RUDOLF: Problém je, že co jsem zatím viděla Apple alternativy MS Office, tak to bylo mnohem mnohem horší než Libre Office. Pořád se mi nedaří rozumně programovat ve Visual Basicu pod Libre Office, nefungují tam klávesové zkratky, jak jsem zvyklá a jak učím studenty, posledně mi smazaly poznámky pod prezentacemi a byly jen v nějaké view verzi, ve které se pro změnu nedaly pořádně uživatelsky přívětivě editovat.
Nechápu tedy, jak Apple HW řeší problematiku, že potřebuji krom MS Office ještě nějaké další windowsí aplikace (kalkulačky pojišťoven a bank) a věci, které se v linuxu instalují jedním kliknutím či snadno, protože to autoři psali pod linuxem (python, sage, LaTeX, občas prográmky psané v rozličných jazycích - posledně tuším cosi v C-čku). Naopak mi přijde, že bych pak musela řešit nejenom emulaci linuxu, ale i windows a měla bych v jedné škole na stole v kanceláři windows, ve druhé linux a doma Apple.
Live distribuce na flashce - není lepší mít dual boot v počítači?
Takže z toho vyplývá, že právě to W10 + nějaká emulace je asi ta funkční varianta, ale právě to byly posledně problémy, že se chovala jinak než klasický linux a když jsem potřebovala nainstalovat jeden C-čkový program, 2 linuxáři nad tím seděli pár dní dohromady až to vzdali, že to nejede a nakonec se jim to podařilo rozchodit na svých linuxových strojích relativně snadno. A ani se znalostí, jak to rozchodit na linuxu, jim to na těch winech prostě nešlo. Což je v podstatě to, proč si říkám, že možná než lámat windows do linuxového chování je lepší ty linuxové nativní programy pouštět pod ním.