• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAGUPKI: noatime vs relatime...

    fstab - ArchWiki
    https://wiki.archlinux.org/index.php/fstab
    The noatime option fully disables writing file access times to the drive every time you read a file. This works well for almost all applications, except for a rare few like Mutt that needs such information. For mutt, you should only use the relatime option. The write time information to a file will continue to be updated anytime the file is written to with this option enabled.

    MVEK: nevim jak v soucasnosti, ale driv platilo, ze nejdriv se instaluji windows a pak az linux. windows sou kurvy co se tyce pristupu k bootvacimu disku.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RAGUPKI: Pravda, asi jsem neměl MBR pro "msdos", protože jsem tam předtím měl čistý linux, ale primární oddíly to byly určo =)

    MVEK: Když si vybíráš při instalaci na který oddíl dáš OS, tak pokud tam oddíly vytvoříš ručně, tak by se už neměl vytvářet dodatečný skrytý oddíl - minimálně sedmičky se zeptaly, jestli ho chci vytvořit =)
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK:
    TEAPACK:

    Je to už nějaký rok, co jsem instaloval dualboot s Win7, ale takový problém jsem neměl. Napadají mě jen dvě věci, při vytváření MBR je na výběr několik modelů, je potřeba zvolit "msdos" místo GPT, už nevím, co je výchozí volba a co všechno Windowsy tolerují. A také je možné, že Windowsy požadují, aby jejich oddíl byl primární, ne logický. Pokud jsou obě podmínky splněny, prostě to musí fungovat :-) Já jsem to teda dělal přes grafickou utilitu GParted, nevím, co dělá Clonezilla. Doma se kdyžtak mrknu, jak mám ten disk rozparcelovaný.
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Asi jsem měl včera podobný problém (a na SSD). Musím někde vygloglovat postup, jak zatraceně vytvořit pod Linuxem partitions tak, aby je Win (instalačky) vzaly jen na zformátování.

    Zatím jsem si vesele disk rozsekal fdiskem v příkazovém řádku Clonezilly live. A instalačka W10 mi taky umožnila jen partition opět zlikvidovat a vytvořit znovu. Díky tomu si vytvořila i pomocnou 500 MB, zatímco někde jsem četl, že když se Win nacpou do připravené partition, nevytvářené, tak už si separátní skrytou partition nedělají.
    SATAI
    SATAI --- ---
    TEAPACK: vzhledem k tomu, jak je to udělané, je to spíš kus práce pro Microsoft
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RATTKIN: Mrkwosoft má dokonce dohodu s Canonicalem, že jim dodá do listopadového updatu desítek i funkční terminál =) jen doufám že to bude dělat celý Canonical, protože jinak to bude zase další pohroma...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RAGUPKI: Co jsem instaloval před 14 dny dualboot w7 + Xubuntu 15.10 na SSD, tak když jsem si nasekal disk přes linux, tak mi to wokna vesele ignorovali s tím, že MBR není kompatibilní a musel jsem to celý rozházet ručně z instalačky sedmiček - přesněji odstranit všechny oddíly a vytvořit nový pro sedmy a pak následně při instalaci Linuxu dorozdělit zbytek disku.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SATAI: Asi ne, proč by to někdo dělal? Ale ext2/3/4 má Win nativní implementaci...
    SATAI
    SATAI --- ---
    PISKVOR: btw mají vůbec ext4 a btrfs FUSE varianty?
    SATAI
    SATAI --- ---
    PISKVOR: AFAIK nejde.

    Není tam linuxový kernel a tak ani místo, kam ten FUSE z userlandu napojit.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SATAI: Ani přes FUSE?
    SATAI
    SATAI --- ---
    RATTKIN: ale trebas na linuxove FS se nedostanes...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RATTKIN: I do plný. Ale jako s tím vtipem o hvízdajícím psu: je sice úžasný, že něco takovýho umí pes, ale hvízdá dost mizerně.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    zajímavost-do preview verze Windows 10 se dá instalovat jakési malé ubuntu. Windows disky jsou tam montované, na různé grepy atd zajímavé.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK: U SSD jen jedno varování, filesystém ext4 má u souborů i položku "access time," kterou aktualizuje při každém čtení, nikoli zápisu. To je samozřejmě pro SSD pohroma, protože přepisuješ to samé místo na disku mnohokrát po sobě. Proto se to u partitionů na SSD vypíná mountovacím atributem "noatime" buď přímo v /etc/fstab nebo přes utilitu jako gnome-disks.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ještě napůl off topic dotaz. Má někdo zkušenost, nebo to rozhodně nedoporučuje - ve Virtual Boxu používat jeden virtuál (s Win) jak z Linuxu, tak z Win?
    Jako asi bych se trochu bál případu, kdy ten virtuál nechám uložený v nějakém stavu, s nasdílenými úložišti přes síť z toho či onoho OS:-), ale kdyby měl vždy bootovat od začátku, tak to asi problém není, co?


    RAGUPKI: Ok, dík. Asi si to stejně vezmu jako záminku ke koupi dalšího SSD:-). On ten stolní 4 disky, z toho 2 SSD, přežije:-). A i ta UPS to snad ještě vydýchá.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK: Z Windows jde samozřejmě všechno a doinstalovat Linux dodatečně můžeš vždy. Jinak nabootovat live DVD můžeš kdykoliv, to pevný disk vůbec nepotřebuje. Akorát to shrinkování může být otrava, pokud se třeba uvolní místo mezi dvěma partitiony a potřebuješ ho spojit s jiným volným místem, a musíš přesouvat celé oddíly. Já jsem tak jednou potřeboval zvětšit systémovou partition, která byla na začátku disku, a musel jsem posouvat celý home :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    RAGUPKI: Uvidím během následujících dní, u jakých Win zůstanu, jestli to budu ještě přeinstalovávat. A jestli tedy neskončím i na jednom fyzickém disku.

    Pak ale předpokládám stále není problém třeba i z Windows vytvořit dvě partition (W7 umí shrinknout systémovou partition za běhu, ano zálohy situaci jistí:-D) a pak nabootovat live/instalační DVD Linuxu, že?
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK:
    1) ze své zkušenosti naprosto bez problémů, Linux dovede i formátovat NTFS. Ale na systémovou a home partition si dej ext4, NTFS na společná data s Win.

    2) Můj Mint Mate teď zabírá něco přes 5 GB na systémové partition, když odečtu nainstalovanou Mathematicu a Latex (10 GB). Záleží, jak objemný software chceš instalovat a kolik dat chceš skladovat v home partition, ale 100 GB na všechno by mělo být až nad hlavu.

    3) Z pozice podobně zkušeného uživatele můžu doporučit nabootovat live Linux, v něm si pohodlně naporcovat disk přes Gparted, ale zatím neinstalovat. Potom nabootovat a nainstalovat Windowsy do připraveného oddílu, a nakonec Linux, protože Windowsy mívaly ve zvyku ostatní systémy ignorovat, takhle budeš mít Grub s výběrem systému při startu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ahoj, situace kolem W7 Windows updatů a obecně W10 mě snad fakt už donutila přejít zatím na dualboot (různé licence na sw, včetně her, mě nutí zůstat částečně u Windows, a nestačí na to VirtualBox).
    Jsem začátečník, ale ne BFU, a s Linuxem jsem měl čest aspoň z rychlíku tu na nějakém kurzu, tu v práci aspoň s pár příkazy, když musím při testování zkoumat logy, něco nahodit a tak.

    Distribuci mám téměř vybranou (resp. musím se rozhodnout mezi Mint a U/Kubuntu), ale řeším pár základních rozhodnutí., tak prosím o rady/názory:

    1) Ujištění: je dneska u Mintu nebo Ubuntu bez problému přistupovat k souborům na NTFS partition? Tedy můžu v pohodě používat na dokumenty, média atd. společně jeden disk pro Win i Linux?

    2) Jak to vidíte s velikostí disku? Jako snad podle bodu 1 data nemusím řešit. Ale pokud si představím, že na Linuxu budu chtít honit nějaký VirtualBox (byť virtuální počítač samotný třeba bude na dalším disku jako data), nějaký webserver a IDE (NetBeans), protože občas nějaký amatérský web řeším, nebo si hraju s Javou SE. A občas nějakou tu hru.
    Potřebuji se předně rozhodnout, jestli se smrsknu s W10 a hrami na 256 GB i s Linuxem, nebo je třeba další disk či větší disk... Jestli by mi zatím cca 80-100 GB na Linux mělo stačit

    3) Jak je to s postupem instalace u dualbootu? Předpokládám, že to chce mít připravené buď dva fyzické disky, nebo dvě logické partitions a na jednu nejprve nahodit Windows a pak nabootovat instalačku Linuxu a nepoplést si, který disk je který:-).
    Ale asi by žádné distro při instalaci nemělo mít problém si přeformátovat a zpracovat partition, i když bude připravená z Win instalačky, že?

    Pokud vás ještě něco napadne důležitého, ale jinak na Linux půjdu pozvolna, počítám třeba i s tím, že se nějakou dobu na Linuxu budu "zabydlovat" i kdybych měl někdy dělat reinstal, nebo tak...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AKA_THE_A: "tsvnc user@pchostname" (balíček se jmenuje ssvnc)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PISKVOR: takže: pustit na PC s woknama VNC server a...nějak přinutit raspi se na něj připojit...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AKA_THE_A: Eh, moment. Odkud kam co jak? Sdílet obraz z PC na projektor po síti? Není mi vůbec jasný ten kýžený uživatelský postup: chci zrcadlit obrazovku na projektor, takže...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam