MVEK: Tak už mám první úspěchy... postup byl následovný:
Boot: Legacy
Hidden Boot: disabled
F12 Boot menu: enabled
Při instalaci sedmiček z recovery disku vytvořil partition přes půl disku (SSD má 250GB, takže pro oba OS místa dost) a na tuhle partition jsem nainstaloval sedmičky s tím, že jsem je nechal si vytvořit ještě jeden pomocný oddíl (fskutečnosti dva)
Pak jsem upgradoval na desítky - musel jsem ručně a trvalo to skoro 24 hodin - nejdřív nefungoval WinUpdate, tak jsem stáhnul instalačku ručně, ale ta se sekla na 99% někdy v půl třetí ráno, tak jsem to nechal do rána. Ráno jsem dal instalovat aktualizace (325 kousků, cca 1,5GB) v poledne to bylo aktualizovaný, zrestartovalo se to a instalace na desítky začala znova - včetně stahování 3GB dat. To už doběhlo v pohodě - Takže po cca 20 hodinách tam byly desítky.
Pak stačilo vytvořít liveUSB s linuxem (Xubuntu), nabootovat z USBčka, vytvořit si partition pro linux na zbytku disku a tam ho nainstalovat =) - včetně aktualizace liveUSB linuxu to trvalo cca hodinu.
Po restartu naběhne hezky GRUB, který dá na výběr mezi Win10 a Xubuntu a Xubuntu je jako vždy default =)