• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PISKVOR: virtualbox a PCIe funguje. Potreboval jsem onehda flashnout nejmenovanou cinskou ExpressCard (mam v notebooku EC pres PCIe), ktera mela flashovaci sw jen pro windows... musis mit splneno par podminek (iommu, dma remaping), ale chodi to

    Chapter 9. Advanced topics
    https://www.virtualbox.org/manual/ch09.html#pcipassthrough

    //prepodkladam, ze vmware to umi taky.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PISKVOR: PUNKREASS: Scanner filmů a jeho dementní(pouze win) ovladač..
    V BIOSu nastavím to USB jako C:(prostě to bude hlavní pevný disk) a nainstaluju na něj widle. Instalace funguje pouze na tom jednom počítači, ale po vyndání flashky se widle přestěhují do šuplíku a nemohou škodit.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    PISKVOR: ne vsechny zarizeni komunikujou pomoci USB skrz se svym softwarem tak, jak by meli. Aspon teda ve virtualboxu. Napriklad kdyz sem rootoval muj starej prvni huawei, tak sem widle nakonec proste stahnout a nainstalovat musel.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ERGOSUM: Do virtuálu a hardware skrz? (USB lze, PCIe jsem nezkoušel)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DANIELSOFT: Stále odkládám instalaci Widlí(potřeba k ovládání obskurního hardwaru). Ale půjdou jen na flashku. :-)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já mám teďka odnedávna novej počítač, došel se sedmičkama, tak jsem tu jejich partition hodně zmenšil a dal tam dualboot: v podstatě kvůli windowsovým hrám (které ale hraju jen zřídka) - teďka furt bootuju do Linuxu a ty Wokna tam mám "kdyby náhodou byly k něčemu potřeba"
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    CHOROBA: moje řeč.. =D na svym kompu mám ve virtuálce jak sedmičky, tak desítky, který jsem si upgradoval nejdřív jen for fun, ale teď na tom testuju kompatibilitu programů mezi w8.1 a w10 =) Ale pokud si to majitel notesu výslovně přeje a s virtuálkou není spokojen - hlavně kvůli práci - tak když to jde, tak proč to nezkusit,... aspoň se ověřilo, že linux na dualboot jde vytvořit i už s hotovejma desítkama =)

    MVEK: Možná jsem šel touto cestou, protože mě nenapadlo vytvářet čistou instalačku na desítky ve virtuálce - jediný Widle, který mám jsou virtuálky a ty používám okrajově...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tyve ze se na ty widle nevyserete, instalace 20hodin....:-o mam je kuliva tech par posranejm programum ve virtualu ve 20G file a srat na to.
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Ale tak to je snad jedno, jestli vytvoříš partition z recovery W7 nebo W10 a nainstaluješ rovnou W10... Jako je to jedno, absolvoval jsi to, ale imho sis mohl ušetřit čas.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MVEK: protože předtím tam byl linux a dával se tam nový disk...
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Jako to je spíš do vedlejšího fóra, ale proč jsi si nestáhl rovnou přes nástroj pro vytvoření instalačního média od MS instalák na USB flashku nebo DVD a nedal čistou instalaci rovnou bez W7, stačilo mít product id těch Windows?

    Ale jinak dobrý, poznamenáme a uvidíme:-).
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TEAPACK: a málem bych zapomněl nastavit na všechny linuxácký partitions na SSD parametr "noatime" v /etc/fstab =) Jinak /home je klasickym disku (1TB), který je dělený - 100GB ext4 /home, 900GB FAT32 sdílený s Widlema =)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MVEK: Tak už mám první úspěchy... postup byl následovný:

    Boot: Legacy
    Hidden Boot: disabled
    F12 Boot menu: enabled

    Při instalaci sedmiček z recovery disku vytvořil partition přes půl disku (SSD má 250GB, takže pro oba OS místa dost) a na tuhle partition jsem nainstaloval sedmičky s tím, že jsem je nechal si vytvořit ještě jeden pomocný oddíl (fskutečnosti dva)

    Pak jsem upgradoval na desítky - musel jsem ručně a trvalo to skoro 24 hodin - nejdřív nefungoval WinUpdate, tak jsem stáhnul instalačku ručně, ale ta se sekla na 99% někdy v půl třetí ráno, tak jsem to nechal do rána. Ráno jsem dal instalovat aktualizace (325 kousků, cca 1,5GB) v poledne to bylo aktualizovaný, zrestartovalo se to a instalace na desítky začala znova - včetně stahování 3GB dat. To už doběhlo v pohodě - Takže po cca 20 hodinách tam byly desítky.

    Pak stačilo vytvořít liveUSB s linuxem (Xubuntu), nabootovat z USBčka, vytvořit si partition pro linux na zbytku disku a tam ho nainstalovat =) - včetně aktualizace liveUSB linuxu to trvalo cca hodinu.

    Po restartu naběhne hezky GRUB, který dá na výběr mezi Win10 a Xubuntu a Xubuntu je jako vždy default =)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    zkouším "fuse", emulátor ZX Spectra, na Xubuntu 16.04 ve variantě "fuse-sdl", dávám mu parametry --joystick-1 /dev/input/js0 --joystick-1-output 2 což by mělo způsobit, že se jako joystick 1 použije reálnej joypad a bude emulovat Kempstona

    ovšem ve hře ovládání nereaguje, při stisknutí Fire mi to otevře menu emulátoru místo udělání Fire a místo směrovek se to jenom mrcasí na místě

    směrový šipky na joypadu přitom normálně fungují při listování toho menu, ale už ne ve hře - čili si myslím, že to musím nastavit nějak jinak, ale nevím jak

    wtf?

    joystick v jiných hrách na tom samém Linuxu funguje

    asi to nějak blbě nastavuju ale nevím jak.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MVEK: no, mě to dneska čeká - dual W10 + Ubuntu... tak pak napíšu co a jak =)
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Hm... No uvidíme za pár týdnů, kdy chci do počítače přidat druhé menší SSD a na něj k W10 hodit Linux. Ale já myslím W10 nemám přes UEFI (pokud se nepletu), protože jsem klidně bootoval z USB a DVD, ale volil jsem v BIOS menu pro výběr zařízení varianty bez UEFI na začátku a fungovalo to.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISKVOR: No, jen snad desítky jsou na tom ještě hůř.. tam už je lepší mít najdřív nainstalovaný Linux s UEFI, pak vedle hodit desítky a pak přes LiveLinux updatovat GRUB, aby byl výchozí a viděl oba systémy... desítky se bráněj instalaci dalšího OS jak čert kříži....
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    VYHULENY_UFO: Platí to furt. A Teda noatime dávám všude, nevím o aplikaci, kterou bych používal a atime potřebovala, všechno kouká na mtime.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAGUPKI: noatime vs relatime...

    fstab - ArchWiki
    https://wiki.archlinux.org/index.php/fstab
    The noatime option fully disables writing file access times to the drive every time you read a file. This works well for almost all applications, except for a rare few like Mutt that needs such information. For mutt, you should only use the relatime option. The write time information to a file will continue to be updated anytime the file is written to with this option enabled.

    MVEK: nevim jak v soucasnosti, ale driv platilo, ze nejdriv se instaluji windows a pak az linux. windows sou kurvy co se tyce pristupu k bootvacimu disku.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MVEK: PartedMagic
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK: Určitě to můžeš dělat i z konzole, kterou máš nabootovanou hned. Pak ale spíš použij parted místo fdisk. Gparted je s GUI, která mně přijde mnohem rychlejší i s tím bootováním do plného systému, protože si člověk nemusí napřed nastudovat manpage a vidí přesně, co dělá. Fdisk je asi víc low-level a má nějaké poznámky ohledně kompatibility s DOSem a nevím, co se týká opravdu starého DOSu a co vyžadují Windows, takže musíš přesně vědět, co děláš. U Gparted vím, že to funguje nastavením jednoho typu oddílové tabulky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Přesně, jenže právě mně se nepovedlo nakonec ten oddíl vytvořit tak, aby si ho Windows schroupaly:-), takže jsem ho vytvářel z instalačky...


    RAGUPKI: Ano, budu si muset nahrát nějakou live distribuci, která má GParted, ale chtělo by to něco lightweight, aby to nebootovalo několik minut. Já to dělal přes klasický linuxový fdisk, který je v té Clonezille.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISKVOR: ano, dyť píšu, že jsem měl MBR ve formátu GPT a ne msdos ^.^

    s tím skriptem asi myslíš reinstalaci z recovery disku ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam