• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tyve ze se na ty widle nevyserete, instalace 20hodin....:-o mam je kuliva tech par posranejm programum ve virtualu ve 20G file a srat na to.
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Ale tak to je snad jedno, jestli vytvoříš partition z recovery W7 nebo W10 a nainstaluješ rovnou W10... Jako je to jedno, absolvoval jsi to, ale imho sis mohl ušetřit čas.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MVEK: protože předtím tam byl linux a dával se tam nový disk...
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Jako to je spíš do vedlejšího fóra, ale proč jsi si nestáhl rovnou přes nástroj pro vytvoření instalačního média od MS instalák na USB flashku nebo DVD a nedal čistou instalaci rovnou bez W7, stačilo mít product id těch Windows?

    Ale jinak dobrý, poznamenáme a uvidíme:-).
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TEAPACK: a málem bych zapomněl nastavit na všechny linuxácký partitions na SSD parametr "noatime" v /etc/fstab =) Jinak /home je klasickym disku (1TB), který je dělený - 100GB ext4 /home, 900GB FAT32 sdílený s Widlema =)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MVEK: Tak už mám první úspěchy... postup byl následovný:

    Boot: Legacy
    Hidden Boot: disabled
    F12 Boot menu: enabled

    Při instalaci sedmiček z recovery disku vytvořil partition přes půl disku (SSD má 250GB, takže pro oba OS místa dost) a na tuhle partition jsem nainstaloval sedmičky s tím, že jsem je nechal si vytvořit ještě jeden pomocný oddíl (fskutečnosti dva)

    Pak jsem upgradoval na desítky - musel jsem ručně a trvalo to skoro 24 hodin - nejdřív nefungoval WinUpdate, tak jsem stáhnul instalačku ručně, ale ta se sekla na 99% někdy v půl třetí ráno, tak jsem to nechal do rána. Ráno jsem dal instalovat aktualizace (325 kousků, cca 1,5GB) v poledne to bylo aktualizovaný, zrestartovalo se to a instalace na desítky začala znova - včetně stahování 3GB dat. To už doběhlo v pohodě - Takže po cca 20 hodinách tam byly desítky.

    Pak stačilo vytvořít liveUSB s linuxem (Xubuntu), nabootovat z USBčka, vytvořit si partition pro linux na zbytku disku a tam ho nainstalovat =) - včetně aktualizace liveUSB linuxu to trvalo cca hodinu.

    Po restartu naběhne hezky GRUB, který dá na výběr mezi Win10 a Xubuntu a Xubuntu je jako vždy default =)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    zkouším "fuse", emulátor ZX Spectra, na Xubuntu 16.04 ve variantě "fuse-sdl", dávám mu parametry --joystick-1 /dev/input/js0 --joystick-1-output 2 což by mělo způsobit, že se jako joystick 1 použije reálnej joypad a bude emulovat Kempstona

    ovšem ve hře ovládání nereaguje, při stisknutí Fire mi to otevře menu emulátoru místo udělání Fire a místo směrovek se to jenom mrcasí na místě

    směrový šipky na joypadu přitom normálně fungují při listování toho menu, ale už ne ve hře - čili si myslím, že to musím nastavit nějak jinak, ale nevím jak

    wtf?

    joystick v jiných hrách na tom samém Linuxu funguje

    asi to nějak blbě nastavuju ale nevím jak.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MVEK: no, mě to dneska čeká - dual W10 + Ubuntu... tak pak napíšu co a jak =)
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Hm... No uvidíme za pár týdnů, kdy chci do počítače přidat druhé menší SSD a na něj k W10 hodit Linux. Ale já myslím W10 nemám přes UEFI (pokud se nepletu), protože jsem klidně bootoval z USB a DVD, ale volil jsem v BIOS menu pro výběr zařízení varianty bez UEFI na začátku a fungovalo to.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISKVOR: No, jen snad desítky jsou na tom ještě hůř.. tam už je lepší mít najdřív nainstalovaný Linux s UEFI, pak vedle hodit desítky a pak přes LiveLinux updatovat GRUB, aby byl výchozí a viděl oba systémy... desítky se bráněj instalaci dalšího OS jak čert kříži....
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    VYHULENY_UFO: Platí to furt. A Teda noatime dávám všude, nevím o aplikaci, kterou bych používal a atime potřebovala, všechno kouká na mtime.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAGUPKI: noatime vs relatime...

    fstab - ArchWiki
    https://wiki.archlinux.org/index.php/fstab
    The noatime option fully disables writing file access times to the drive every time you read a file. This works well for almost all applications, except for a rare few like Mutt that needs such information. For mutt, you should only use the relatime option. The write time information to a file will continue to be updated anytime the file is written to with this option enabled.

    MVEK: nevim jak v soucasnosti, ale driv platilo, ze nejdriv se instaluji windows a pak az linux. windows sou kurvy co se tyce pristupu k bootvacimu disku.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MVEK: PartedMagic
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK: Určitě to můžeš dělat i z konzole, kterou máš nabootovanou hned. Pak ale spíš použij parted místo fdisk. Gparted je s GUI, která mně přijde mnohem rychlejší i s tím bootováním do plného systému, protože si člověk nemusí napřed nastudovat manpage a vidí přesně, co dělá. Fdisk je asi víc low-level a má nějaké poznámky ohledně kompatibility s DOSem a nevím, co se týká opravdu starého DOSu a co vyžadují Windows, takže musíš přesně vědět, co děláš. U Gparted vím, že to funguje nastavením jednoho typu oddílové tabulky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Přesně, jenže právě mně se nepovedlo nakonec ten oddíl vytvořit tak, aby si ho Windows schroupaly:-), takže jsem ho vytvářel z instalačky...


    RAGUPKI: Ano, budu si muset nahrát nějakou live distribuci, která má GParted, ale chtělo by to něco lightweight, aby to nebootovalo několik minut. Já to dělal přes klasický linuxový fdisk, který je v té Clonezille.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISKVOR: ano, dyť píšu, že jsem měl MBR ve formátu GPT a ne msdos ^.^

    s tím skriptem asi myslíš reinstalaci z recovery disku ne?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TEAPACK: "msdos" je typ MBR. Jestlis tam neměl ten druhý, totiž "gpt", tak jsi tam téměř jistě měl tohle.

    A jestli se bude ptát, určuje skript, který si každý vendor upravuje po svým - u HP se neptal na nic, a bez zcela přesného rozdělení disků prostě chcípl :(
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RAGUPKI: Pravda, asi jsem neměl MBR pro "msdos", protože jsem tam předtím měl čistý linux, ale primární oddíly to byly určo =)

    MVEK: Když si vybíráš při instalaci na který oddíl dáš OS, tak pokud tam oddíly vytvoříš ručně, tak by se už neměl vytvářet dodatečný skrytý oddíl - minimálně sedmičky se zeptaly, jestli ho chci vytvořit =)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    RATTKIN: možná je lepší tohle: http://babun.github.io/
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK:
    TEAPACK:

    Je to už nějaký rok, co jsem instaloval dualboot s Win7, ale takový problém jsem neměl. Napadají mě jen dvě věci, při vytváření MBR je na výběr několik modelů, je potřeba zvolit "msdos" místo GPT, už nevím, co je výchozí volba a co všechno Windowsy tolerují. A také je možné, že Windowsy požadují, aby jejich oddíl byl primární, ne logický. Pokud jsou obě podmínky splněny, prostě to musí fungovat :-) Já jsem to teda dělal přes grafickou utilitu GParted, nevím, co dělá Clonezilla. Doma se kdyžtak mrknu, jak mám ten disk rozparcelovaný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam