• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ERVIN: Ještě řeším s jedním výrobcem softu problém, kdy má na Linuxu mnohem menší výkon, než na MacOS (kupodivu je na Linuxu doma a do MacOS je port). Sám se divím, protože moje programy mají na Linuxu (na Debianu - jinde jsou lehce pomalejší) stejný výkon jak na MacOS. Ale v tom je Linux nevinně.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Přeji Hawkingovi jen samé dobré věci. Jen když už všechno vyřešil, skončila se i detektivka, kterou jsem se zájmem sledoval. #kecy
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    AXTHEB: Můj správce souborů je ten, který mi byl nainstalován se systémem. Jako BFU bych požadoval aby to měl vyřešeno. Pokud bude Linux o tom "Jak to má naprasené tvůj správce souborů je jinačí otázka, no." nikdy neporazí ani debilní windows, natož osx. Vůbec by nemělo být problémem správce souboru jak se komunikuje po sítí. Na to má být operační systém.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HOWKING: Z pohledu Linuxu rovnocenný je (viz když to uděláš mountem). Jak to má naprasené tvůj správce souborů je jinačí otázka, no.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DELVIT: Vím, že není výkonově rovnocenný, ale měl by (do budoucna - pokud na tom někdo bude pracovat) být. Je to další střípek do skládačky Linuxu pro BFU.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HOWKING: Teď nechápu, jestli chápeš nebo nechápeš.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ten přístup přes smb by měl být výkonově rovnocenný (a nevidím důvod, proč by neměl být, chápu co tam dělají navíc)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZBYNEK: Tím připojením přes smb://wdmycloud.local/Public/
    když to mountnu a pak file:///mnt/Public/, tak to jede v pohodě.
    (ale je to dost uživatelský nepřívětivé to tak připojit, kdybych měl pracovat s náhodnými síťovými disky, tak se na to vyseru, tady by měli tvůrci zapracovat, jestli chtějí aby ten OS používal někdo jiný, než hrstka nerdů)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: A čím to bylo?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak už i rychlost vyřešena :)

HARPER
    HARPER --- ---
    Teď jsem si postahoval všechny edice sparky linuxu a pouštěl si to do live. Xfce a Mate má líp učesaný Linux Mint. Lxqt celkem dobře vypadá, po startu to bralo cca 520mb ram, jako základní desktop asi dobrý. Vizuálně nejlepší KDE, čistá nádhera,velký krok udělalo KDE od doby kdy jsem nějaké kubuntu s kde3.5 zkoušel. Ale jinak 1,2gb po startu a systém to brzdilo. Takže zatím měnit nebudu, uvažoval jsem o tom lxqt že bych zkusil provozovat,ale Openbox zatím vede. Když se s tím trošku prohraje,je to paráda.

Včera jsem potřeboval nějaké data vytahat z mobilu a neměl jsem kabel,šel jsem přes FTP server App na androidu a když jsem se připojil přes pcmanfm, nechtelo to chodíit bylo spíš náhoda když jsem uměl procházet složky v mobilu. MC se připojoval spolehlivě,no občas kopírování až napodruhé. Může to být tím,že připojený souborový systém na mobilu je nacpaný cca 50gb dat?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak 14 dní se nic neráchlo a vše funguje perfektně (až na tu mizernou rychlost sítě). Asi jsem tedy "linuxák" :-D
    MA747
    MA747 --- ---
    PUPU: to bylo ono, díky.
    PUPU
    PUPU --- ---
    MA747: pokud poslouchas pouze na 127.0.0.1, tak prijimas pouze lokalni spojeni. musis poslouchat na adrese sitoveho rozhrani, ne na loopbacku. mimochodem, co firewall, nefiguruje tam take?
    MA747
    MA747 --- ---
    CHOROBA:
    na straně hostitele: tcp 0 0 0.0.0.0:33544 0.0.0.0:* LISTEN -
    na straně hosta: tcp 0 0 127.0.0.1:33544 0.0.0.0:* LISTEN 688/test
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nevim esli 127.0.0.1 je ta spravna IP. se mrkniv cli jaky mas otevreny porty a na jakejch ip

netstat -pln
    MA747
    MA747 --- ---
    Ahoj, mám ve VirtualBoxu rozjetý ubuntu server a v něm jede můj tcp/ip server. Když se na něj pokouším "zvenku" připojit, tak mi napíše Trying 127.0.0.1... Connected to localhost. Escape character is '^]'. a odpojí se. Jedu přes NAT + port forwarding, přistupuji stejně k http a ssh. Nevěděl by někdo prosím, kde hledat? Díky
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SUCHRE: To je fakt ošklivá generalizace. Záleží přeci na užití a na různých situacích.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Smb je mrtva zalezitost. Nfsv4 je mnohem lepsi
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SUCHRE: Z NFS jsem toho nikdy nic moc extra nevytahl :-(

Mozna to jen neumim tunit, ale zkousel jsem kde co.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SPIKE411: Stopro GVFs :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam