUM: No prozatím bych chtěl jen přeflešnout: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/wireless/WL-500gPV2/FW_WL500gpv2_3044_TW.zip

    Jinak co si myslíš o http://tomatousb.org/ ?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DANYSEK: "musel nutne preinstalovavat system"
    Není to nutnost, ani povinnost. Když přecházím na nový stroj, má větší a lepší disk. Nebudu tam tedy cpát horší. Pokud mě budou strašit bubáci, že můj disk nenabootuje skoro všude, můžu mu tuto vlastnost přidat i když stroj ze kterého byl už neexistuje. Takže ano. Můžu mít, ale nemám. Až budu potřebovat udělám.
    V mezidobí, kdy jsem distribuci instaloval a kdy vyměním stroj se změní některé názory a podmínky. Místo FS3 dám FS4, zbavím se věcí, které nepoužívám, ale byl jsem líný vyhodit, ... Není to tedy ztracený čas, protože bych to dělal stejně. Tento přístup mě zbaví problémů s HW i SW.
    Častěji než se svými HW problémy se setkávám s HW/SW problémy někoho jiného a mám na to nástroje. Je tedy pro mě snadnější vedle/místo rozflákaných Widlí nainstalovat malý nebo velký Linux a vyslechnout si co všechno jsem zachránil, než z dotyčných tahat co s tím provedli, k čemu to vedlo a co mi neřekli.

    Takže neříkám, že to děláš špatně(ostatně je to tvá věc), ale já to dělám jinak a vyhovuje mi to.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    PUPU: s tím mohu souhlasit. Původní myšlenka byla dobrá, ale bohužel jak se to stává s dobrýma myšlenkama a jejich setkání s reálným světem, jejich implementace pokulhává protože jsou za nimi lidé a jejich ega a ambice.

    Mě hlavně vadí to všechno co se na to nabaluje a když chtěli nahradit init tak proč to nedělá jenom to a samozřejmě by mě zajímalo jak se to bude chovat, když se "věci rozbijí" a jestli to půjde dát rozumně dohromady.

    Osobně na desktopech systemd mám a je mě to jedno, kde když to funguje a nemusím to opravovat no prosím, ale na servrech zůstávám na init(u) dokud to půjde a až to nepůjde zamyslím se jak dál a jestli to v té době bude mít cenu řešit.
    SATAI
    SATAI --- ---
    PUPU: tak, tak. To, co bylo předtím, byl chlívek nejhorší. systemd to správně vyřešil.
    Škoda, že se do něj postupně nabalily další věci. Na druhou stranu vypadá docela slušně rozložený na komponenty, takže je tu pořád naděje na fandů zmenšení vazby a rozházení...
    PUPU
    PUPU --- ---
    DELVIT: nahodou, ta puvodni myslenka neni spatna. mit centralni system na spousteni a zastavovani daemonu je super, viz Solaris. jenze ta vec casem nejak zmutovala a to, co se deje dneska, uz se nelibi ani me.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DANYSEK: jo to je tak když se magor se spoustou volného času rozhodne zachraňovat linuxový svět a měnit k obrazu svému. Zajímavé je, že co dlouhé roky fungovalo relativně bez prolémů se stalo "žhavým" tématem probíraným všude, protože systemd se tlačí silou a ne výhodami či zlepšeními oproti starému řešení. Připadá mě, že systemd se chce začlenit do všeho, aby ho nebylo možné vyměnit.

    Nedávno jsem četl článek, jak se Lennart dostal na kernel forum a tam se je jal přesvědčovat osazenstvo o svém světonázoru a systemd, tak se mu vysmáli.
    SATAI
    SATAI --- ---
    ZZGERO: spustit si terminál a v něm dmsg nebo sudo dmsg?

    Jinak na první konzoli se přepneš Ctrl-Alt-F1
    ZZGERO
    ZZGERO --- ---
    chci se zeptat na jednu vec. Jak se v distribuci Kali (ale dost mozna to bude u vsech distro stejne) prepnout na terminal ktery bezi na pozadi...? Vysvetlim to lip - zavru laptop, necham ho byt, pak ho otevru a prvni co vidim, tak je prikazova radka a vypisuje to nejake errory na USB (mam nejakou dojebanou mys), kazdopadne to po sekunde az dvou zmizi a objevi se normalni GUI - tedy loggovaci okno, nalogguje se, ale nevim jak se prepnout na to pozadi, abych si mohl precist co to tam vypisuje....diky
    ZZGERO
    ZZGERO --- ---
    chci se zeptat, jak se prepnout v distribuci Kali do "terminalu" co bezi na pozadi...? Jak to vysvetlit - zavru laptop, necham lezet, ted ho otevru a prvni co tam najede je klasicka prikazova radka a pise to nejake errory s USB a mysi (mam nejakou dojebanou mys), po vydrzi ale pouze sekundu max. dve a hned se to prepina do klasickeho GUI, kde je logovaci okno, takze se naloguju a sem v systemu. Ale chtel bych si prohlidnout, co to tam pise za errory. Diky za rady.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GILHAD: ja ho tam proste mam uz od instalace a distribuce si jej aktualizuje jak se ji hodi :) Tim ze mam balicek s novejsim vlastnim kernelem (dpkg -i; muj vlastni build pres make-kpkg, takze opet nic echt casu-zrave; kdyz .config nemenis), tak ten distribucni tam proste je, jen kdesi na konci automaticky generovaneho seznamu v grubu... tak nejak bezpracne :) Proste jsem ten distribucni pouze neodstranoval (narozdil od balicku tech mych custom buildu cas od casu, boot mam v samostatne male partition - kvuli sifrovani zbytku...). V dusledku je to par (desitek) mega, ktery me v dnesni dobe fakt nevytrhnou. V bootu si treba nechavam i memtest - jasne, taky muzu prijit s boot flashkou, co ho ma, ale tech par kilo me nevytrhne vymenou za to, ze ho tam mam "ready" :)

    A peknych par chciplych desek jsem uz potkal... a samozrejme v situaci, kdy kazda minuta byla draha :D Nebo i v situacich, kdy mas manualne-sikovne remote hands, co chciplou desku vymeni. Zkus si po telefonu odnavigovat rescue-boot s nekym, kdo to nikdy nedelal a ma to tam nabusit rucne ;-) Jasne, souhlasim s tim, ze ve vetsine beznych use-case je kravina mit custom kernel, pokud nejsou potreba nejake specificke patche nebo se fakt honi vykon. Distribucni default sam nahrazuju jen tam, kde mi neco fakt chybi a nejde jinak. A tech v case hrube ubyva (tim, jak se i do vanilla kernelu dostavaji ruzne veci, ktere driv staly bokem - at uz ovladace, nebo uz dalsi veci).

    Ostatne to byl duvod, proc jsem Ruthanovi sam psal, at proste upgraduje (v jeho pripade rovnou cely distro) ;-) Jeho problem byl fakt, ze HW se snazil rozbehat v distribuci, jejiz kernel dany ovladac jeste nemel - pricemz ty novejsi ho uz maj. U debian-based distribuci se da zapatrat i v backportech, ale to zas neni pro kazdyho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam