• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Asi jsi to zkousel, ale stejne se zeptam - nemas v kernel logu nejake hlasky ze nesel natahnout firmware?

Mel jsem na svem novem laptopu take problem s grafikou (proste po bootu zhasla) a bylo to chybejicim firmwarem).
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    HOWKING: Moje odpověď
    1) Debian se od ostatních mainstream distribucí a operačních systémů odlišuje tím, že v základu obsahuje pouze opensource software, ovladače a firmware. Zejména u grafické karty se mohou free a non free ovladače dramaticky lišit.
    2) Debian je konzervativnější distribuce, jádro a ovladače mohou být starší.

Osobně používám Debian na serverech, kde většinou chci stabilní (konzervativní) základ systému a věci, které potřebuji na aktuálních verzích (dnes už pouze docker) mám instalovaný z oficiálního repozitáře software

Odpověď od Claude: https://claude.ai/share/1bddfee9-98a7-4eac-81d3-381a9aeacde9
    Můj komentář:
    1) zkontroloval bych zda máš free / non-free ovladače a firmware. Určitě Google bude vědět o nějakém dobrém návodu. Nebo Claude / ChatGpt určitě dobře poradí, jak změnit free/non-free
    2) přidal bych debian backports a aktualizoval vše co jde na backports. Backports je bezpečný repozitář, který bez obav používám na produkčních serverech. Konkrétní postup poradí Google nebo Claude / ChatGPT
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jednak si nemyslím, že by na mé nahlášení někdo reflektoval, když jsem zcela neznámý v komunitě. Pak si myslím, že přece nejsem jediný, kdo má tenhle problém - on to někdo nahlásí. Takže se uchyluju k restartu do Debianu jednou denně, pak "sudo apt update;  sudo snap refresh; flatpak update" a když se něco stáhne tak pokus fungovat s Debianem do prvního kousnutí a pak návrat do MacOS pro zbytek dne.
    PUPU
    PUPU --- ---
    HOWKING: ...a na podobne problemy vidim rozlicna doporuceni na zapinani/vypinani ruznych features pres amdgpu.ppfeaturemask. mozna by neco pomohlo, zkus - a hodne stesti.
    PUPU
    PUPU --- ---
    HOWKING: jestli mas chut si s tim hrat, zkus nekolik kernelu. novejsi, starsi. jestli se neco zmeni, muze to byt kernelovy bug a mozna je uz nekde opraveny. nebo ho nekdo opravi pote, co ho nahlasis
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    No výkon to nesnížilo, ale nepomohlo to. Zas se to ráchlo.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: jestli ti to nesnizi vykon. Zkus.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Podařilo se mi screenshotnout z druhé konzole, co se děje při kousnutí debianu.

amdgpu 0000:03:00.0: SMU: I'm not done with your previous command: SMN_C2PMSG_66:0x00000029 SMN_C2PMSG_82:0x00000000

ChatGPT radí přepat GRUB: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash amdgpu.gfxoff=0"

AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    XARGH: Big mommy science
    XARGH
    XARGH --- ---
    MARASAN: a kdo je Daddy? :DD
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XARGH: jj, Howking je masochista ;-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    co se tyce intelu, tak nejrychlejsi byl jejich
    Downloads | Clear Linux* Project
    https://www.clearlinux.org/downloads.html
    XARGH
    XARGH --- ---
    MARASAN: no je to dvousecny. 50/50 atd ale pri mire ochoty trpet pri experimentovani (obdivuju Hawkinga - me by davno praskla zilka :) pri distro-hoppingu, by mu to za dalsi pokus IMHO stalo :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XARGH: AI ma nachystanou odpoved #64 ;-)

Ja bych laboroval OS/closed ovladace a X/Wayland. Nebal bych se Trixie, akorat je potreba upgradeovat. Ja teda pouzivam karty od AMD, ale nejsem raketovej vedec, takze jen na zobrazovani, ani hry nehraju.
    XARGH
    XARGH --- ---
    MARASAN: ne nutne. dale AI:

unikátní build na konkrétním hardware v Gentoo může být zdrojem pádů aplikací, pokud je systém špatně nakonfigurovaný nebo jsou použity příliš agresivní optimalizace. Na druhou stranu, pokud je vše nastaveno správně, může být systém naopak stabilnější a rychlejší než univerzální binární distribuce
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XARGH: takze kdyz to pada, tak ti nikdo nehelpne, protoze nikdo nema stejny HW kombo?
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: gentoo by melo byt pro tebe ideal, vse je zkompilovane na miru tvemu HW! (kdyztak me opravte/doplnte, rad se priucim)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DARUMA: Zkoušel. Je o 15% pomalejší jak Debian. Jediné, co jsem nezkoušel (z těch majoritních dister) je Gentoo.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    HOWKING: Zkoušel jsi Fedoru? Já mám skoro měsíc Fedoru KDE na svým novým Carbonu a vše perfektně šlape.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    B3TL: RX6900XT
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam