• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SPIKE411: Stopro GVFs :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Možná je to připojené v user space přes kio, GVfs, FUSE…?
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    ok, muzes zapnout jumbo frames, ale to musej mit nastaveny vsechny sitovy zarizeni po ceste. ted mas 1500, nastavuje se to na 9000. ma to i dilci nevyhody

nebo se muzes vykaslat na smb a pripojit to pres nfs, coz je na linuxu rychlejsi nez smb
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Mount nevrací nic, ale připojené je mám.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    mount | grep cifs
    ip link show
    1: lo: mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    2: enp7s0: mtu 1500 qdisc mq state UP mode DEFAULT group default qlen 1000
    link/ether 18:c0:4d:00:50:1f brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    altname enx18c04d00501f
    3: wlo1: mtu 1500 qdisc noqueue state UP mode DORMANT group default qlen 1000
    link/ether cc:f9:e4:2d:7c:92 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    altname wlp0s20f3
    altname wlxccf9e42d7c92
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    mount | grep cifs
    ip link show
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Parametry SMB a MTU jsem měnil na straně WDMyCLoud
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    mount options zjistím kde?
    Prostě jsem si udělal zástupce do Nautilusu

HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUCHRE: Zkoušesl jsemSMB1, 2, 3, MTU 1500, 9000 všechno jedno.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    HOWKING: Jakou mas verzi smb protokolu? debian pouziva defaultne starsi. jaky mas mount options?

a jak mas nastaveny mtu u site?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ještě bojuju s jednou věcí. Pomálou sítí. Na MacOS z stejného NAS WDMyCloud 2 tahám a zapisuji 124 MB/s. Na debianu jen:

HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak jsem po té, co se vyřešily problémy s grafikou zase přesunul Debian z SATA na NVMe a po čase se i Trixe opět ráchl. Nakonec jsme našel řešení. Zakázání usínání disku přes GRUB
    nvme_core.default_ps_max_latency_us=0
    Zdá se, že to drží. Tak snad konečně budu moci užívat Linux výhradně.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Jsem pár týdnů zpátky pořídil nový ntb s w11, první spuštění bylo rovnou do w, spousta nastavování, účet atd. Pak jsem musel vypnout nějaké procesy ve w jako nějaké rychlé vypnutí. Pak secureboot a pak jsem nahodil Linux. Byl nějaký oser s WiFi,ale ten se vyřešil povýšením jádra. Nastavil jsem si Linux podle sebe a chtěl jsem zpátky do w je nastavit když už tam jsou - no nesly pustit,byl tam bitlocker,musil jsem vygenerovat nějaký kód,odemknout to a vypnout. Pak ten dualboot začal fachat ok. Šel jsem znovu do w a chtěl rozjet tisk a skener, nahodil ovladače a první sken to shodil :) od ty doby jsem do w nelezlo a jede zpátky primárně Linux. Přijde mi že je jednodušší v něm odladit ciparny typu WiFi a pak je stabilní, než donutit w aby nepadlo na triviální věci jako sken dokumentů. Čekám teď na podzim že se víc lidí zkusí na Linux podívat až skončí podpora w10 a nebude jim stačit hw na w11. Každopádně ten článek mi moc návodný nepřišel. Pro lidi co chtějí Linux zkusit by měl být něco o tom kde stáhnout Iso,jak ho dostat na USB a jak zkusit live bez toho aby vůbec spouštěli instalaci. Jedno co mi přišlo dobře je že nejlíp pořídit nový SSD a starý w disk si nechat jak zálohu.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MARASAN:
    XARGH:
    Samotná instalace Linuxu je snadná a když nemáš specifické požadavky tak se udělá skoro sama.
    V Linuxu máš mnohem větší svobodu, což může být pro běžné uživatele windows matoucí.
    Při přechodu řešíš víc problémů s Windows než s Linuxem. O to větších když si chceš nechat licence nebo provozovat i win-only aplikace.

Já dělal vymýtání windows poslední dobou 2x a na zálohování uživatelských dat a zformátování disku není nic složitého.
    XARGH
    XARGH --- ---
    CHOROBA: distribuce podporující ZFS root a/nebo ZFS-aware bootloader (GRUB s podporou ZFS nebo ZFSBootMenu):

Ubuntu
    Debian
    Linux Mint
    Zorin OS
    Arch Linux
    Fedora
    Void Linux
    openSUSE
    Gentoo
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    na pc to mas jednoduchy, klidne manzaro s kde + plasma, na widli sracky, coz je u mne 99.9 procent games pouzivam Lutris a dosbox-x a na btrfs se vyser a udelej zfs, pac to aspon funguje.
    XARGH
    XARGH --- ---
    MARASAN: to je "otazne" neb je to IMO o prechodu na linux.
    clanek mi cestou v MHD prisel dobrej, tak jsem ho sem hodil, protoze to na podzim budu take resit.

na prastarem notebooku uz provozuju mabox (manjaro + openbox, hodne "vymazleno")
    na PC chystam neco s nadupanejsim grafickym prostredim, co bude umet brtfs a snapshoty + spousteni win aplikaci.

// kdyby to tu moc vysiralo, klidne smazat/smazu.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XARGH: tohle spis patri do "Windows pro pokrocile" ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam