• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING: Určitě to nahlaš, pokud to nahlášené nevidíš. To samé si může říct X dalších lidí se stejným problémem, a pak může trvat dlouho, než to někdo skutečně nahlásí.
    Že tě nikdo nezná by nemělo hrát velkou roli. Důležité je, jak kvalitní bude hlášení té chyby.

Jak psal PUPU, můžeš zkusit různé verze jádra, různé verze ovladačů… Když najdeš tu, kde se to rozbilo, zvyšuje to šance, že to rychle opraví.

snapshot.debian.org
    https://snapshot.debian.org/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MRDAC_BEDEN: Psal, že přešel na testing (trixie).
    Backports jsou balíky z testing zkompilované pro stable (bookworm).
    Testing má vcelku aktuální balíky jako jiné desktopové distribuce, není to takové muzeum jako stable. (Pochopitelně než testing zmrazí.)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Asi jsi to zkousel, ale stejne se zeptam - nemas v kernel logu nejake hlasky ze nesel natahnout firmware?

Mel jsem na svem novem laptopu take problem s grafikou (proste po bootu zhasla) a bylo to chybejicim firmwarem).
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    HOWKING: Moje odpověď
    1) Debian se od ostatních mainstream distribucí a operačních systémů odlišuje tím, že v základu obsahuje pouze opensource software, ovladače a firmware. Zejména u grafické karty se mohou free a non free ovladače dramaticky lišit.
    2) Debian je konzervativnější distribuce, jádro a ovladače mohou být starší.

Osobně používám Debian na serverech, kde většinou chci stabilní (konzervativní) základ systému a věci, které potřebuji na aktuálních verzích (dnes už pouze docker) mám instalovaný z oficiálního repozitáře software

Odpověď od Claude: https://claude.ai/share/1bddfee9-98a7-4eac-81d3-381a9aeacde9
    Můj komentář:
    1) zkontroloval bych zda máš free / non-free ovladače a firmware. Určitě Google bude vědět o nějakém dobrém návodu. Nebo Claude / ChatGpt určitě dobře poradí, jak změnit free/non-free
    2) přidal bych debian backports a aktualizoval vše co jde na backports. Backports je bezpečný repozitář, který bez obav používám na produkčních serverech. Konkrétní postup poradí Google nebo Claude / ChatGPT
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jednak si nemyslím, že by na mé nahlášení někdo reflektoval, když jsem zcela neznámý v komunitě. Pak si myslím, že přece nejsem jediný, kdo má tenhle problém - on to někdo nahlásí. Takže se uchyluju k restartu do Debianu jednou denně, pak "sudo apt update;  sudo snap refresh; flatpak update" a když se něco stáhne tak pokus fungovat s Debianem do prvního kousnutí a pak návrat do MacOS pro zbytek dne.
    PUPU
    PUPU --- ---
    HOWKING: ...a na podobne problemy vidim rozlicna doporuceni na zapinani/vypinani ruznych features pres amdgpu.ppfeaturemask. mozna by neco pomohlo, zkus - a hodne stesti.
    PUPU
    PUPU --- ---
    HOWKING: jestli mas chut si s tim hrat, zkus nekolik kernelu. novejsi, starsi. jestli se neco zmeni, muze to byt kernelovy bug a mozna je uz nekde opraveny. nebo ho nekdo opravi pote, co ho nahlasis
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    No výkon to nesnížilo, ale nepomohlo to. Zas se to ráchlo.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: jestli ti to nesnizi vykon. Zkus.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Podařilo se mi screenshotnout z druhé konzole, co se děje při kousnutí debianu.

amdgpu 0000:03:00.0: SMU: I'm not done with your previous command: SMN_C2PMSG_66:0x00000029 SMN_C2PMSG_82:0x00000000

ChatGPT radí přepat GRUB: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash amdgpu.gfxoff=0"

AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    XARGH: Big mommy science
    XARGH
    XARGH --- ---
    MARASAN: a kdo je Daddy? :DD
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XARGH: jj, Howking je masochista ;-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    co se tyce intelu, tak nejrychlejsi byl jejich
    Downloads | Clear Linux* Project
    https://www.clearlinux.org/downloads.html
    XARGH
    XARGH --- ---
    MARASAN: no je to dvousecny. 50/50 atd ale pri mire ochoty trpet pri experimentovani (obdivuju Hawkinga - me by davno praskla zilka :) pri distro-hoppingu, by mu to za dalsi pokus IMHO stalo :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XARGH: AI ma nachystanou odpoved #64 ;-)

Ja bych laboroval OS/closed ovladace a X/Wayland. Nebal bych se Trixie, akorat je potreba upgradeovat. Ja teda pouzivam karty od AMD, ale nejsem raketovej vedec, takze jen na zobrazovani, ani hry nehraju.
    XARGH
    XARGH --- ---
    MARASAN: ne nutne. dale AI:

unikátní build na konkrétním hardware v Gentoo může být zdrojem pádů aplikací, pokud je systém špatně nakonfigurovaný nebo jsou použity příliš agresivní optimalizace. Na druhou stranu, pokud je vše nastaveno správně, může být systém naopak stabilnější a rychlejší než univerzální binární distribuce
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XARGH: takze kdyz to pada, tak ti nikdo nehelpne, protoze nikdo nema stejny HW kombo?
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: gentoo by melo byt pro tebe ideal, vse je zkompilovane na miru tvemu HW! (kdyztak me opravte/doplnte, rad se priucim)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DARUMA: Zkoušel. Je o 15% pomalejší jak Debian. Jediné, co jsem nezkoušel (z těch majoritních dister) je Gentoo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam