JADE: v Nastavení - Odpojitelná úložiště - jsem zapnul [x] Povolit automatické připojování odpojitelných médií.
Před tím jsem přes right-click v sekci Zařízení dával Připojit.
s fstab jsem lehce experimentoval, ale vzhledem k tomu, že i drobná chyba vedla k tomu, že systém nenaběhl, tak mě to přestalo bavit. Z Windows jsem zvyklý, že můžu s hardwarem libovolně šachovat a systém to nějak pobere. Linux tak benevolentní není.
Snažím se o co nejjednodušší řešení. Aktuálně je to tak, že jsem nainstaloval na jeden fyzický disk sysém Kubuntu 19.04, aktualizace a cca 2-3 softy. Pak jsem připojil druhý disk, kde jsou výpočetní data, zapnul automatické připojování a opět přes kontext menu nastavil sdílení, jak jsem zvyklý ve Windows.
Protože nefungovalo sdílení toho disku, tak jsem zkusil udělat v home ten další adresář a tam to normálně jede, tzn. sdílení v systému (samba) je plně funkční.
MCKIDNEY: uživatel pepa má ke všemu full access a je owner. Všude. Ve Windows dávám samozřejmě přihlásit pomocí jiných pověření a jde to jen do toho sdílení v adresáři home/data1. Disk data2 to sice vidí, ale nepustí mě to tam, že prý nemám dostatečná oprávnění... i když v linuxu mají obě složky úplně stejné nastavení.
Zkusím tam dneska dát jiný disk, který bude naformátovaný třeba ext4 nebo exFAT a uvidíme, co to udělá...