Ahoj všem! Prosím o radu s následujícím.
Děje se poslední rok cca, nicméně frekvence se zvyšuje, aktuálně jsem v situaci, kdy se objeví po několika dnech a do týdne od prvního problému je systém zpravidla mrtvý, nenaběhne, je neopravitelný a live-distro ho vůbec nevidí, pouze zmíní, že je dotyčný disk mounted. Následuje formát (disk se nedá odpojit), reinstall a tak pořád dokola.
První příznak je, že se buď zasekne systém při uspání nebo po restartu, systém nenaběhne a požaduje ruční fsck, přičemž ale odpojí klávesnici/půlka kláves nefunguje. Po restartu do recovery módu opět požaduje fsck, které lze normálně zadat, opraví a systém obvykle naběhne a funguje další tři čtyři dny. Někdy se scéna opakuje, nakonec začnou mizet programy/znepřístupní se balíčky cca v průběhu pár hodin, při pokusech o opravu/reinstall se někdy podaří, někdy ne, nakonec oznámí, že je /var/lib read-only file system a to je konečná, po restartu už systém vůbec není (ale zároveň se na daný disk nedá zapisovat až do formatu).
Jako společný jmenovatel se jeví instalace Sirikali (+ balíček encfs) a připojení 500GB šifrovaného kontejneru plného dat, problémy se objeví zpravidla následně. Přijde mi, že to graduje a průběh je rychlejší posledních pár měsíců. Trochu mi to připomíná, jak se chovají různé ransomware viry (a mám důvod být paranoidní).
Sestava: HP Pavilion notebook, Ubuntu 19.04., 18.04, 18.10, hdd je v pořádku, drivery hdd a bios updatovány.