• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    zkouším "fuse", emulátor ZX Spectra, na Xubuntu 16.04 ve variantě "fuse-sdl", dávám mu parametry --joystick-1 /dev/input/js0 --joystick-1-output 2 což by mělo způsobit, že se jako joystick 1 použije reálnej joypad a bude emulovat Kempstona

    ovšem ve hře ovládání nereaguje, při stisknutí Fire mi to otevře menu emulátoru místo udělání Fire a místo směrovek se to jenom mrcasí na místě

    směrový šipky na joypadu přitom normálně fungují při listování toho menu, ale už ne ve hře - čili si myslím, že to musím nastavit nějak jinak, ale nevím jak

    wtf?

    joystick v jiných hrách na tom samém Linuxu funguje

    asi to nějak blbě nastavuju ale nevím jak.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MVEK: no, mě to dneska čeká - dual W10 + Ubuntu... tak pak napíšu co a jak =)
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Hm... No uvidíme za pár týdnů, kdy chci do počítače přidat druhé menší SSD a na něj k W10 hodit Linux. Ale já myslím W10 nemám přes UEFI (pokud se nepletu), protože jsem klidně bootoval z USB a DVD, ale volil jsem v BIOS menu pro výběr zařízení varianty bez UEFI na začátku a fungovalo to.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISKVOR: No, jen snad desítky jsou na tom ještě hůř.. tam už je lepší mít najdřív nainstalovaný Linux s UEFI, pak vedle hodit desítky a pak přes LiveLinux updatovat GRUB, aby byl výchozí a viděl oba systémy... desítky se bráněj instalaci dalšího OS jak čert kříži....
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    VYHULENY_UFO: Platí to furt. A Teda noatime dávám všude, nevím o aplikaci, kterou bych používal a atime potřebovala, všechno kouká na mtime.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAGUPKI: noatime vs relatime...

    fstab - ArchWiki
    https://wiki.archlinux.org/index.php/fstab
    The noatime option fully disables writing file access times to the drive every time you read a file. This works well for almost all applications, except for a rare few like Mutt that needs such information. For mutt, you should only use the relatime option. The write time information to a file will continue to be updated anytime the file is written to with this option enabled.

    MVEK: nevim jak v soucasnosti, ale driv platilo, ze nejdriv se instaluji windows a pak az linux. windows sou kurvy co se tyce pristupu k bootvacimu disku.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MVEK: PartedMagic
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK: Určitě to můžeš dělat i z konzole, kterou máš nabootovanou hned. Pak ale spíš použij parted místo fdisk. Gparted je s GUI, která mně přijde mnohem rychlejší i s tím bootováním do plného systému, protože si člověk nemusí napřed nastudovat manpage a vidí přesně, co dělá. Fdisk je asi víc low-level a má nějaké poznámky ohledně kompatibility s DOSem a nevím, co se týká opravdu starého DOSu a co vyžadují Windows, takže musíš přesně vědět, co děláš. U Gparted vím, že to funguje nastavením jednoho typu oddílové tabulky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Přesně, jenže právě mně se nepovedlo nakonec ten oddíl vytvořit tak, aby si ho Windows schroupaly:-), takže jsem ho vytvářel z instalačky...


    RAGUPKI: Ano, budu si muset nahrát nějakou live distribuci, která má GParted, ale chtělo by to něco lightweight, aby to nebootovalo několik minut. Já to dělal přes klasický linuxový fdisk, který je v té Clonezille.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISKVOR: ano, dyť píšu, že jsem měl MBR ve formátu GPT a ne msdos ^.^

    s tím skriptem asi myslíš reinstalaci z recovery disku ne?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TEAPACK: "msdos" je typ MBR. Jestlis tam neměl ten druhý, totiž "gpt", tak jsi tam téměř jistě měl tohle.

    A jestli se bude ptát, určuje skript, který si každý vendor upravuje po svým - u HP se neptal na nic, a bez zcela přesného rozdělení disků prostě chcípl :(
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RAGUPKI: Pravda, asi jsem neměl MBR pro "msdos", protože jsem tam předtím měl čistý linux, ale primární oddíly to byly určo =)

    MVEK: Když si vybíráš při instalaci na který oddíl dáš OS, tak pokud tam oddíly vytvoříš ručně, tak by se už neměl vytvářet dodatečný skrytý oddíl - minimálně sedmičky se zeptaly, jestli ho chci vytvořit =)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    RATTKIN: možná je lepší tohle: http://babun.github.io/
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK:
    TEAPACK:

    Je to už nějaký rok, co jsem instaloval dualboot s Win7, ale takový problém jsem neměl. Napadají mě jen dvě věci, při vytváření MBR je na výběr několik modelů, je potřeba zvolit "msdos" místo GPT, už nevím, co je výchozí volba a co všechno Windowsy tolerují. A také je možné, že Windowsy požadují, aby jejich oddíl byl primární, ne logický. Pokud jsou obě podmínky splněny, prostě to musí fungovat :-) Já jsem to teda dělal přes grafickou utilitu GParted, nevím, co dělá Clonezilla. Doma se kdyžtak mrknu, jak mám ten disk rozparcelovaný.
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Asi jsem měl včera podobný problém (a na SSD). Musím někde vygloglovat postup, jak zatraceně vytvořit pod Linuxem partitions tak, aby je Win (instalačky) vzaly jen na zformátování.

    Zatím jsem si vesele disk rozsekal fdiskem v příkazovém řádku Clonezilly live. A instalačka W10 mi taky umožnila jen partition opět zlikvidovat a vytvořit znovu. Díky tomu si vytvořila i pomocnou 500 MB, zatímco někde jsem četl, že když se Win nacpou do připravené partition, nevytvářené, tak už si separátní skrytou partition nedělají.
    SATAI
    SATAI --- ---
    TEAPACK: vzhledem k tomu, jak je to udělané, je to spíš kus práce pro Microsoft
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RATTKIN: Mrkwosoft má dokonce dohodu s Canonicalem, že jim dodá do listopadového updatu desítek i funkční terminál =) jen doufám že to bude dělat celý Canonical, protože jinak to bude zase další pohroma...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RAGUPKI: Co jsem instaloval před 14 dny dualboot w7 + Xubuntu 15.10 na SSD, tak když jsem si nasekal disk přes linux, tak mi to wokna vesele ignorovali s tím, že MBR není kompatibilní a musel jsem to celý rozházet ručně z instalačky sedmiček - přesněji odstranit všechny oddíly a vytvořit nový pro sedmy a pak následně při instalaci Linuxu dorozdělit zbytek disku.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SATAI: Asi ne, proč by to někdo dělal? Ale ext2/3/4 má Win nativní implementaci...
    SATAI
    SATAI --- ---
    PISKVOR: btw mají vůbec ext4 a btrfs FUSE varianty?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam