• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    CHOROBA: To vypadá dobře, jak bude chvilku čas, tak to vyzkouším. Díky :)

    CHOROBA: ScientificLinux nemá co potřebuji, navíc je postavený na CentOS a OpenFOAM upřednostňuje Ubuntu. Jistě, asi by to na tom taky běhalo, ale... ale!

    MARASAN: Na terminál jsem si už zvykl :) Nebylo to hned, ale co mi zbývalo?
    tmux - nejsem si jistý, jestli tohle potřebuju. Na tom vzdáleném linuxovém stroji by běžela jen jedna úloha a já bych potřeboval čas od času mrknout na okno toho terminálu, co to dělá. Ty úlohy se třeba na 64 cores počítají několik dnů.

    BorgBackup - vypadá zajímavě, asi ho vyzkouším. Nicméně to se musí instalovat? Radši bych nějaké Boot CD, které mi neovlivní systém. Každý další SW je komplikace navíc. Není něco jako je ten Acronis? Tím myslím BootCD + jednoduchá klikačka, abych se nemusel učit syntaxi hromady příkazů... :-/

    RAINBOF: S rozdílností problém nemám, jde o to, že když přebíhám od jednoho systému k druhému, tak jsem si na linuxu nastavil Dekoraci oken tak, aby to vypadalo jako Win7, což mi dost usnadnilo ty časté přechody. Po pravdě - docela bych podobnou možnost uvítal i u Windows ;-)

    Hardware: Pokaždé jiný. Věnuju se tomu ve volných chvílích v práci, takže vždycky vezmu nějaký volný stroj a zkouším. Obvykle jsou to klasické kancelářské stroje s CPU Intel i3/i5/i7, grafika většinou nějaká NVIDIA nebo integrovaná Intel. Fascinuje mě, že když třeba Kubuntu 14.04 běhala na jednom stroji úplně v pohodě, dal jsem tam nějakou vyšší verzi (16.04, 17.04), tak to v téměř čistém systému totálně zamrzlo právě při pouhé změně dekorace oken. To je špatně. Do budoucna uvažuju, že si koupím nějaký starší server a budu počítat na něm (např.: https://pc.bazos.cz/inzerat/79992226/HP-DL580-G7-4X-E7-4870-40-cores.php).

    RUDOLF: Chci se naučit jen to, co nezbytně nutně potřebuji pro svoje účely. Pro cca 5 příkazů nechci studovat všechny. To je zbytečné a neefektivní. A nudné :D
    O zaplacení člověka jsem uvažoval, ale v této fázi na to nemám zdroje. Až budu mít nějaký grant, tak to nebude problém. Ale grant dostanu, až budu mít nějaké výsledky a kupu publikační činnosti. Do té doby se s tím musím nějak poprat sám.
    Maca bohužel v dosahu nemám.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ROSSUM: bmw a co treba redhat based ScientificLinux, nema uz ty softy v sobe?
    ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    CHOROBA: No, když to nefungovalo, tak jsem neměl náladu ani čas hledat a řešit proč. Reinstall byl rychlejší a jednodušší. Zkoušel jsem různé počítače, co byli po ruce... od C2D po i7. S HW ovladači nikdy problém nebyl, jen si to vždycky řeklo o driver ke grafice NVIDIA.

    Nevím jak zálohovat seznam baliku atp. Potřebuju řešit fyzikální problémy a ne se ztratit ve stovkách stran manuálů... bohužel. Acronis mi krásně udělal zálohu, obnovil a linux nenaběhl... zkusil jsem hledat chybu, ale po pár hodinách jsem to vzdal, protože za tu dobu už to bylo nainstalované znova. Jen si každý krok zapisuju, abych nedělal stejnou chybu dvakrát.

    ad2) O tom vnc atp. jsem se dočetl, ale na každé verzi Ubuntu to funguje jinak. Někde to dřív nebylo, někde je to už součástí... prostě zmatek. Každej SW chce jinou verzi a nikde se to neprotíná :( Když chci dát víc různých SW do jedné verze systému, tak to prostě nejde. Po pravdě, pokud to bude chodit přes Putty, tak vzdálenou plochu nepotřebuju. Jak OpenFOAM, tak ET se spouští přes terminál.

    DANIELSOFT: Zadat jméno atp. jsem zkoušel, nejelo to. Tak mi došlo, že musím něco zapnout a nastavit na tom linuxovém stroji, nicméně se mi nepodařilo najít co. Zkuste si zadat dotaz do googlu a pak se v tom milionu zbytečných výsledků orientovat.. :(

    O virtualizaci vím, ale moje výpočty jsou extrémně náročné na výkon a pro mě je lepší jim vyhradit samostatný počítač. Aktuálně používám zdroje MetaCentra a většinu úloh řeším na 32, 64 a občas na 128 cores. Dizertaci jsem počítal na 384 cores nevím kolik dnů, ale určitě víc jak limit 4 dny.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ROSSUM: ad 2 - pokud máte na Windows putty, tak stačí zadat DNS jméno či IP adresu daného počítače a měla by se objevit výzva k nalogování (login:) kde zadáte uživatelské jméno a heslo a máte přístup do příkazového řádku toho počítače s Linuxem. Na linuxovém počítači musí běžet ssh daemon a port 22 musí být přístupný přes firewall, to je všechno. Doporučuji si někde nastudovat příkazový řádek, je obecně mocnější než na Windows, například příkazy "ps" či "top" pro prohlížení běžících procesů, či příkaz "dd" pomocí něhož je možno provést zálohu image disku (ad 1).

    Jinak kromě dvou fyzických počítačů je možno provozovat Linux ve VirtualBoxu či jiné virtualizační platformě, pak máte prostě desktop s Windows a v něm jedno okno, v němž běží Linux a nemusíte řešit dual boot ani dva různé stroje a vlastně ani to putty a ssh, dané programy prostě poběží v tom VirtualBoxu

    Co se týče vzhledu, já zakotvil na Xubuntu (XFCE), žere méně paměti než Plasma v Kubuntu a je to také podobné Windows, ale proti gustu žádný dišputát, pokud vám Kubuntu vyhovuje, je to v pohodě.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    bmw. taky nejni blbej napada pred instalaci linuxu se podivat, s cim se budes na konkretnik hw prat, pripadne co s emusi po instalaci doinstalovat.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ROSSUM: linux nejsou windows,kdyz neco nefunguje, podivam se do logu proc to nefunguje a opravim(hledam na google), nereinstaluju jak blazen ;-)

    1) kdyz uz jsem potreboval reinstal, nebo vymenu kompu, tak sem si zazalohoval seznam baliku a injectnul do novy instalace, je to rychlejsi cely znova nainstalovat, nez stahnout ovladace hw pro windows.
    Jinak acronis/partimage/clonezilla a dalsi normalne funguji, netusim co delas blbe.
    nativni linuxova cesta: https://wiki.archlinux.org/index.php/disk_cloning

    2) z console 'sudo apt install openssh-server' ti nainstaluje ssh daemona pro pristup na ssh. Jinak na linux remote desktop je vnc/ultravnc/tinivnc. taky teamviewer funguje.

    ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    Dobrý den.

    Patřím mezi dlouholeté uživatele MS Windows, začínal jsem kdysi na verzi 3.11 a nyní spokojeně používám Win7. Nicméně pro výpočty a simulace potřebuji používat Linux, nejlépe KUbuntu 14.04. A zde jsem narazil na řadu drobných problémů, se kterými bych potřeboval pomoci, proto se obracím na Vás.

    Po celé řadě testů jsem zakotvil u verze Kubuntu 14.04, kterou jsem si vzhledem nastavil tak, aby vypadala jako Win7, protože musím přepínat mezi Windows a Linuxem a jiný vzhled mě dost pletl. Zkoušel jsem instalovat verze Ubuntu i Kubuntu 15.04, 16.04, 17.04 ve verzi desktop i server. Některé nepochopitelně zamrzaly nebo tam nefungovaly jiné věci, což mě dost překvapilo. A každý postup stylem pokus-omyl vedl k reinstalaci celého systému od nuly, včetně veškerého software a nastavení. Pěkná otrava.

    Pro úplnost seznam software, který potřebuju používat: OpenFOAM, Salome-platform, Einstein Toolkit.

    Aktuálně řeším tyto problémy:
    1) Jak dělat spolehlivé zálohy image disku? Na počítače s Windows používám Acronis TrueImage (aktuálně 2014) a v pohodě se vypořádá se změnou disku za jiný a systém se občas chytne i na lehce jiném PC. Prostě to chodí skoro vždy a spolehlivě. U linuxu mi toto chybí a nepodařilo se mi tuto technologii nijak spolehlivě rozchodit. Zkoušel jsem nejen Acronis, ale jiné SW a byla to akorát ztráta času. Dokonce i proklamovaná možnost vytvořit si z běžícího systému Live CD včetně nainstalovaného SW se nezdařila.
    Jak to jednoduše a spolehlivě řešit?

    2) Jak na vzdálený přístup na PC s Linuxem? Např. mám PC s linuxem (např. KUbuntu + OpenFOAM + ET) a ten zavřu někam do sklepa. Nevím, jak se k němu vzdáleně připojit z mého PC s Win7 (třeba s pomocí Putty) např. na terminál a spouštět úlohy popř. se podívat, jak úloha běží. Vím, že to nějak jde, ale nejsem schopen zjistit jak na to. Google najde akorát milion kravin :-/ U Windows je vzdálená plocha a šlape to jedna radost. Nejsem schopen to samé rozchodit na linuxu a potřebuji to.
    Co byste mi poradili?

    Díky všem za konstruktivní rady.

    PS: Ano, google používat umím a hledal jsem a zkoušel, ale nevedlo to k úspěchu. Asi jsem levej.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    RAGNAROK: Tady to není?
    kniha Bash očima Bohdana Milara - Root.cz
    https://www.root.cz/knihy/bash-ocima-bohdana-milara/
    kniha Advanced Bash-Scripting Guide - Root.cz
    https://www.root.cz/knihy/advanced-bash-scripting-guide/
    KAERO
    KAERO --- ---
    GIOMIKY: pouzivam to bezne na pripojeni mezi pocitacema na vnitrni siti. kdyz uspim pocitac, a znovu probudim, tak po vlezu do adresare mountovaneho pres sshfs to chvili trva jak znova navazuje spojeni a pak to jede. nebyt te prodlevy tak ani nic nepoznam. ssh jede pres klice.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    vytuhne ti konzole nez to vytimeoutuje
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Jako po delsi dobe sem se vratil k sshfs. Premyslim, co to udela, pokud uspim pocitac nebo cilovy host bude nedostupny. Doufam, ze do doby, kdy se dotazu na vzdaleny adresar to nebude mit na funkci systemu vliv.
    https://www.tecmint.com/sshfs-mount-remote-linux-filesystem-directory-using-ssh
    LUDO
    LUDO --- ---
    KAERO: mas aktivovany plugin Filesystem Expose?
    LUDO
    LUDO --- ---
    KAERO: jo, kedykolvek vidi desktopovy KDE Connect mobil tak primountuje filesystem do /home/user/.config/kdeconnect/kdeconnect-id-mobilu/

    normalne sa to zjavi medzi primountovanymi diskami
    KAERO
    KAERO --- ---
    LUDO: kdyz zvolim "send files" v kde connect na mobilu, tak mi nabidne treba androidi "Gallery", ve kterem ale nelze zvolit vice souboru, i kdyz podrzim prst (to jen problikne modry ramecek kolem obrazku a zase zmizi). Kdyz dam poslat soubory pres bluetooth, tak obdobne dostanu nabidku "Gallery", ve ktere normalne muzu oznacovat vice souboru, protoze na nahledech se objevi zaskrtavatka. U KDE connect ne. Mam adnroid 4.neco, je to starsi, ale mel jsem za to ze KDE connect vic souboru poslat neumi protoze pres bluetooth pres stejnou "Gallery" to jde.

    co se tyce tve zminky o tom ze telefon jde videt jako primountovany system - to taky nevidim. tobe se ten disk telefonu primountuje automaticky kdyz kde connect zjisti ze telefon je na siti?
    SUK
    SUK --- ---
    ROMANICAK: Nevim, co s tim ma spolecneho free verze - ja mam taky free a 64bit system frčá v pohode ;)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    SUK:
    Vzhledem k free verzi VMboxu asi jen 32bit, diky!
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Pls muzete mi nekdo dat primej link, co mam stahnout, kdyz chci instalovat debian do oracle virtual boxu? mam intel cpu a nepotrebuju asi nic vic nez comman lajnu, ale nejak se nemuzu dohrabat co mam teda stahnout za image.
    SHINING_KATE
    SHINING_KATE --- ---
    SATAI: Pokud vím, zapracovali na tom, ale teď jsi mě zlákal pohrabat se ve zdrojácích :) SMS bohužel jak píše Ludo. Naštěstí je prakticky nepoužívám, takže v práci vypnuté, doma zapnuté.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam