• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    chci zkusit arch.
    nějalé tipy na obvyklé trable a na co si mám dát pozor?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    zlatej debian, co vas tak ctu.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    DANIELSOFT: Toho snapu se dá (zatím) celkem snadno zbavit...

    (A jenom v rámci objektivity - když tak hezky nadáváme na snap... Stejně tak mě serou projekty (hlavně kolem Gnome), které podobným způsobem tlačí Flatpak (Gimp, Evolution a mraky dalších nabízejí binárky jenom takhle a nebo si builduj sám).)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    CHOROBA: ten Mint právě uvažuju jako main distro poté, co mému poslednímu Xubuntu bez Snapu vyprší podpora
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja mel na laptopu dlouho gentoo, ale to sem rozbijel, nebo se rozbijelo tak casto, ze sem presel po letech na druhej extrem - linux mint. ten me zas po dalsich letech zacal nudit, tak sem si poridil Arch ;-))
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    DANIELSOFT: zase ten pocit, kdy v práci pošlu patch do GNU utilitky, doma na úplně jiné distribuci dám pacman -S a patch mi tam přistane byl, přiznám si to, krásný :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ZBYNEK: prej ten Tumbleweed se moc updatama nerozbíjí i když je rolling, jsem četl (na redditu) ale zkušenosti s ním nemám

    sám mám zkušenosti s Archem: nainstalval jsem to a pak jsem si pomlaskával jak je krásné že mám všude nejnovější upstream up-to-date věci, jenže pak se mi začaly občas věci rozbíjet a já je musel řešit jednak pomocí archového fóra a jednak pomocí vlastních zkušeností

    Nepomohlo tomu, že jsem v té době pracoval v Red Hatu, takže jsem měl Linuxu z práce až nad hlavu a pak se mi nechtělo to ještě řešit na domácím stroji ve volném čase. Taky tomu nepomohlo, že ten domácí stroj měl grafiku Matroxku v době, kdy všude už byla Nvidia, AMD nebo Intel, tedy to byla taková minorita, že na to tvůrci Xů moc nemysleli a to rozbíjení tam bylo častější, než jsem si přál. Ale rozbíjení nebylo jenom kvůli té Matroxce. Někdo tvrdí, že na Archu fičí, že mu to jede a nemusí nic moc řešit, takže YMMV

    sám jsem právě proto, abych toho musel co nejméně řešit přešel na Xubuntu, šlape to všechno dobře, akorát teď začali štvát s tím snapem, chjo
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Taky mě snap sere a přemýšlím do čeho jít... Vzhledem k tomu, že se mi nechce "každou chvíli" přeinstalovávat kvůli nové verzi, tak hodně přemýšlím o rolling.

    Debian testing, Tumbleweed nebo Manjaro... Vzhledem k tomu, jak dlouho jsem na *buntu, tak zatím vede Debian...

    Máte někdo dlouhodobější zkušenosti?
    JADE
    JADE --- ---
    Taky me buntu sere s tim snapem…chces li mit aktualni system musis provest 3 ruzne formy altualizace…centrum altualizaci gui kvuli jadru a nekterym srackam, ktere neumi altualizovat terminal prilazem apt-get upgrade, terminalem kvuli srackam ktere nesktuslizuje gui spravce a snap baliky zvlast…na starych strojich kde mam xubuntu to realne bere 15+minut casu nez rebootnu do aktualniho systemu…bych blil…chrome na nich nechci to sezere veskerou ram jen kdyz to pustim a tak si taky rikam na jakou distribuci prejdu?!
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    DANIELSOFT: S tím Snapem jsem se nějak nenaučil. Zkusil jsem to nainstalovat a nepamatuju si, jestli mi došlo místo nebo se mi úplně zkazil systém. Do čistého řešení portabilního systému to má fakt daleko.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    GIOMIKY: já mám zatím Xubuntu, ale ve vyšších verzích Xubuntu je Firefox, který oba s tátou používáme (já mu spravuju počítač) ve snapu, tak jsem přemýšlel, že buď nechám Xubuntu a přejdu na Chrome, nebo že zkusím jinou distribuci

    zatím jsem myslel, že Mint, ale zkušenosti s Debianem nemám: jak je to tam s non-free kodeky a podobnými věcmí? měl jsem pocit, že podobně jako Fedora to lidi od Debianu hodně řeší (inu USA)
    XARGH
    XARGH --- ---
    GIOMIKY: nedavno jsem Debian 11 instaloval na virtual a byl jsem mile prekvapen. na desktopu jedu widle a nemenil bych, na serveru Ubuntu 20 pro ARM architekturu - https://www.zive.cz/clanky/virtualni-server-s-linuxem-a-uplne-zadarmo-desifruje-nam-vyplatni-pasku-v-pdf/sc-3-a-212847/default.aspx kde provozuju nextcloud
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    XARGH: Nemůžu si pomoci, ale stále je v současné době moje nejvíc nejoblíbenější distribuce Debian.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    STILL_PRIMITIVE: Se svejma zkusenostma s linuxem nejsem z tech co by tu meli radit, ale kamosovi jsem pred lety na podobne starej comp naistaloval chromOS a do dneška funguje a tvoje pozadavky by to taky asi splnovalo.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    STILL_PRIMITIVE: Google pak podle modelu procesoru rychle odpoví... Debian, MX linux a další ještě dělají 32bit.
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    ZBYNEK: To se bojim možná ne, VIsty sou tam 32-bit... počítač teď u sebe nemám, tak nevim přesnou specifikaci...
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    STILL_PRIMITIVE: Ehm, jak moc stará to je herka? Umí procesor 64bit?
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    ZBYNEK: Bezva. Zkusím.
    DANIELSOFT: Ted sou tam Vist 32-bit, ale taky zkusím.
    Děkuju vám za naději :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    STILL_PRIMITIVE: Xubuntu?

    Minimum system requirements

    To install and use Xubuntu, you need an Intel or AMD 64-bit processor with at least 1 GB of memory. You may need more if you have integrated graphics.

    You can try Xubuntu running from a USB or DVD before installing. Keep in mind that running the system this way will be slower than an installed system.

    When you install Xubuntu, you need at minimum 8.6 GB of free space on your hard disk.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam