• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Ad deleni - osvedcilo se mi udelat /boot na ext2, / max 20 GB, oboji hodne spaceu rezervovany pro roota. Zbytek disku swap a /var. /home bound na /var/home. Rostou oba - /var i /home, takhle nemusim premyslet,
    kterej roste vic.
    Na SSD nechavam kus nevyuzitej, klidne i 20%.
    SATAI
    SATAI --- ---
    DANYSEK: u těch plotnových to není 1:1, ale korelace tam pořád je...

    Každopádně u SSD se vyplatí mít kus volného místa, aby se mu snadno přehazovalo. Lepší disky mají tohle místo rezervované a ani ho nevidíš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SATAI: dnes uz to moc neplati ani na plotnovejch diskach - LBA adresa nutne nemusi odpovidat fyzickemu umisteni, disky si interne provadi relokaci na urovni sveho firmware - prave v souvislosti s problemovymi bloky... tzn. zdanlive na zacatku muze byt klidne od konce.
    SATAI
    SATAI --- ---
    ERGOSUM: logické a fyzické mapování u sebe zas tak moc na SSD nesouvisejí.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MUXX: Odpovím od konce. Zvětšit se dá snadno. Odpojíš, zvětšíš, připojíš.
    Proč na konec? Za tím je zkušenost. Na SSD jsem ho měl uprostřed a protože má swap hodně čtení/zápis operací, vedlo to k chybám na disku. I když to samotné používání výrazně neovlivní, je pak lepší mít vadné sektory na konci disku a ten případně o několik GB zmenšit, než je mít uprostřed.

    AKA_THE_A: K tomu bych dodal, že Linux snese větší nedostatek místa než Widle.
    MUXX
    MUXX --- ---
    ERGOSUM: Proc swap zvlast na konec disku? Da se pak ten swap nejak elegantne zvetsit kdyz je na konci disku?
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    FATBOZZ: dle mého je nejlepší cestou do toho skočit po hlavě... rezervovat víkend být online na Googlu, zazalohovat data a spustit to. kdysi jsem to takhle udělal, chtěl jsem to jen zkusit a Wilde už se nevrátili...
    Resp. vrátili, ale do služebního notebooku... Tam jsem bez Windows v háji. Ačkoliv přemýšlím o přechodu na Linux + virtuálky...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    ERGOSUM: a taky nikdy nenechat dojít místo na disku :D
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FATBOZZ: Dobrá věc je rozdělit disk na / , /home, swap. Swap má smysl dát na konec disku. Podívej se na nějaké optimalizované ovladače pro hry(grafiku, zvukovku, ...). Běhat do na 98% bude, ale na hry se asi vyplatí pohledat. No a pak jen své oblíbené programy. Zvykni si regulárně vypínat.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    FATBOZZ: hlavne si taky rozmysli rozdeleni disku, dobry je treba dat si home zvlast a rozmysli si oddil na swap. I kdyz ten se da v pripade potreby pridelat i pozdejc. Jestli mas ssd, tak si na to tema taky neco projdi.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nska neni potreba skoro nic, dobry je mrknout se na kompatidebilitu v pripade laptopu a doinstalovat additional drivers. Spis si vzpomen, co potrebujes za softy, mrkni se, jak se pridavaj repository a trada.
    i kdyz koukam v Mintu uz jede flatpak, tgze steam a dalsi uz sou primo v repozitari.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    FATBOZZ: se mi zdá, se hledáš spíš rady co udělat po čerstvé instalaci. to co tam píšou mi přijde z půlky jako mávání kouzelnou hůlkou a oba víme jak to s těmi wizardy je. ( next, next, next, neznámá chyba -1)
    z každé moderní distribuce dneska je SSD optimalizované, předpokládám.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    RATTKIN: Jedinou podminkou je snad to ze bych tam chtel hry ze steamu, ale co jsem koukal do knihovny, spousta jich je na linux, tak by nemel byt problem.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    RATTKIN: Dualboot nechci. Posledne me win nasraly tak ze uz nevermore. S linuxem si trosku rozumim, ale rad bych neco nevynechal a nejaky treba obecny tipy do zacatku jako napr tady https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/mint-cinnamon-first
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    FATBOZZ: udělat si dual boot nebo dva kompy, nebo aspoň zálohu. a máš jistotu
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Ahoj, chtel bych se optat jestli neni nejake howto jak prejit z win na linux. Nejaky podrobny checklist co je treba udelat a nezapomenout.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    syslog
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Zdravim, potrebuji zjistit, kdy jsem v minulem tydnu probudil(zapnul) a uspal(vypnul) PC s Ubuntu 16.04. Nevite nekdo jak? Dekuji.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAGNAROK: mi v Debianu nejak nefunguje firewallovany ftp.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Uz pouzivate nftables? Mam cekat nejake pasti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam