Ahoj, situace kolem W7 Windows updatů a obecně W10 mě snad fakt už donutila přejít zatím na dualboot (různé licence na sw, včetně her, mě nutí zůstat částečně u Windows, a nestačí na to VirtualBox).
Jsem začátečník, ale ne BFU, a s Linuxem jsem měl čest aspoň z rychlíku tu na nějakém kurzu, tu v práci aspoň s pár příkazy, když musím při testování zkoumat logy, něco nahodit a tak.
Distribuci mám téměř vybranou (resp. musím se rozhodnout mezi Mint a U/Kubuntu), ale řeším pár základních rozhodnutí., tak prosím o rady/názory:
1) Ujištění: je dneska u Mintu nebo Ubuntu bez problému přistupovat k souborům na NTFS partition? Tedy můžu v pohodě používat na dokumenty, média atd. společně jeden disk pro Win i Linux?
2) Jak to vidíte s velikostí disku? Jako snad podle bodu 1 data nemusím řešit. Ale pokud si představím, že na Linuxu budu chtít honit nějaký VirtualBox (byť virtuální počítač samotný třeba bude na dalším disku jako data), nějaký webserver a IDE (NetBeans), protože občas nějaký amatérský web řeším, nebo si hraju s Javou SE. A občas nějakou tu hru.
Potřebuji se předně rozhodnout, jestli se smrsknu s W10 a hrami na 256 GB i s Linuxem, nebo je třeba další disk či větší disk... Jestli by mi zatím cca 80-100 GB na Linux mělo stačit
3) Jak je to s postupem instalace u dualbootu? Předpokládám, že to chce mít připravené buď dva fyzické disky, nebo dvě logické partitions a na jednu nejprve nahodit Windows a pak nabootovat instalačku Linuxu a nepoplést si, který disk je který:-).
Ale asi by žádné distro při instalaci nemělo mít problém si přeformátovat a zpracovat partition, i když bude připravená z Win instalačky, že?
Pokud vás ještě něco napadne důležitého, ale jinak na Linux půjdu pozvolna, počítám třeba i s tím, že se nějakou dobu na Linuxu budu "zabydlovat" i kdybych měl někdy dělat reinstal, nebo tak...